Güncelleme Tarihi:
TÜRK mizah edebiyatının en büyük isimlerinden Aziz Nesin, 25'inci ölüm yıldönümünde İzmir'in Çeşme ilçesi Alaçatı Mahallesi'nde anıldı.
Ünlü yazar için Çeşme Belediyesi ve Çeşme Kent Konseyi'nin desteği ile Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından ölümünden kısa bir süre önce Alaçatı Kitabevi sahibi Ömer Önal'ın davetiyle geldiği ve son kez kitaplarını imzaladığı Alaçatı Meydanı'nda düzenlenen anma törenine, Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Şakir Karadede, CHP Çeşme İlçe Başkanı Ekrem Oran, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan ve Çeşme Şubesi Başkanı Sedat Mutlu, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, Eğitim-Sen Çeşme Temsilciliği Başkanı Hasan Karakaya, Çeşme Çorumlular Derneği Başkanı Selahattin Uysal, Doğu-Der Başkanı Salih Kaya, yazar Hidayet Karakuş, DİSK eski Genel Sekreteri ve 18. Dönem SHP Milletvekili Fehmi Işıklar ve vatandaşlar katıldı.
Anma töreninde konuşan Çeşme Kent Konseyi Başkanı ve Alaçatı Kitabevi sahibi Ömer Önal, imza günü için davet ettiği ünlü yazar Aziz Nesin'in kendisini kırmayarak geldiğini ve ilerleyen yaşına rağmen, bu meydanda 3.5 saat boyunca kitaplarını imzaladığını anlattı. Aziz Nesin'in, kitaplarını imzaladıktan sonra Çiftlik Mahallesi'ndeki bir otele dinlenmek için gittiğini söyleyen Önal, gece jandarmadan gelen ölüm haberi ile de yıkıldığını ifade etti. Ünlü yazarın ölümünün ardından, az sayıda insanla da olsa her yıl Aziz Nesin'i andıklarını belirten Önal, "Hayalim; büyük yazarı Çeşme ve Alaçatı'da, 'Aziz Nesin Haftası' ile anmak. Çeşme ve Alaçatı sokaklarında kitaplarını imzalayacak, okuyucuları ile söyleşecek onlarca yazarın katılımıyla büyük bir edebiyat etkinliği düzenlenmesi" dedi.
KARANFİL BIRAKTILAR
Ünlü yazar Aziz Nesin ile birlikte Madımak Oteli'nde yanmaktan son anda kurtulan yazar Hidayet Karakuş'un da anılarını anlatmasının ardından, "Unutmadık, Unutmayacağız" yazılı Aziz Nesin pankartına karanfiller bırakıldı.
ANMA GECESİNE AMFİTİYATRO'DA DEVAM EDİLDİ
Anma gecesinin ikinci bölümü ise Alaçatı Amfitiyatro'da gerçekleştirildi. Sivas Madımak Oteli'nde yanarak hayatlarını kaybedenlerin fotoğraflarının yerleştirildiği sahnede, her fotoğrafın önünde mumlar yakıldı. Hayatlarını kaybedenler için yapılan saygı duruşunun ardından anma gecesinin açılış konuşmasını yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi Başkanı Sedat Mutlu, Hasret Gültekin'in "Gelin sizinle, insanlıkları satanlara inat, oturup türkü söyleyelim" dizesiyle başladığı konuşmasında, "2 Temmuz Madımak, bizim için, 'çok kara gün' demenin bile az kaldığı günlerden bir tanesi. İnsanlığın yandığı, ayaklar altına alındığı kara bir gün. 33 canımız, vicdansızca, insafsızca, bir inanç uğruna insan yakmayı hak gören zavallılar tarafından kara bir güne çevrilen 2 Temmuz 1993'te yakıldı. Dönemin Başbakanı, 'Çok şükür otel dışındakilerin burnu kanamadan olaylar bastırıldı' dedi. Bu açıklamayla, insanlık bir kez daha yakıldı. Madımak, bitmeyen bir dava oldu. En son 10 gün önce görülen dava, 28 Kasım tarihine ertelendi" diye konuştu.
Açılış konuşmasının ardından ise yazar Hidayet Karakuş, Madımak yangınını ve yangından kurtuluşunu anlattı.
Eserleri 20'den fazla dile çevrilen ve birçok uluslararası edebiyat ödülü sahibi olan Aziz Nesin, 5 Temmuz 1995'de söyleşi ve imza günü için geldiği Alaçatı Dost Kitabevi'nde okurlarıyla buluşmuş, aynı günün akşamında kalp krizi sonucu 79 yaşında hayatını kaybetmişti.
Güneş ATAGÖZ / ÇEŞME (İzmir), (DHA)
FOTOĞRAFLI