Güncelleme Tarihi:
Aziz Kocaoğlu'ndan adaylıkla ilgili flaş açıklama
Kocaoğlu: "Zirvede bırakmak gerekli"
İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, zaman zaman sözlerine yapılan yorumlarla gelen 2019'de yeniden aday olup olmayacağı konusunda ilk kez çok net konuştu. Kocaoğlu "Zirvede bırakmak gerekli. Üç yıl sonra 71 yaşında bu görevi 15 yıldır yaptığım gibi layıkıyla yaptığımı gibi 5 sene daha yapacağımı söylemek bana çok gerçekçi gelmiyor" dedi. İzin verilmeyen Yamanlar'daki Katı Atık Bertaraf Tesisi'yle ilgili çalışmaların çöpe gittiğini, Alsancak Limanın ise liman lobilerin kurban edilmemesi için büyütülmesinden yana olduğunu açıkladı.
Ege Genç İşadamları Derneği'nin (EGİAD) İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun konuk olduğu 73. Ege Toplantısı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun Swiss Otel Büyük Efes'te yapıldı. Başkan Kocaoğlu, hem gündemi değerlendirdiği hem de EGİAD üyelerinin sorularını yanıtladığı toplantıda hem kendisi hem de kentle ilgili pek çok konuda açıklamalarda bulundu. Kocaoğlu geceye damgasını vuran sözleri ise siyasete bundan sonraki hedefiyle ilgili soruya verdiği ve 2019 yerel seçimlerinde yeniden Büyükşehir Belediye Başkanı olup olmayacağıyla ilgili yanıtlarıyla verdi.
Başkan Kocaoğlu, siyasette hedefi olmadığını söyledi. Kocaoğlu, " Siyaseti aileden dolayı bilirim ama siyasetçi değilim. Hasbel kader girdik. Fena da gitmedi. İzmirlilerden tasvip de gördüğüme göre öyle. Ama bir şeyi zamanında, zirvede bırakmak gerekir. İzmir Büyükşehir Başkanlığı en büyük şirketlerdeki, örneği Koç Holdingi yönetmekten daha zor bir iştir. Bunu 15 yıl yapıyorsunuz. Kimse size 7-8 seneden sonra damat da olsanız Koç Holding'in CEO'luğunu yaptırmaz. Başkanlığı 15 yıldır, 56 yaşımdan beri yapıyorum. Üç yıl sonra 71 yaşında olacağım. 71 yaşından sonra bu görevi 15 yıldır layıkıyla yaptığımı gibi '5 sene daha yapacağım' demek bana çok gerçekçi gelmiyor. Dünyayı benden iyi tanıyan, bu görevi daha iyi yapacak pırıl pırıl arkadaşlar var. Onlara teslim etmekte fayda olduğunu düşüyorum" dedi. Kocaoğlu, torunuyla ilgilenmeyi, gezdirmeyi çok istediğini söyledi.
İZMİR'İN ÇOK PARA HARCANAN; GÖSTERİŞLİ BİNALARA İHTİYACI YOK
Kocaoğlu, 8500 yıllık tarihi olan İzmir'in doğal güzellikleri, ören yerleri, insan zenginliğine sahip olduğunu, çölde kent yaratan ülkelerin yaptığı gibi yüksek binalarla kendini tanıtmaya ihtiyacı olmadığın söyledi. Başkan Kocaoğlu, “ Bir proje yap ki kenti uçursun! Bir bina yap ki dünyanın her yanında görmeye gelinsin. Bir köprü yap ki! gibi söylemler olduğuna dikkat çekerek “ Bunlar çölde bir kent yaratan ülkeler için geçerli olabilir. 8500 yıllık kentin doğal güzellik, ören yerleri insan zenginliğine baktığımızda İzmir'in çok para harcanarak yapılan binalara, gösterişli binalara ihtiyacı olduğu kanaatinde değilim. İzmir'in Efes'i, Bergama'sı, çok sayıda ören yeri, tarihimiz var. Bunları insanlığa belli oranda, belki de yüzde 10-15 oranında sunmuşuz. Bunları ayağa kaldırmamız gerekiyor. Mükemmel bir yüksek bina yaparsınız Avrupa'nın en yükseği olur. Ardından, biri çıkar daha yükseğini yapar. Bunun sonu yoktur. İzmir kalkınması için bunlara ihtiyacı olan kent değildir" dedi.
