Güncelleme Tarihi:
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, mecliste grubu bulunan siyasi partilerin İzmir il başkanlarına 14 maddelik bir dosya sunarak, destek istemişti. CHP, AK Parti, MHP ve İYİ Parti'ye verilen dosyada, İzmir'in onay bekleyen projeleri yer aldı. Başkan Kocaoğlu, dosyanın giriş kısmında, bu hamlesinin gerekçelerini sıraladı. Bakanlıklar ya da ilgili genel müdürlüklerden onay bekledikleri önemli projeler için makul sürelerin çoktan aşıldığı ifadelerinin yer aldığı dosyada, İzmirlilerin yaşam kalitesini artırmaya yönelik olan bu hizmet ve yatırımlarda, belediyenin önünün açılmasına ve sürecin hızlandırılmasına ciddi anlamda ihtiyaç duyulduğu görüşüne yer verildi.
İNCİRALTI PLANLAMASI
Dosyada, Balçova ilçesi İnciraltı bölgesinin planlamasının biran önce yapılması gerektiği belirtilerken, 2007 yılından bu yana sağlık konseptiyle planlanması için uğraş verildiği kaydedilen alanın, kent önderlerinin ilgisine muhtaç olduğuna yer verildi. Bu planlamanın yapılmasının, İzmir'in belirlediği hedeflere en kısa sürede ulaşması ve sağlık sektöründe dünyanın önemli merkezlerinden birine sahip olması açısından kritik önem taşıdığı ifadeleri yer aldı. Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi kapsamında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılacağı ilan edilen Halkapınar- Otogar arasındaki 4.5 kilometrelik HRS Projesi hakkında bilgi almakta zorlandıkları ifadelerine yer verilen dosyada, Yüksek Hızlı Tren projesi kapsamında çalışacağının dışında, güzergah ve istasyonların yeri gibi hiçbir bilginin bulunmadığı belirtildi. Yazılı ve şifai taleplere rağmen güzergah projelerine bir türlü ulaşılamadıkları görüşünün yer aldığı dosyada, İzmir'in en önemli arterlerinden biri olmaya aday bu hattın acilen hayata geçirilmesinin gerekliliğine işaret edildi.
TAHSİS NEDEN YAPILMIYOR?
Dosyada yer alan bir diğer konu yeni yolcu gemilerinin bağlama yatak yeri olarak kullanılabilmesi için tahsis talebinde bulunulan Bostanlı Balıkçı Barınağı oldu. Bu alana dair Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Alt Yapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nden gelen olumlu görüşe rağmen, söz konusu tahsisin henüz gerçekleşemediği belirtilen dosyada, sorunun nereden kaynaklandığına cevap arandı. İzmir Deniz Ulaşımının Geliştirilmesi projesi kapsamında öngörülen Konak, Karşıyaka ve Bostanlı iskelelerinin revizyon çalışmalarının, gerekli plan değişikliğinin onaylanmaması nedeniyle uzun süredir beklediği de dosyaya girdi.
İZBAN HAT KİRASI
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile yapılan protokolde sehven yer alan "İZBAN, 3 yıl boyunca her yıl TCDD'ye 5 milyon dolar + 5 milyon Euro öder" ibaresinin yarı yarıya indirilecek şekilde düzeltilmesi ve şehir içi banliyö işletmeciliği nedeniyle doğacak alacak-borç ilişkinin iki kurum arasında çözülmesi gerektiğinin hatırlatıldığı dosyada, ancak bu oranda bir hat kirasının çok yüksek olduğu ve cironun üçte birinden fazlasının hat kirası olarak ödenmesinin şirkette ekonomik sıkıntı yarattığı ifade edildi. Kocaoğlu, mahkeme kararı ile onaylanmış olan geçmiş yıllara ait hat kullanım ve bakım bedeli tahakkuku için de formül bulunmasını önerdi.
"İZBAN SEFERLERİ ATTIRILMALI"
Toplu taşımada en önemli yere sahip olan İZBAN'ın öncelikli sorununun, sefer sıklığının artırılamaması olduğu kaydedilen dosyada, mevcut alt yapı şartlarında 10 dakikalık sefer sıklığının altına inilemediği ve bu sorunun kalıcı çözümü için sinyalizasyon sisteminin yenilenmesi gerektiğine vurgu yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun bir diğer talebi ise, İzmirdeniz projesine yönelik oldu. 40 kilometrelik sahil şeridinde “İzmirdeniz projesi" adı altında sürdürülen çevre düzenlemesi çalışmasının önemli bir bölümünün tamamlandığı halde bu projenin kritik parçalarından olan Mavişehir-Alaybey ile Alaybey-Alsancak Limanı kıyı kesimine ilişkin plan teklifinin onayı için 2016 yılından bu yana beklediklerine değinildi.
