Güncelleme Tarihi:
Uzm. Dr. Duygu Omas, Alerjik Rinit ile Covid-19’un farklılıklarını öykü ve muayene ile ayırt edilebileceğine dikkat çekerek Alerjik Rinit hastalığının tanı ve tedavi yöntemlerini anlattı.
Dr. Duygu Omas, Alerjik Rinit hastalığının dünya nüfusunun yaklaşık %10’unda görüldüğünü ve bu hastalığının genellikle erken çocukluk çağında ve genç erişkinlerde görüldüğünü söyledi. Bahar alerjisinin belirtilerini ise şöyle sıraladı: “ Alerjik rinitte belirtiler; burunda kaşıntı, burun akıntısı, hapşırık, yüzde basınç hissi ile karakterize bir tablodur. Bazen halsizlik, gözlerde kaşıntı, göz akıntısı, damakta kaşıntı hissi, öksürük ve ses kısıklığı da buna eşlik edebilir.”
Tanı konulmasında hastanın öyküsüne ve hastalığın tekrarlama sıklıklarına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Omas, “Tanı konulmasında hastadan alınan öykü çok önemlidir. Semptomların özellikleri, şikayetlerin başlangıç zamanı, hangi koşullarda şikayetlerin arttığı sorgulanır ve ailede alerji öyküsü irdelenmelidir. Ayrıntılı bir muayene ile diğer klinik tablolardan ayrım yapılabilir. Total IgE sayımı ve eozinofil sayımı gibi özgül olmayan testlerin yanı sıra kanda alerjenlerin incelenmesi ve deri prick testi ile tetikleyiciler belirlenebilir” dedi.
Alerjik Rinit hastalığının tedavisinde 3 aşamanın olduğunu belirten İzmir Tınaztepe Buca Hastanesi uzmanı Dr. Duygu Omas, bu aşamaların ilk ve en önemli ayağının alerjenden korunma olduğunu söyledi. Dr. Omas, alerjik rinit hastalarına bulunulan ortamın yeterli havalandırılmasını, yatak örtüsü ve battaniyelerin yüksek ısıdan yıkanmasını, odada yünlü-tüylü eşyaların bulundurulmamasını, klima filtrelerinin düzenli temizlenmesini ve sigara içmemeye dikkat edilmesini önerdi. Tedavide diğer aşamalar olan ilaç tedavisi ve immünoterapi için mutlaka hekim gözetiminde uygulanması gerektiğini hasta ve hekimin birlikte hareket etmesinin önemini vurgulayarak İmmünoterapinin hastanın alerjiye karşı bağışıklık kazanması için uygulandığını ve alerjinin astıma dönüşme riskini azalttığını vurguladı.