Güncelleme Tarihi:
EGE Deri ve Deri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, ayakkabı sektöründe verimliliği arttırmak amacıyla başlattıkları Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme Projesi'ni tanıtarak, kapasiteyi arttırmanın ihracatla mümkün olduğunu söyledi.
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, ayakkabı ve saraciye sektörlerinde verimliliği yüzde 25 arttıracak Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme (URGE) Projesi'ne başladı. Ege Deri ve Deri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, URGE Projesi'nin Danışmanı Avusturyalı Albin Wedenig ve URGE Projesi'ne katılan firmaların temsilcilerinin katılımıyla URGE Projesi ile ilgili basın toplantısı düzenlendi.
Ege Deri ve Deri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, toplantının açılışında yaptığı konuşmada sektörün her gün rekabeti artan bir şekilde ihracat yapmaya çalıştığını belirterek 2017 yılında Türkiye'de 400 milyon çift ayakkabı üretim rakamına ulaşıldığını söyledi. Türkiye'nin 220 milyon çift satışla ihracatta beşinci sırada yer aldığını ifade eden Zandar, "Yılda 600 milyon çift ayakkabı üretme kapasitemiz var. İç piyasada zincir mağazalarla ilgili olumsuz haberler çıktı. Bu durum mevcut kapasiteyi biraz geriye götürebilir. İhracatı arttırarak açığı kapatabiliriz. Moskova'daki fuara 27 firma katıldı. Önümüzdeki dönemde firma sayısının 40'a kadar çıkacağını düşünüyoruz. Bunun için URGE Projesi'ni başlattık" dedi. URGE Projesi ile mevcut kapasiteyi yükselterek fabrikaları efektif hale getirmek istediklerini anlatan Zandar, ekim ayından itibaren projenin hız kazanacağını söyleyerek şöyle konuştu:
"URGE Projesi'nin danışmanı Avusturyalı Albin Wedenig ile birlikte Türkiye'deki üretim tesislerini gezdik. Albin Bey proje kapsamında önümüzdeki aydan itibaren ayda iki kez fabrikalara gelerek hizmet verecek. Kendisi konusunda uzman, büyük fabrikaları hazırlamış ve üretim tesislerini kontrol etmiş biri. Ayakkabıda ilk 8 ayda 48 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Amacımız daha çok ihracat yapmak."
FİRMALARA UYARILARDA BULUNDU
Projeye katılan tüm ayakkabı üretim tesislerinde uluslararası ayakkabı imalat standartlarının uygulanmasını sağlayacaklarını anlatan URGE Projesi'nin Danışmanı Avusturyalı Albin Wedenig, projeyle ilgili sektör temsilcilerine bilgi verdi. 30 yıldır ayakkabı sanayisinde çalıştığını dile getiren Wedenig, 2013'te kendi şirketini kurarak bütün dünyada ayakkabı sanayisi için danışmanlık hizmeti verdiğini söyledi. Firmaların kurumsal kimliğinin büyük önem taşıdığını belirten Wedenig, ayakkabı sanayinde maliyet optimizasyonu ve ekip çalışmasının elde edilecek karı önemli şekilde etkilediğini vurguladı. Albin Wedenig, ayakkabı üretiminde temizlik ve düzen, çalışma şartları en iyi işgücüne sahip olabilmek, malların teslimatı gibi hususların önemine dikkat çekerek, "Türkiye ziyaretlerinden edindiğim bilgilere göre, yalın ve organize edilmiş üretim hatlarına sahipsiniz. Temiz, yalın ve verimli üretim hatları gördüm. Yalnızca şirket sahibi, üretim müdürü yada koleksiyon başkanına değil herkese sorumluluk vermeniz gerekiyor. Ekip çalışmasına dikkat etmelisiniz. Türkiye'deki şirketlerde planlama eksikliği var. Bu son derece önemli bir konu" dedi. Müşterilerle uzun vadeli, sağlıklı ilişkiler kurulması için dikkat edilmesi gerekenlere dikkat çeken Wedenig, şöyle konuştu:
"Müşteri ilişkileri son derece bireysel ilişkilerdir. Her şirketin müşteri ile bireysel ilişkileri vardır. En önemli kar getirici, uzun vadeli müşteridir. O yüzden müşterilerle iyi ilişkiler oluşturmak gerekiyor. Ayakkabı, otomobil gibi bir ürün değil. Biz bu sektörde Cent'lerden bahsediyoruz. Bu nedenle hesaplama çok önemli. Eski müşteri gidip, yeni müşteri gelebilir. Hesaplama yaparken bunları göz önünde tutmak gerekiyor. Türk pazarı gelecek için avantajlı. Konum olarak iyi bir yerde bulunuyorsunuz. Hammaddeler var. Girişimci ruha sahip bir ülkesiniz. Ben Avusturya'dan geliyorum. Bizim oradaki yeni şirketlerin kurucuları Türkler. Sizin girişimcilik kültürünüz var. Bu avantajınızı kullanın. Sizin kanınızda bu var. Bunlar sizin için olumlu unsurlar."
Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI