Aliağa’da Çanakkale Zaferinin Yüzüncü Yıl Coşkusu

Güncelleme Tarihi:

Aliağa’da Çanakkale Zaferinin Yüzüncü Yıl Coşkusu
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2015 15:05

İZMİR'İN ALİAĞA İLÇESİNDE, 18 MART ŞEHİTLERİ ANMA VE ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ'NİN 100. YIL DÖNÜMÜ SEBEBİYLE TÖRENLER DÜZENLENDİ.

İzmir’in Aliağa ilçesinde, 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. yıl dönümü sebebiyle törenler düzenlendi.
Türk yurtta olduğu gibi Aliağa ilçesinde de, Çanakkale Deniz Zaferi’nin yüzüncü yılı törenlerle kutlandı. Sabahın erken saatlerinde başlayan program da Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtına çelenk sunuldu. Çelenk sunulmasının ardından, saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okunarak, Türk Bayrağı göndere çekildi. Törenler daha sonra ise Tüpraş Halk Eğitim Merkezi’nde Aliağa Barbaros Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan program ile devam etti. Burada günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Aliağa Barbaros Anadolu Lisesi Müdürü Habib Çelik yaptı. Çelik, “100 yıl önce başlayıp 62 hafta 14 ay sürerek dünya tarihinin en büyük ve küresel çatışması olan birinci dünya savaşının gidişatına yön veren Çanakkale Muharebeleri, savaşa dahil olan bütün tarafların büyük kayıplar vermesine neden olmuştur. Helvacı’dan Halil, Hacı Ömerli’den Ahmet, Karaköy’den Mustafa, Çakmaklı’dan Süleyman ve isimsiz diğer kahramanlar nefesini kaybettiği için bizler özgürce nefes alabiliyoruz. Onlar canlarını seve seve feda ettikleri için özgürce yaşayabiliyoruz “ diyerek, Türk Milleti’nin Çanakkale’de bir destan yazdığını söyledi.
Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz ise, şunları kaydetti:
"Bu millet hiçbir zaman kendisine saldırılmadıkça canına namusuna, inancına, dinine kastedilmedikçe kimseye bir zarar vermemiştir. Kendisini savunmak zorunda olduğu için savaşmıştır. Türk Milleti her ne zaman bir saldırıya maruz kaldıysa da bu öncelikle Müslüman bir toplum olduğu için gerçekleşmiştir. Ancak Türk Tarihi kahramanlıklarla doludur ve saldırıların tamamı toplum olarak kenetlenilerek bertaraf edilmiştir’’ dedi.
Günün anlam ve önemine ilişkin yapılan konuşmanın ardından ’Çanakkale zaferi ve şehitlerimiz’ konulu bir sunum gerçekleştirildi. Duygusal anların yaşandığı program ‘Bir Destandır Çanakkale’ oratoryosu ile son buldu.
Törenlere, Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz, Aliağa Belediyesi Başkan Vekili Rahmi Keskinoğlu, Aliağa Garnizon Komutanı Albay Bora Meriç, Aliağa İlçe Emniyet Müdürü Hasan Tuğan, Aliağa İlçe Milli Eğitim Müdürü Ogün Derse, daire amirleri, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, STK başkanları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
ŞEHİTLER BUĞDAY ÇORBASI İLE ANILDI
Çanakkale Zaferi’nin 100. yıl dönümü etkinleri kapsamında, Alp Oğuz Anadolu Lisesi’nde de bir program hazırlandı. Programda, Çanakkale Savaşı koşullarında askerlerin cephede içtiği buğday çorbası hazırlanarak, yanında kuru üzüm hoşafı ve kara ekmek dağıtıldı.
YUNUS YEŞİLÖZ İLE ŞİİR DİNLETİSİ
Aliağa ilçesinde, anma ve kutlama etkinleri Aliağa Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan şiir dinletisiyle devam edecek. Aliağa Belediyesi, şiirleriyle dinleyenlerin yüreğine hitap eden Yunus Yeşilöz’ü bugün Aliağalılarla buluşturacak. Saat 20.00’de ’Aliağa Belediyesi Çok Amaçlı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilecek şiir dinletisinde, Çanakkale’de tüm olumsuzluklara rağmen, büyük bir destan yazan, ’Çanakkale geçilmez’ dedirten şehitler saygıyla yad edilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!