Avukat Can’dan kira açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Avukat Can’dan kira açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2022 05:01

KONUTLARDAKİ yıllık kira artış oranını en fazla yüzde 25 olarak belirleyen kanun yürürlüğe girdi. 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında kira bedellerine yapılabilecek artış oranı, TÜFE’ye bakılmaksızın en fazla yüzde 25 olarak belirlendi. Avukat Nevin Can, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumda hem ev fiyatlarının, hem de kira bedellerinin kısa sürede ciddi bir şekilde arttığını belirterek ev sahiplerinin eski kiracıların kira bedellerine yüksek oranda zam yapmak istemesi karşısında kiracıların giderek daha da zor durumda kaldığını söyledi.

Haberin Devamı


Can, “Önceki düzenleme uyarınca tarafların kendi aralarında kira artış oranına ilişkin anlaşmalar geçerli olmakla birlikte Türk Borçlar Kanunu’na göre yapılabilecek en yüksek artış, bir önceki kira yılında Tüketici Fiyat Endeksi, yani daha çok bilindiği adıyla TÜFE’deki 12 aylık ortalamaydı. Bu oran, 2020 ve 2021 için ortalama yüzde 15 olduğundan o dönemde kira bedellerine yapılabilecek en yüksek artış da ortalama yüzde 15 oldu” dedi.

TÜFE DAHA DA YÜKSELECEK
Enflasyon oranına paralel bir şekilde TÜFE’nin de hızla yükseldiğini kaydeden Nevin Can, “Buna göre kira bedellerine yapılabilecek artış oranı Mayıs 2022 için yüzde 35’i bulmuş, haziran için ise yüzde 40’a yaklaşmıştır. Önümüzdeki aylarda bu oranın daha da yükselmesi beklenmektedir. Şu halde hayat pahalılığı ve gelir artışının bu oranları bulmaması nedeniyle ciddi bir ekonomik güçlük içine giren kişilerin kira bedellerine yüzde 40 ve hatta daha yüksek oranlarda zam yapılması şüphesiz ki artık geçinememeleri sonucunu doğuracaktır” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!