Güncelleme Tarihi:
ŞEZLONG Sohbetleri’nin bu sayıdaki konuğu, Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, TOBB GGK Başkan Yardımcısı ve GEN Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı unvanlarının sahibi Sezai Hazır... Birçok önemli işte imzası bulunan Sezai Bey’le Kuşadası’ndaki evinde buluştuk. Çalışmalarından Kuşadası’na taşınma serüvenine, hobilerinden bölgeye bakış açısı ile Ada için yürüttükleri projelere kadar birçok konuyu konuştuk. Aslında hayalinde sinema-TV olsa da, “Ya artist mi olacaksın?” sözü Sezai Hazır’ı o dönemin popüler mesleklerinden mühendisliğe itmiş. Yıldız Teknik Üniversitesi Jeodezi Mühendisliği’ni kazanmış. Yaklaşık 8 yıl bir şirkette mühendis olarak çalışan Sezai Bey, bir süre sonra bu mesleğin ve birinin yanında çalışmanın çok da kendisine uygun olmadığına karar vermiş. Tam da bu süreçte Birleşmiş Milletler’in Habitat Zirvesi’nin Türkiye’de yapılması kararı alındığını söyleyen Sezai Hazır, hikayenin devamını şöyle aktarıyor:
* İşi gereği çok gezen Sezai Hazır, gittiği her yerden bir tane gümüş yüzük alıyormuş. “İyi bir yüzük koleksiyonum var” diyen Hazır, merhum Barış Manço’dan sonra Türkiye’de en fazla yüzüğe sahip isim olduğunu söylüyor.
MÜHENDİSLİKTEN SİVİL TOPLUMA
“Bu karar 1992 Rio Zirvesi’nde alındı. Biraz da tartışmalı bir karar oldu. BM İstanbul Habitat II Zirvesi, 20 yılda bir yapılan bir zirveydi. Bu zirve için BM, hükümetlerin yanı sıra sektörel ortakların da toplantıya katılması kararı alınmıştı. Sivil toplum, özel sektör ve yerel yönetimin de bu sürecin bir paydaşı olması kararlaştırıldı. Kanadalılar 1994’te zirveye hazırlık için Türkiye’ye geldiler. Ben de bu dönemde sivil toplumun organizasyonu için sürecin bir parçası oldum. Bu uluslararası deneyim çok hoşuma gitti. Aslında bu, içimdeki kıvılcımı ateşe çevirmiş oldu. Bu işler için koştururken işyerim bana kolaylık sağladı ve 1 yıl maaş sponsoru oldular. Sonrasında kendi yoluma gittim. O yıllarda Türkiye’de sivil toplum örgütü yoktu. Tek avantajımız uluslararası bir zirve olmasıydı. İşi bırakıp odağımı sivil topluma çevirdim. 1995’te Kopenhag Sosyal Kalkınma Zirvesi’ne katıldım. 1996’da BM İstanbul Habitat II Zirvesi’nde başarılı bir Gençlik Forumu organize ettik. Bu zirvelerin ardından gençlerin karar alma süreçlerine katılımı ve kapasite geliştirmeleri amacıyla 1997’de Habitat Derneği’ni kurduk. Bu da benim için artık kariyerimi sivil toplum alanında devam edeceğim bir dönüm noktası oldu.”
* Yüzüklerin dışında gittiği ülkelerden aldığı bir başka şey de bardak... “Bardak konusunda da hatırı sayılır bir koleksiyonum var. Ayrıca o ülkenin yerel bir içkisini de alırım. Yine sokak sanatçılarının tablolarını da toplarım” diyen Sezai Hazır, gittiği lokasyonlarda kültürleri tanımayı, onlarla yemek yemeyi de çok sevdiğini söylüyor. Bu nedenle dünyanın dört bir yanında çok dostu olduğunu da sözlerine ekliyor.
30 YILLIK BİR MÜCADELE
“Dünya gençliği ile Türkiye gençliği arasında iletişim köprüsü kurma” sloganıyla yola çıkan Hazır, bir anda uluslararası toplantıların, projelerin içinde bulmuş kendini. Dolayısıyla kariyeri de bir anda mühendislikten sivil toplum aktivistine dönüşmüş. 30 yıldır bu alanda mücadele eden ve kendini 21’inci Yüzyıl’ın Robin Hood’u olarak tanımlayan Sezai Hazır, 1996’da İstanbul’da yapılan zirveyle bambaşka bir yolcuğa çıkmış. 1997–2005 arasında BM zirvelerinde Türkiye Hükümeti resmi heyetinde danışman statüsünde yer almış. 2004’te TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nun kurulmasına destek vermiş. Yine Türkiye’deki girişimlerini 178 ülkede yer alan iyi örneklerle buluşturarak, Türkiye ekosistemiyle global girişimcilik ekosistemi arasında köprü görevi gören GEN Türkiye’nin 2020’de kurulmasına öncülük etmiş.
