IHA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2015 14:57
AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VE İZMİR MİLLETVEKİLİ PROF. DR. NÜKHET HOTAR, "BÜYÜK EKONOMİLER ARASINA GİRME HEDEFİMİZE ULAŞMAK İÇİN TEKNOLOJİ ÜRETEREK KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLER İHRAÇ EDEN BİR KONUMA HIZLI BİR ŞEKİLDE ULAŞMAYI PLANLIYORUZ. 2023’DE İSE AR-GE HARCAMALARININ MİLLİ GELİR İÇİNDEKİ PAYINI YÜZDE 3’E ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ" DEDİ.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Nükhet Hotar, "Büyük ekonomiler arasına girme hedefimize ulaşmak için teknoloji üreterek katma değeri yüksek ürünler ihraç eden bir konuma hızlı bir şekilde ulaşmayı planlıyoruz. 2023’de ise Ar-Ge harcamalarının milli gelir içindeki payını yüzde 3’e çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Nükhet Hotar, 1 Kasım seçim çalışmalarını devam ettirirken, önemli açıklamalarda bulundu. Hotar, bilgiye dayalı ve rekabetçi bir ekonomiye geçiş için kaynak altyapısını oluşturma gayreti içinde olduklarını ifade ederek, "Büyük ekonomiler arasına girme hedefimize ulaşmak için teknoloji üreterek katma değeri yüksek ürünler ihraç eden bir konuma hızlı bir şekilde ulaşmayı planlıyoruz. Bunun için bilgi üreten ve bilgiyi nitelikli bir biçimde kullanarak ticari değere dönüştüren, etkin işleyen bir Ar-Ge ve yenilik ekosistemini oluşturacağız" dedi.
Araştırma kapasitesinin, Ar-Ge ve yenilikçilik bilincinin ile üniversite sanayi işbirliğinin geliştirilmesini öncelikli kalkınma hedefleri arasına aldıklarını belirten Hotar, "Milli gelirimizin hızlı bir şekilde yükseldiği bir dönemde, GSYH içindeki Ar-Ge harcamalarımızın payını iki kat artırarak yaklaşık yüzde 1’e çıkardık. 2023’de ise Ar-Ge harcamalarının milli gelir içindeki payını yüzde 3’e çıkarmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
"DAHA ESNEK ÇALIŞMALARA OLANAK SAĞLAYACAĞIZ"
2004 yılında Türkiye Araştırma Alanını (TARAL) oluşturduklarını, 2008 yılında çıkarılan 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ile özel sektör Ar-Ge merkezlerine geniş kapsamlı teşvikler sağladıklarının altını çizen Hotar şöyle devam etti: "Bugüne kadar toplamda 174 tematik ve ileri araştırma merkezleri ile 94 adet merkezi araştırma laboratuvarını destekledik. 2002-2014 döneminde 36 bin 429 olan marka başvuruları 111 bin 544’e, tasarım başvuruları ise yaklaşık iki binden 12 bin 375’e ulaşmıştır. Dışa bağımlılığın yüksek olduğu sektörlerde, yerli ürün ve teknolojiler geliştirilmesine yönelik araştırma programlarını destekleyerek etkinleştireceğiz. Ar-Ge faaliyetlerinin ürün ve hizmete dönüşmesini desteklemek amacıyla üniversite, sanayi ve kamu kurumları arasındaki işbirliklerini güçlendireceğiz; doktora mezunu olanlar başta olmak üzere, araştırmacı insan gücünü nicelik ve nitelik olarak iyileştirilecek ve özel sektörde daha fazla araştırmacı istihdam edilmesini Ar-Ge ve tasarım personelinin daha esnek çalışmasına olanak sağlayacağız."
Hotar ayrıca, teknoloji transfer platformunu kuracaklarını ifade ederek, "Öncelikli teknoloji alanlarında ticarileştirme öncelikli dönüşüm programımız ile temel hedeflerimiz, teknolojik ürün ve marka sayısını artırmak, araştırma ve yenilik merkezlerini güçlendirmek, nitelikli insan sayısını artırmak ve yenilikçi girişimciliği geliştirmektir. Diğer taraftan, sanal ve gerçek ortamlarda kamu, üniversite, sanayi işbirliği platformları oluşturarak; enerji, sağlık, havacılık, uzay, otomotiv, raylı sistemler, bilişim ve savunma sektörleri gibi öncelikli sektörlerde teknolojik ürün yatırımlarını ve kümelenme çalışmalarını destekleyeceğiz. KOBİ’ler başta olmak üzere girişimciler ve yatırımcılar arasındaki ağlar ile mentörlük hizmetleri gibi mekanizmaları merkezi ve yerel düzeyde geliştirecek, finansman eksiğinin en çok hissedildiği erken aşamaya yönelik bir fon kuracağız. Ayrıca KOBİ’lerin TSE ve patent belgelerinin maliyetlerinin devlet tarafından karşılanmasını sağlayacağız” dedi.