Arslan: Büyük projelere rahatlıkla müÅŸteri buluruz

Güncelleme Tarihi:

Arslan: Büyük projelere rahatlıkla müşteri buluruz
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 29, 2016 13:28

Arslan: Büyük projelere rahatlıkla müşteri buluruz

Haberin Devamı

Elif DEMİRCİ/İZMİR, (DHA)- ULAŞTIRMA Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu düşürmesini değerlendirirken büyük projeler için yatırımcı bulma konusunda hiçbir sıkıntı ile karşılaşmadıklarını, içerdeki ve dışardaki yatırımcının "Ne zaman ihaleye çıkıyorsunuz, bu işe gireceğiz" diyerek ısrar ettiklerini söyledi. Bakan Arslan, İzmir körfez Geçiş Projesi ve otoyollar gibi çok sayıda projeye rahatlıkla müşteri bulabileceklerini belirterek, "Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprülerinde yaşadık. Önceden işi Japonlar, Koreliler alıyordu biz onlara alt taşeronluk yapardık şimdi biz alıyoruz onlar alt taşeronluk yapıyor" dedi.
Bakanlığ ile ilgili projelerini incelemek için dün izmir'e gelen Bakan Arslan, bugün Mövenpick Otel'de Ä°zmir Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti Ä°zmir milletvekilleri Kerem Ali Sürekli, Atilla Kaya, Hamza DaÄŸ ve bakanlığına baÄŸlı bürokratlarla birlikte yazılı ve görsel basının temsilcileriyle toplantı yaptı. Soruları yanıtlayan Bakan Arslan, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu düşürmesinin büyük projelere yatırımcı bulmayı etkileyip etkilemeyeceÄŸine iliÅŸkin soruya yatırımcı bulma konusunda hiçbir sıkıntı ile karşılaÅŸmadıklarını, içerideki ve dışardaki yatırımcının "Ne zaman ihaleye çıkıyorsunuz, bu iÅŸe gireceÄŸiz?" diyerek ısrar ettiklerini söyledi. Bakan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:Â
"Gezi, 17- 25 Aralık 2013 olayları, en korkunç olanı da 15 Temmuz girişimi. Bu ülkede elbette ki bir takım olaylar olabilir. Bu ülke insanın vergisiyle alınmış silahı bu ülke insanına doğrultabilirsiniz. Keşke olmasa ama bütün bunlara rağmen test edildi ki Türkiye demokratik bir hukuk devleti olarak daha da güçlenerek çıkıyor bu süreçlerden. Etrafımızda bir ateş çemberi var. Suriye ve Irak'ta yaşananlardan sonra 3 milyonun üzerinde mülteci ağırlar hale geldik. Ülkenin büyümesi gelişmesi devam ediyor. Büyüme rarkamları dünyanın ilk 3'ünde. Türkiye'nin oluşturduğu güven ve istikrar ortamı bence dünyada yatırım yapmak isteyenler için çok önemli bir yol. Dünyada 2008- 2009 krizinde likidite sıkıntısı yaşanıyorken, kimse kimseye para satmıyorken biz İzmir- İstanbul Otoyolu'nu, Osmangazi Köprüsü dahil 8.5 milyar dolara 'Yap işlet devret' modeliyle ihale ettik. Bu Türkiye'ye olan güvenin bir göstergesi. Avrasya Tüneli 1.5 milyar dolarlık bir proje. Bu yıl içinde bitecek. Yavuz Sultan Selim Köprüsü yaklaşık 14 milyar Türk lirası harcanarak bitti. Sadece yatırım kısmı 10 milyar Euro'nun üzerinde olan 3'üncü havalimanı devam ediyor. Yatırım, istikrar, güvene dünyadaki ve Türk yatırımcıya gözünü kırpmadan elini taşın altına koymasının bir göstergesi. Güven neye dayanır? Moodys gibi araştırma yaparsınız günün sonunda çıkar dersiniz ki; Türkiye 15 Temmuz'un etkilerini atlatmıştır."
"RAHATLIKLA MÜŞTERİ BULURUZ"