"ALSANCAK LİMANI, LOBİLERE KURBAN EDİLMEMELİ"
Kocaoğlu, EGİAD üyelerinin limanla ilgili görüşünü sorması üzerine İzmir limanın 30 yıllık perspektifte büyütülmesinden yana olduğunu söyledi. 30 yıl sonrasına bilemeyeceğini belirten Kocaoğlu " Bu kentin Alsancak limanının konteyner limanı olmasına ekmek su kadar ihtiyacı vardır. Turizmin, lojistiğin, ticaretin buna ihtiyacı var. İzmir limanı kuzeydeki liman lobilerine ve Çandarlı limanın özelleştirilmesine kurban edilmemeli. Onlarda yapısı çalışsın. İzmir limanı büyütülerek üçüncü nesil gemilere açılmalı. Geri sahası büyütülmeli. Çandarlı limanı yapılmalıdır. Ege'nin en büyük limanı olacaktır. Elleçleme limanı olacaktır. Eğer ehil ellerde çalıştırılabilir ve süreç içinde ihtiyaç duyuldukça büyütülürse bu gerçekleşir. Projenin tamamının yap- işlet- devret şeklinde alacak kimse de yoktur. Bunun nedeni parasının olmamasından ziyade projenin süreç içinde kademe kademe büyüyecek bir proje olmasıdır. Şimdi küçültülüp ihaleye çıkılıyor. Böyle olursa İzmir limanı da derinleştirilir ve büyütülürse çok iyi olacak. Kentin limanını liman lobilerine feda etmemek gerektiğine inanıyorumö dedi.
"İZMİR'İ DİĞER KENTLERLE KIYASLAMAK GİBİ HATA YAPIYORLAR"
İzmir'in potansiyeli yüksek bir kent olduğunu, öz kaynaklarıyla başkasında destek almadan kalkınabilecek, kendi göbeğini kesecek Türkiye'deki ender kentlerden biri olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, İzmir'in bir dönem geçirdiği sıkıntılı dönemi 2010 yılından itibaren atlattığını söyledi. Kocaoğlu “ İzmir hangi kriterlerden bakarsanız bakın Türkiye ortalamasının çok üstünde büyüyor. Dünyanın en hızlı büyüyen kentleri arasında ilk altının içindeyiz. Merkezi Hükümet'e verdiğimiz vergideki artışa baktığımızda kentin büyüdüğünün en önemli göstergesidir. Bu yıl hem Kocaeli hem Ankara'yı geride bıraktık. Reele bakarsanız Türkiye'de İstanbul'dan sonra en fazla vergi üreten ve merkezi hükümete destek veren kentiz. Zaman zaman Ege bölgesi ve başka bölgelerdeki kentlerle kıyaslıyorlar. Bu kentleri İzmir'in üzerinde göstermeye çalışıyorlar. Bu ne anlama gelir, ne niyet taşır bilemem ama Ege Bölgesi'nin tüm kentleri topladığımızda İzmir'in verdiği verginin yarısını vermiyorlar. Bu bölgenin Merkezi Hükümet'e katkıları da bu İzmir'in dışında kaale alınmayacak kadar, İzmir'in beş, altıda biridir. Bu duruma bakmadan zaman zaman siyasiler olsun, iş adamları olsun İzmir'le diğer kentleri kıyaslamak gibi hata da yapıyorlar" dedi.
ÇÖP TESİSİ ÇÖPE GİTTİ!
Başkan Kocaoğlu, Yamanlar'da yapmak için projelendirilen ancak ÇED aşamasında Orman ve Su Bakanlığı'nın olumsuz raporu nedeniyle çıkmaza giren İzmir'in çöp sorunun çözecek Katı Atık Bertaraf Tesisi'yle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Katı Atık Bertaraf Tesisi yapımında yine krizle karşıya olduklarını belirten Kocaoğlu “Bulduğumuz yerle ilgili önümüz kesilmiş durumda. Yeni bir yer için bugün başlayacak süreç 4-5 yıl alacaktır. Görüşler, ön ÇED, tahsis, projeni n yapılması uzun sürecek. Yamanlar'da bu sürecin hepsi bitmişti. O da çöpe gitti. Öyle anlaşılıyor. Orman ve su Bakanlığı vermemekte kararlıö dedi. Menderes'de bir tesis için ön ÇED hazırlığı sürecine girdiklerini belirten Kocaoğlu ancak burasının da “ Uğraşma vermeyeceğiz. Belediye başkanı istemiyor" gerekçesiyle reddedildiğini söyledi. Kocaoğlu 2 “Katı atık bertaraf tesisini yapamadan 2019 yılını bulacağız gibi görünüyor. Bu çok acı. Ne yaparız bilemiyorum" dedi.
