Güncelleme Tarihi:
Uzm. Dr. Yağız, aspirinin ham maddesi olan salisilik asit ve türevlerinin, bazı bitkilerin yaprak ve gövde kabuğunda bulunduğu, baş ağrısı ve ateşli hastalıklarda söğüdün iç kabuğunu çiğnemenin iyileştirici etkisinin yıllardır bilindiğini belirtti. Aspirinin insanlar tarafından binlerce yıldır kullanıldığını dile getiren Yağız, “Bazı rahatsızlıkların tedavisi için reçetesine söğüt ağacı kabuğundan sağlanan suyu ilaç olarak yazan ilk hekim Hipokrat’tır. Bilinen tarihi ise 4000 yıl öncesine dayanmaktadır. Uzun süre ağrı kesici, ateş düşürücü olarak kullanılan bu ilaç, ilk kez 1974 yılında kalp krizi üzerine olumlu etkisi gösterilmiş olup 40 yıldır kalp damar hastalıklarında kan sulandırıcı etkisi nedeniyle kullanılmaktadır. Yüksek dozlarda ağrı kesici ve ateş düşürücü olan aspirin düşük dozlarda (75-300 mg) ise kan sulandırıcı özelliği vardır” ifadelerini kullandı.
ÖMÜR BOYU KULLANIM
Dr. İdil Yağız, “Kalp krizi geçirmiş, balon-stent tedavisi yapılmış veya koroner by-pass ameliyatı geçirmiş hastalarda, beyin bacak ya da şah damarı tıkanıklığı olan veya bu nedenle işlem uygulanan hastalarda aspirinin tekrarlayan olayları önlemede yararlı olduğu bilinmektedir. Günümüzde kalp damar veya tıkayıcı beyin damar hastalığı geçirmiş hastaların herhangi engelleyici durumu yoksa düşük doz aspirini ömür boyu kullanmasını tavsiye edilir. Aspirin kullanılmasıyla damar hastalığına bağlı ölümlerde yüzde 15, öldürücü olmayan kalp krizi ve inme riskinde yüzde 33 azalma olmaktadır” dedi.
KANAMAYA NEDEN OLABİLİR
ASPİRİNİN bazı önemli yan etkilere neden olabileceğini de kaydeden Yağız, şöyle devam etti: “Aspirin bin erkekten 3,3’ünde, bin kadından da 2,5’inde kanamaya yol açmaktadır. Kanamaların çoğu mide ve bağırsak kanamaları olup, nadiren de olsa hayatı tehdit edecek kadar ciddi olabilir. Aspirine bağlı kanama riski en yüksek olanlar daha önce ülser veya kanama geçirenler, 60 yaş üzeri, yüksek doz ilaç alanlar, birlikte kortizon veya ek kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalardır. Uzman bir doktora danışmadan alınmamalı”