5 YILDIR DEVİR BEKLİYOR
Belediye Yasası'nın 73. maddesine istinaden 10 Nisan 2013 tarihinde; Gaziemir ilçesi Aktepe ve Emrez mahallelerinde kentsel dönüşüm ve gelişim bölgesi içinde, Maliye Hazinesi adına kayıtlı 60 adet parselin, belediyeye harca esas değer üzerinden bedeli karşılığında devrinin istendiği ancak o tarihten bugüne kadar yanıt beklendiğinin vurgulandığı dosyada, talep eidlen devrin gerçekleşmesi halinde kentsel dönüşüm projelerinin hız kazanacağına değinildi. Yine Uzundere Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Bölgesi içindeki rekreasyon alanında kalan Maliye Hazinesi'ne kayıtlı 11288 ada 1 ve 2 parselin belediyeye devri için yapılan başvurunun sonuçsuz kaldığı belirtildi.
TCDD'DEN YANIT YOK
İzmir'in Menderes ilçesi Görece'deki 807 ada 4 nolu parsel ile 921 ada 4 nolu parselin mezarlık alanı, Karaburun'da İskele'deki 682 ada 1 parselin itfaiye alanı, Bornova Erzene mahallesindeki 4541 ada 1 nolu parselin belediye hizmet alanı olarak tahsisi konusunda Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün onayı beklendiğine işaret edilen dosyada, ayrıca mülkiyeti TCDD'ye ait olan ve planda 'Katlı bölgesel otopark alanı ve aktarma merkezi' olarak görünen Konak Güney'deki 2601 ada 2 nolu parsel için kamulaştırma kararı çıkarıldığı hatırlatılarak, ifraz işlemleri yapıldığı halde TCDD'den gerekli yanıt alınamadığına yer verildi.
ARAZİ TAHSİSİ BEKLENİYOR
İzmir'in Foça ilçesinde de itfaiye hizmetlerinin daha hızlı şekilde gerçekleştirilmesi için belirlenen 163 ada ve 4 nolu parsele kayıtlı arazinin belediye hizmet alanı olarak işaretlenmiş ve Meclis'ten onay almasına rağmen, Maliye Hazinesi mülkünde bulunan bu arazinin, plan notu çerçevesinde Defterdarlık'tan tahsisinin beklenildiği kaydedildi. İZSU Genel Müdürlüğü'nün toplam 213 milyon TL tutarındaki; Dikili içme suyu, Çeşme 2. etap içme suyu ve Menderes-Gaziemir içme suyu için İller Bankası'na yapılan yüzde 7 faiz ve 10 yıl vadeli kredi başvurusuna cevap alınamadığı dosyaya giren başlıklardan.
MİNİBÜSLER İÇİN 'İSTİSNA' TALEBİ
Uzun yıllardır toplu ulaşım hizmeti veren kooperatif ve birliklerin kamu taşımacılığı hizmet standardına uygun ve denetlenebilir hale getirilmesi, hem kamusal maliyetlerin düşürülmesi hem de kaynakların verimli ve etkin kullanımı açısından büyük önem taşıdığı belirtilen dosyada, bu yöntemin, yasalar ile ücretsiz ya da indirimli yolculuk imkanına sahip olmasına rağmen, bireysel taşımacılıkta bu hakkını kullanamayan vatandaşların mağduriyetinin de önleneceğine dikkat çekildi. Organizasyonun oluşturulabilmesinin ancak gerçek maliyetler üzerinden hazırlanacak bir hizmet alımı ihalesi neticesinde, biniş veya kilometre başına ödemeyle mümkün olabileceği fakat mevcut ihale yasasının ise 'iş bitirme belgesine' sahip olmamaları nedeniyle, söz konusu kooperatif ya da birliklerin belediye koordinasyonunda yapılacak ihaleye katılmalarına cevap vermediği kaydedildi. Bu nedenle toplu ulaşım hizmeti veren kooperatif ve birliklerin 'istisna' kapsamına alınarak iş bitirme belgesinden muaf tutulmaları, ihaleye girme hakkı kazanmaları ve Toplu Ulaşım Sistemi'ne entegre edilmeleri, kamusal maliyetlerin düşürülmesi ve verimliliğin sağlanması açısından önemli olduğuna dikkat çekildi.
