IHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2015 21:01
İZMİR'İN ÇEŞME İLÇESİNE BAĞLI ALAÇATI BELDESİNDE DÜZENLENEN KURABİYE YARIŞMASI'NDA BİRBİRİNDEN LEZZETLİ KURABİYELERİN İLGİNÇ SUNUMLARI GÖRSEL ŞÖLEN YAŞATTI.
İZMİR (İHA) – İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı Alaçatı beldesinde düzenlenen Kurabiye Yarışması’nda birbirinden lezzetli kurabiyelerin ilginç sunumları görsel şölen yaşattı.
Çeşme Belediyesi ve Kuytu Restaurant Alaçatı işbirliğinde Serap Yurdaer Erboy tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Alaçatı Yeni Yıl Şenliği’nin Annesinin Kızı organizasyonu kapsamında Kurabiye Yarışması düzenlendi. Jüri üyeliklerini Slow Food İzmir lideri Gazeteci Nedim Atilla, iş adamı-blogger Haluk Özyavuz, Alaçatı İmren Pastanesi sahibi Kayhan Ölmezer, Akademisyen Levent Alpat, Blogger Arda Akalın, Blogger Pınar Özdirim, Annesi’nin Kızı
Yemek ve Anı kitabının kahramanı ve ev hanımı Perihan Sarıgöl ile emekli öğretmen Aysel Adagideli’nin üstlendikleri yarışmada, jüri üyeleri birbirinden lezzetli kurabiyelerin başarılı sunumları nedeniyle derecelendirme yapmakta zorlandılar. Yarışmayı, Çeşme’nin şeker işi kurabiyesi kazandı.
Jürinin uzun değerlendirmesinden sonra yarışmanın birincisini açıklayan Nedim Atilla, "Bütün bu coğrafyada çok zengin bir yeme içme kültürü var. Yediğimiz yemekler, içtiğimiz şerbetler, peynirler, zeytinler bizim zenginlik damarlarımızdır. Onları yaşatmak zorundayız. Yarışmanın birincisi, oy birliği ile seçildi. En yüksek puanı aldı. Neydi sırrı? Kurabiyenin adı şeker işi. Kurabiyede zeytinyağı kullanılıyor. Külde dinlendirilmiş su kullanılıyor. Tarçın kabuğu, şeker, karanfil gibi malzemelerle üretilmiş bir geleneksel kurabiye. Şeker işi, Çeşme’nin kurabiyesi. Çeşme’de kız istendiğinde eğer cevap olumluysa erkek tarafına şeker işi kurabiyesi gönderiliyor. Yani kurabiye üzerinden bir gelenek yaşıyor. Böyle bir kurabiye ile kazandığı için, bir geleneği yaşattığı için Fatma Gören’i kutluyoruz. Önümüzdeki sene yapılacak yarışmaya anasonlu kurabiye ile katılın. Çeşme denilince akla anason ve sakız geliyor. Bir iki tane lavantalı kurabiye geldi. Lavantalı kurabiyelerin sayısı artsın artık. Çeşme’nin, Alaçatı’nın geleneksel tatlarını her yerde öne çıkaralım. Her yerde onlar kazansın" dedi.
Kurabiye yarışmasını kazanan Çeşmeli Fatma Gören, Çeşme’nin geleneksel bir kurabiyesi ile yarışmayı kazanmaktan çok mutlu olduğunu belirterek, "Çeşme’ye özgü bir kurabiye yapmak istedim. Çünkü yeni nesiller pek bilmiyorlar. Tarifin gazetelerde çıkması ya da halk tarafından merak edilmesi ile genç nesiller bunu öğrenip yapabilecekti. Bu nedenle çok mutluyum. Çeşme’ye özgü oluşundan dolayı ödül almak çok güzel bir duygu benim için. Şeker işinin tarifi şöyle; 2 bardak zeytinyağı, bir bardak külde dinlendirilmiş su, un, çok az kabartma tozu ile hamuru yoğuruyoruz. Şekil verdikten sonra pişiriyoruz. Tarçın kabuğu, karanfil ve şeker kaynatılıp şurup hazırlanıyor. Kurabiyeler şuruba batırılarak, üzerine pudra şekeri ve tarçın serpiliyor. Böylece, güzel bir kurabiye ortaya çıkıyor" diye konuştu.
Ev şeklindeki görsel sunumuyla dikkatleri çeken ve Jüri Özel Ödülü’nü kazanan Esra Ergin de, "Zencefilli ev yapma nedenim, yeni yılda dünyada pek çok yerde zencefilli evler yapılıyor. Ben de Alaçatı’da böyle bir ev yapmak istedim. İki haftalık bir çalışmadan sonra amacımı gerçekleştirdim. Yarışmanın olacağını duyduğum anda hazırlanmaya başladım. Gündüz işte çalıştım, akşamları da zencefilli evimi hazırladım" şeklinde konuştu.
Alaçatı Yeni Yıl Şenliği ve Kurabiye Yarışması kapsamında açılan hediyelik eşya stantları da oldukça ilgi gördü. Havanın da güzel olmasını fırsat bilerek Alaçatı’ya gelen tatilciler, açılan stantlardan yeni yıl hediyelerini aldılar.