"AÇIK OTOPARKLARA KATLAMALI TARİFE GELECEK"
Kocaoğlu, her projede ülke koşulları nedeniyle gecikmeler olabileceğini, tramvay inşaatlarının iyi gittiğini söyledi. EBSO Başkanı Ender Yorgancılar'ın metro gibi tramvayda gecikme olmaması dileklerini anladığını belirten Kocaoğlu" Keşke belediye başkanlarının bugün temelini attığı projeyi sabahleyin bitirecek sihirli değnekleri olsa. Ancak belli koşullar, ülke koşulları maalesef gecikmelere neden olabiliyor" dedi. Kocaoğlu, Vali Mustafa Toprak'la ulaşım konusu da zirve yaptıklarını söyledi. Alsancak Garı öncesi daralan yola geçici çözüm için TCDD ile duvarın geriye çekilmesi ve bir şerit daha kazanmak için mutabık olduklarını, protokolün TCDD Genel Müdürlüğü'nden onaylanmasını beklediklerini dile getiren Kocaoğlu, Şair Eşref'ten Havagazı fabrikasına kadar yolu yeraltına alacak proje de hazırladıklarını söyledi. Kocaoğlu, Alsancak'ta açık otoparklar için saatlik otopark uygulaması başlatacaklarını açıkladı. Park eden bir aracın 24 saat verdiği 5 TL ücret yerine katlamalı olarak artan bir ücret uygulamasına geçeceklerini belirten Kocaoğlu, "Alsancak'ta böylece 2 bin aracı katlı otoparklara abone yaparak yollardan çekmeyi planladık. Saatlik otopark uygulaması da bunu sağlayacak. Kahraman otoparkında da aylık 100 TL abonelik ücretlendirmesine geçtik. Servisle sürücüleri Alsancak'ta gideceği yere götürüyoruz" dedi.
TOKİ'YE ELEŞTİRİ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Mavişehir'deki dikine yapılaşmayla ilgili soru üzerine yaptığı açıklamada “ Herkesin bir çocuğu var. Türkiye'nin de TOKİ diye bir çocuğu var. Dar gelirlilerin konut ihtiyacını karşılamak için yola çıkan TOKİ ranta yönelik yaptığı planlamalar, büyük yoğunluk artışlarıyla, bu planları uyguladığı yerlerde o bölgeler yaşanmaz hale getiriyor. Bu kadar söyleyeyim. İzmir kentsel dönüşüm açısından şansız. Çünkü gecekondular çok katlı. Öte yandan arazi olmaması nedeniyle de şanslı. Kent 4 bin 700 hektarlık kentsel dönüşüm alanında, yani çarpık yapılaşmaların olduğu bölgede büyüyecek" dedi
YORGANCILAR TRAMVAY VE FUARİZMİR BEKLENTİSİ
EBSO Başkanı ve EGİAD Danışma Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, konuşmasının başında önce dünyada ve Türkiye'de yaşanan terör olaylarını değerlendirdi. Terörün dünya için 21. Yüzyılın çıkması olarak insanlığın karşısına çıktığını belirten Yorgancılar, terörün sadece Türkiye'de olmadığını 2001 yılından ABD'deki İkiz kulelere saldırılardan bugüne kadar Endonezya, İstanbul, Madrid, Londra, Bombay, Reyhanlı, Tunus, Suruç, Ankara, Beyrut, Fildişi Sahilleri, Paris, Brüksel, Bağdat gibi pek çok kentte terör saldırıları gerçekleştiğini söyledi. Terörün çözümünün dünya tarafından bulunması gerektiğini, tüm ülkelerin ortak akılla teröre karşı dayanışma içinde olmaya mecbur olduklarını belirten Yorgancılar, çözümün küresel olması gerektiğini dile getirdi. Yorgancılar, tramvay yapımında belli sıkıntıların olmasını doğal olduğunu ancak projelerin metro gibi gecikmeden bitirilmesinin önemli olduğunu söyledi. Yeni Fuar Alanı'nda düzenlenen MARBLE'ın başarılı olduğunu dile getiren Yorgancılar, Fuarizmir'de aynı önem ve büyüklükte 30 fuar düzenlenecek organizasyonlar yapılmasını diledi.
KAYA'DEN YENİ KENT MERKEZİNDE ALTYAPI UYARISI
EGİAD Başkanı Seda Kaya ise konuşmasına terörün, ister Avrupa'nın kalbinde olsun, ister Ortadoğu'da olsun nerede can alırsa alsın; aynı duyarlılıkla ve sıfır toleransla karşılanması gerektiğini düşündüklerini belirtti. Fuar İzmir'in kentin gurur duyduğu bir proje olduğunu belirten Kaya, Avrupa'nın en büyük fuarlarına ve organizasyonlarına ev sahipliği yapar bir hale gelmesini beklediklerini söyledi. Kültürpark'ın tam anlamıyla bir rekreasyon ve kültür alanı olarak kullanılması gerektiğini savundukların dile getiren Kaya, Yeni kent merkezinin de İzmir'in siluetini değiştirdiğini söyledi. Daha modern bir görünüme kavuşmaya başlayan kentte bu alanın çok iyi planlanması gerektiğine dikkat çeken Kaya " ulaşım, trafik, otopark, kanal, su, iletişim sistemi ve yeşil alan gibi altyapı yatırımlarının da o bölgedeki gelişim hızına paralel biçimde planlanması gerekmektedir. Yakın gelecekte kentsel dönüşümün hız kazanması ile dileğimiz mimari projelerin kent estetiğini güzelleştirecek nitelikte olmasıdır" dedi.
Utku BOLULU / İZMİR (DHA)
FOTOĞRAF