AK PARTİ'NİN BEKLENTİLERİ
AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül, kendisini makamında ziyaret ederek Büyükşehir Belediyesi'nin takip ettiği konularla ilgili bir dosya veren ve destek isteyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na, İzmir'deki 7 AK Partili ilçe belediyesinin Büyükşehir'den taleplerinin yer aldığı bir dosyayı sunarak destek istemişti. AK Partili belediyelerin yaşadığı sorunların yer aldığı dosyada, Kemalpaşa ilçesi için şu ifadeler yer aldı:
"İlçedeki muhtelif bölgelerde asfalt çalışmaları yapılması, açıkta akan kanalizasyonların artıma tesisine bağlanması, enerji nakil hatlarının yer altına alınması için izin verilmesi, dere ıslahlarının yapılması, Yukarıkızılca Çevre Yolu'nun açılması, köyden mahalleye dönüşen yerleşimlerin ilçe bağlantı yollarının düzenlenmesi gerekiyor."
BELEDİYELER TALEPLERİNİ SIRALADI
Ödemiş ilçesinin taleplerinin başında yer altı otoparkı geliyor. Düğün salonu ve çok amaçlı salon yapımı, köyden mahalleye dönüşen muhtelif bölgelerde yağmur suyu drenaj hattı yapılması da talepler arasında. Ayrıca merkezdeki mahallelerde; kanalizasyon hattı yenilemeleri, asfalt çalışmaları yapılması, kilit parke taşı yapımı, trafik ışıklı sinyalizasyon sistemi kurulması, İZSU tarafından yapılan çalışmalar sonucunda kazılan alanların dolgularının takibi ve yüzey kaplama tamiratlarının yapılması istendi. Torbalı Belediyesi ise İZSU tarafından ilçede yapılan çalışmalarla ilgili ilçe belediyesine iş programı gönderilmesini istedi. İlçe genelinde kazılan toplamda 400 kilometrelik yolun tamiratının yapılmasının gerekli olduğu belirtilirken ayrıca Büyükşehir İmar Kanunu kapsamında Büyükşehir Belediyesi'ne verilen imar düzenleme yetkisinin kullanımı sırasında ilçe belediyesiyle istişarede bulunulması gerektiği görüşü dosyada yer aldı. Kiraz Belediyesi ise Zabıta Müdürlüğü'ne araç talebinde bulundu. Yine parke taşı temini, çocuk oyun grubu temini, mevsimlik çiçek ihtiyacının karşılanması, yol yapımı da talepler arasına giren başlıklardan.
KATI ATIK TRANSFER İSTASYONU TALEBİ
Menderes Belediyesi de Büyükşehir Belediyesi meclisi tarafından reddedilen, muhtelif imar planı değişiklik tekliflerinin yeniden gözden geçirilmesini istedi. İZSU tarafından yapılan çalışmalar sonucunda kazılan alanların dolgularının takibi ve yüzey kaplama tamiratlarının yapılması istenirken Hayvan Bakımevi'nin bulunduğu bölgeye içme suyu hattının çekilmesi ve dere ıslahları da talepler arasına girdi. Kınık Belediyesi, ilçede Katı Atık Transfer İstasyonu oluşturulması gerektiği görüşüne yer verdi. Ayrıca İZSU tarafından yapılan çalışmalar sonucunda kazılan alanların dolgularının takibi ve yüzey kaplama tamiratlarının yapılması istenirken yine Atık Su Arıtma Tesisi yapılması, mahalle bağlantı yollarının yenilenmesi istendi. Selçuk Belediyesi, mahallelerde kilit parke taşı yapılmasını isterken üretim yollarında kullanılmak üzere dozer ve kırıcı talebini Büyükşehir Belediyesi'ne iletti. Kapalı yüzme havuzu ve spor tesisi yapılması, Gençlik ve Kültür Merkezi yapılması, köyden mahalleye dönüşen yerlerde altyapı çalışması yapılması dosyada yer alan diğer talepler.