Bakan Arslan, 1 hafta içerisinde "Türkiye'nin yatırım yapılamaz bir ülke" diye açılmaya yapıldığını, bu süre içerisinde ne değiştiğini hatırlatırken, kredilendirme kuruluşlarının siyasi manipülasyon yapmaya yöneldiklerini söyledi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye'nin 13- 14 yıldan bu yana 'yap- işlet- devret' modeliyle projelerin uygulandığını, tepsinin kredi dönüşlerinin sağlıklı olduğunu anlatırken, şöyle konuştu:
"İzmir Körfez Geçişi Köprüsü ve otoyollar dahil hepsine rahatlıkla müşteri buluruz. Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprülerinde yaşadık. Önceden işi Japonlar, Koreliler alıyordu biz onlara alt taşeronluk yapardık. Şimdi biz alıyoruz onlar alt taşeronluk yapıyor. Bir parayı, bir yere yatırdığınız iş ortaya çıkıyor ve gelir getirmeye başlıyor. Şu an gerek içerideki gerek dışardaki yatırımcılarımız ısrarlı. 'Ne zaman ihaleye çıkıyorsunuz. Biz bu işe gireceğiz' diye. Sistemini yatırım üzerine kuranlar da yeni iş alanı arıyor. Çanakkale Köprüsü de büyük kuruluşlar için yatırım alanı. Herkes dört göle bekliyor. İzmir- Ankara Otoyolu, Aliağa'dan Çandarlı istikametindeki otoyol için YPK kararı da çıktı. Hemen devamında İzmir- Aydın çıktı, Aydın- Denizli için de YPK kararı çıkmak üzere. Biz bunlara müşteri bulmakta sıkıntı çekeceğimizi düşünmüyoruz. Moody's bir açıklama yapıyor. Japon kredi kuruluşu, tam tersi açıklama yapıyor. Japoların ülkemize ilgisi devam ediyor. Her işin içinde yer alıyorlar. Bizim bir avantajımız şu. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız şuna inanıyor; ülkenin kalkınmasının sıkışıklık döneminde sıcak parayı ülkenin her yerine yaymanın olmazsa olmazı yatırımlardır. Yatırımlara devam ediyoruz.15 Temmuz'da milletin duruşu bizim omuzlarımıza yeni bir yük yükledi. Dünden daha çok çalışmalıyız, daha çok yatırım yapalım ve insanımızın hizmetine verelim. Kullanıma kolaylık getirirken ülkenin gelirini de artırıyoruz. Bölgesel ekonomiye canlılık getiriyoruz. Yatırımlar hız kesmeden devam edecek. Bu da benim şansım. İş yapmak demektir."
"HERHANGİ BİR SEÇİM SÖZKONUSU DEĞİL"
Bakan Arslan, genel seçimin öne alınması tartışmalarına değinirken, Türkiye'de geçmişte 1 yıl yıl içerisinde 2 kez seçim yapıldığı dönemler olduğunu, seçimden güçlü çıkan bir parti, istikrarlı bir hükümet bulunduğunu belirterek, "Seçim olmadan 3.5 yıl daha hizmet edip insanlarımızın ve ülkemizin ihtiyaçlarını karşılayalım' derken millet habire her gün seçim tartışması getiriyor ülke gündemine. Bürokrasi dahil herkesi seçim havasına sokarsak beklediğimiz başarıyı verimi bu süreçten alamayız. Hükümette de hep konuşuluyor. 'Başbakan 81 ili gezecek' diye bir gazete manşeti vardı geçenlerde. Başbakanın böyle bir açıklaması yok. Kanaatim o ki kişisel ve kabinenin bir üyesi olarak herhangi bir seçim sözkonusu değil olması için bir gerekçe de yok dedi.
Arslan, bir gazetecinin yerel seçimin FETÖ bağlantılı isimlerin temizlenmesi için erkene alınacağı iddiasını hatırlatması üzerine FETÖ terör örgütülü bağlantısı olarların temizlenme sürecinin neden seçimden seçime olması gerektiğini ifade ederek, "Partimizde, muhalefette de bunlarla bağlantısı olanlar belediye başkanlarının bile ilişiği kesildi. Teşkilatlarda varsa kesildi, bundan sonra da kesilir. 3 yıl sonra yapacağımız seçimi 2 yıl sonra yaptınız. Neden 2 yıl daha o terör örgütü üyesine tahammül edeyim ki onun at oynatmasına izin vereyim ki. Seçimi erken alma yerine biz bunu zaten yapıyoruz" dedi.

FOTOÄžRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!