Güncelleme Tarihi:
GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in Ulusal Süt Konseyi toplantısında alınmış olan kilo başına 1.15 kuruşluk çiğ süt referans fiyatını aşağıya çekenlere yönelik, "Bu arkadan dolanma işlerine girenler, müteahhit ayarlayanlar, aracı ayarlayıp bu şekilde piyasayla oynayanlar, açık söylüyorum bu ahlaksızlık" sözlerine İzmir'in Tire ve Ödemiş ilçesindeki süt üreticilerinden de destek geldi. Üreticiler, bakanlığın bu kararlı tutumunun ineklerini kesilmekten kurtardığını söyledi.
Geçtiğimiz ay içerisinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in katılımıyla, Ulusal Süt Konseyi toplantısında alınmış olan kilo başına 1.15 kuruşluk referans fiyatını uygulanmaya başlanması süt üreticilerini sevindirdi. Yaklaşık iki ay boyunca çiğ sütü litresini 80-90 kuruştan satmak zorunda kalarak mağdur olan Ödemiş ve yöresindeki süt üreticisi rahat bir nefes aldı. Günlük 1400 ton soğuk süt üretilen Ödemiş'teki 50 kadar süt üreticisi, uygulamadan şimdilik memnun.
İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Çiftlikler Sorumlusu Ahmet Cambazoğlu, "Geçtiğimiz ay içerisinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı sayın Faruk Çelik'in katılımıyla, Ulusal Süt Konseyi toplantısında alınmış olan 1.15 kuruşluk referans fiyatına sanayici uymadı. Buna istinaden Bakan Çelik, ilgili mercilerle görüşerek, Damızlık Birliği ve Süt Üreticileri Birliği ile bir araya gelerek, Ödemiş'te 500 ton süt fazlalığının kaldırılması için, Et ve Süt Kurumu'nu harekete geçirdi. Birlikler olarak bizde üzerimize düşen görevi yapıyoruz. Bu yüzden bakanımıza ve il müdürümüze teşekkür ederiz. Devlet artık, bölgemizde fazlalık olan 500 ton sütü, süt tozu yapmak için Damızlık Birliği ve Süt Üreticileri Birliği kanalıyla 1 lira 15 kuruştan alıyor. Üreticilerimize, 1.15'ten aşağı süt vermemeleri konusunda uyarılarda bulunuyoruz. 1 lira 15 kuruşluk referans fiyata, sanayicinin de uyacağından eminiz. Damızlıklar, kesilmekten kurtuldu. Ödemiş ne de olsa Hollanda olarak anılıyor. Üreticimizin artık yüzü gülüyor " dedi.
"SANAYİCİ İFLAHIMIZI KESECEKTİ"
Ödemiş'in kırsal Balabanlı Mahallesi'ndeki Kuyucu Çiftliği'nin sahibi, süt üreticisi Necip Kuyucu, "Çiftliğimde, 80-90 büyükbaş sağmal ineğim var. Günlük 1.5 ton soğuk süt üretiyoruz. Süt fiyatlarından 2 ay boyunca büyük sıkıntı çektik, mağdur olduk. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız bu işe el attı. İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği bu işin üzerine düştü. 80 kuruşa kadar düşen süt fiyatları Tarım, Gıda Hayvancılık Bakanımız Faruk Çelik'in çabalarıyla, 1 lira 15 kuruşa kadar yükseldi. Hükümetimizden de Allah bin kere razı olsun, bizi dişi damızlıklarımızı kesmekten kurtardı, yoksa sanayiciler, iflahımızı kesecekti" diye konuştu.
"RANT SAĞLAYAN KESİMLERE İYİ BİR CEVAP OLDU"
Bölge üreticisinin "Kocaefe" ismini taktığı Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in süt taban fiyatı konusunda Ankara'da önceki gün yaptığı çıkışı ve bu konudaki kararlığının doğru bir tutum olduğunu ifade etti. Eskiyörük, alınan tedbirlerin şimdiden olumlu karşılık bulduğunu ve bir rahatlama sağladığını söyledi.
Eskiyörük, Bakan Çelik'in son açıklamaları çerçevesinde şunları söyledi:
"Tarım Bakanımıza süt konusundaki dik duruşundan dolayı bölgemizdeki tüm üreticiler adına kendisine çok teşekkür ediyoruz. Üreticilerin mağdur olmaması için belirlenen 1.15 TL taban fiyatının uygulanması oldukça önemlidir. Et ve Süt Kurumu'nun fiyatlarda istikrar sağlanması için piyasadaki fazla sütü litresi 1.15 TL'den alıp süt tozu yapması önemli bir hamledir ve üreticiyi şimdiden rahatlatmıştır. Dört gündür piyasadan süt toplamaktayız. Bakanlığın kooperatif olarak bize ayırdığı günlük süt alım kotası 100 ton. Tire ve Bayındırdaki üreticilerimizden topladığımız ve süt tozu için verdiğimiz sütler, birçok üreticimizin hayvanının kesime gitmesini engelledi ve engelleyecektir. Bakanımızın kararlı tutumu, bu durumu krize dönüştüren ve bundan rant sağlayan kesimlere iyi bir cevap olmuştur."
BAKAN ÇELİK NE DEMİŞTİ?
Bakan Çelik, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Olağan Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, Ulusal Süt Konseyi toplantısında alınmış olan kilo başına 1.15 kuruşluk çiğ süt referans fiyatını aşağıya çekenleri eleştirip, "Süt piyasası için üretici ve sanayici kesimleri ile görüştük. Süt tozu desteği verdik. Sanayicilerle de Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen 1.15 liralık süt fiyatından geriye gitmemeleri konusunda anlaştık. Biz sözümüzde durduk, siz durdunuz mu? Durmadınız. Yapılması gerekeni yapacağız. Yoksa yazık, üretici bin bir sıkıntı ile 3 kuruş gelir elde etmek için size bize bakarken onu mağdur edecek bir yaklaşımın izahı olamaz. Yönetimin atması gereken bir adım varsa atalım ama sizin de durmanız gereken bir yer varsa orada duracaksınız ki sorunları birlikte çözme iradesi ortaya çıkabilsin. Aksi takdirde bu sürdürülebilir bir durum olmaktan çıkar" demişti.
Türkiye'de bin 449 süt işleyen firma bulunduğunu bunlardan ilk 5'inin sanayiye giden sütün yüzde 27'sini, ilk 10'nun yüzde 36'sını, ilk 25'nin yüzde 51'ini, ilk 100'ünün de yüzde 73'ünü işlediğine dikkati çeken Bakan çemlik, "İlk 10 firmanın 2014 yılındaki 1,15 liralık kararın arkasında durması halinde Türkiye'de süt fiyatlarındaki oynaklığının söz konusu olmayacaktır. Bu arkadan dolanma işlerine girenler, müteahhit ayarlayanlar, aracı ayarlayıp bu şekilde piyasayla oynayanlar, açık söylüyorum bu ahlaksızlık" ifadelerini kullanmıştı.
Yüksel BALCI - Kamuran KIZILBOĞA // ÖDEMİŞ- TİRE (İzmir), (DHA)
FOTOĞRAF