Aşırı sıcaklar bayıltmasın

Güncelleme Tarihi:

Aşırı sıcaklar bayıltmasın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2017 09:31

Aşırı sıcaklar bayıltmasın

Haberin Devamı

İZMİR Kent Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Necdet Yetim, aşırı sıcakların yol açtığı en önemli sorunlardan birinin senkop (bayılma) olduğunu söyledi. Bayılmanın kısa süren bilinç kaybı olduğunu belirten Uzm. Dr. Yetim, "Bu bayılma sırasında kişinin düşüp özellikle baş bölgesine alacağı travma yaşamsal sorunlara neden olabilir. Sıcak çarpmasından daha tehlikelisi ise güneş çarpmasıdır, ölümcül sonuçlar doğurabilir" uyarısında bulundu.

Herhangi bir sağlık sorunu olmayanların bile sıcaktan olumsuz etkilendiğini kaydeden Uzm. Dr. Yetim, "Senkopta bilinç kaybı ile birlikte kas kuvvetinde azalma, ayakta duramama, düşme de meydana gelebilir. Düşme sonucunda özellikle baş bölgesine olan travmatik olaylar daha önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu durum, otururken olursa, genellikle baş ve kollar yana düşer, gözlerde kayma olabilir, hareket durur. Senkopta, bilinç kaybı genellikle birkaç saniye ile birkaç dakika arasında sürer. Bilinç kaybı öncesi, kısa bir süre baş dönmesi, göz kararması, el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma gibi belirtiler olabilir. Bazen de bu belirtiler olmadan ani bilinç kaybı meydana gelebilir. Genellikle  bilinç kaybı tam olup, 10-15 saniye kadar sürer. Hastanın düz ve serin bir yere uzatılması ve ayaklarının yukarı kaldırılması tablonun uzamasını engeller. Bilinç kaybı olmadan, baş dönmesi, göz kararması, kuvvet azalması gibi diğer belirtilerin olması ise baygınlık halidir" dedi.

SICAĞA BAĞLI SENKOP NEDENLERİ

Senkopun, birçok nedenle meydana gelebildiğini, birçok hastalıkta senkop olabileceğini kaydeden Uzm. Dr. Yetim, "Hastalık dışı en önemli nedenler arasında; sinirlilik-korku gibi aşırı heyecan yaratan durumlar, yara ve kan görme gibi durumlar ve aşırı sıcak etkisi sayılabilir. Senkop geliştiren asıl neden, bir süre beyin dokularına yeterli oksijen gidememesidir. Sıcağa bağlı senkopta ise başlıca nedenler şunlardır: Sıcakta aşırı terleme nedeniyle bedenden sıvı ve tuz kaybı genel kan basıncının düşmesine yol açar. Ayrıca, sıcak etkisi yüzeyel damarlarda genişleme meydana getirir ve kan yüzeyde daha fazla göllendiği için de genel kan basıncı düşer. Sistolik, yani  büyük tansiyonun 70 mmHg'nın altına düşmesi, beyin dolaşımının yavaşlamasına ve beyin oksijenlenmesinin azalmasına ve böylece baygınlık ya da bayılma meydana gelmesine neden olur. Sıcak etkisi ile senkop geçirmenin bir nedeni daha vardır. Güneş çarpması da denilen bu durum, güneş ışınlarının beyne direkt etkisi ile olur. Güneş çarpması daha ağır bir tablodur, senkop kısa sürede düzelmezse koma ve hatta ölüm meydana gelebilir."

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!