O DA KUŞADASI’NI SEÇTİ
Bugün Habitat Derneği’nde Kurucu Başkan, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı ve GEN Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görevlerine devam eden Hazır, Ada’yla tanışma ve yerleşme serüvenini ise şöyle anlatıyor: “Habitat olarak İçişleri Bakanlığı’yla birlikte 2011’e kadar ‘Yerel Gündem 21’ ismiyle bir program yürüttük. Bu süreçte tüm belediyelerle çalışmaya başladık. Bu süreçte Ada’yla da çok yakından çalıştık. Ayrıca kurum olarak hizmetiçi eğitimlerimizi hep Kuşadası’nda yaptık. Ulaşımı kolaydı ve ekonomikti. Ada’yı erişimi kolay olması nedeniyle çok sevdim. Şimdi şöyle bir algı var: İstanbullular belli bir yaşa geldikten sonra burayı terk etmeye başlarlar, gittikleri yer ise Ege olur. Burada da tercih ettikleri yerlerin başında Bodrum ve Çeşme gelir. Son dönemde bunlara bir de Urla eklendi. Ama Kuşadası pek de akılara gelmez. Çok seyahat eden biri olarak benim için iki önemli unsur var: Birincisi ulaşım kolaylığı, ikincisi ise 12 ay işini yürüteceğin bir ortamın olması. Bunlara bir de havayı eklediğimiz zaman ben, ‘Kuşadası’nda yaşayabilirim’ demeye başladım. Bu süreçte de Kuşadası Belediyesi, Habitat Derneği, TOBB, Uluslararası Ticaret Odası ve Facebook ortaklığıyla İstasyon Kuşadası’nı açtık. Bu merkezden sonra da İstanbul’un artık eskisi gibi olmadığı düşünmeye başladım ve Ada’ya yerleşme kararı aldım. 2015’te geldim. Yabancılık da çekmedim.”
* Sezai Hazır’ın mutfakla da arası iyi. Hem yemeyi, hem de yapmayı seviyor. Zeytinyağlılarda hayli iddialı. Vejeteryan olmasa da ete karşı mesafeli.
BÖLGENİN DEĞERİNE DEĞER KATMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ
KUŞADASI’na yerleşen ve çok seven Sezai Hazır, bir süre sonra da Ada’nın elçisi ve temsilcisi gibi hareket etmiş. Öyle ki İstanbul’da Kuşadası’nı anlatmaya başladığını söyleyen Hazır, “Kuşadası’nın algısının güzel olmadığını gördüm. Bunu değiştirmek için ne yapabilirim diye kafa yormaya başladım. Burada teknoloji ve kültür konularına öncelik verdim. Burada da belediye başkanıyla uyumlu çalışma ortamı bulduk. Negatif algıyı pozitife dönüştürmek için çalışıyoruz. İstanbul’la Kuşadası arasındaki köprüyü güçlü bir şekilde kurmak istiyorum. Ben kendimi artık Adalı olarak görüyorum. Eskiden, ‘Kuşadası’nda oturuyoruz’ demeye çekinen bir kitle vardı ama artık onların da sesi yüksek çıkıyor. Ben her yerde Kuşadası’nı anlatıyorum, iş dünyasını buraya getiriyorum. TÜRKONFED yönetim toplantısını bu hafta sonu burada yapacak. İstanbul’u buraya çekmek, özellikle kültürel zenginliğini onlara göstermek istiyorum. İlçenin değerine değer katanların burada olması önemli. Tabii biraz da endişelenmiyor değilim. Ada’nın yıldızı parlayacak ama umarım Bodrum’a dönüşmeyiz” diyor.
* Kuşadası’nın birçok turizm bölgesine kıyasla ekonomik bir destinasyon olduğuna dikkat çeken Sezai Hazır, “Pahalı algısı burada geçerli değil. Ucuz ve yaşanabilir bir yer” diyor.
DİJİTAL GÖÇEBELERİ KUŞADASI’NA ÇEKECEĞİZ
TÜRKİYE’de turizmin ilk Kuşadası’nda başladığını hatırlatan Sezai Hazır, bu alanda gerekli sıçramanın yapılmadığına dikkat çekiyor. Bugün dünya turizminde dengelerin değiştiğini söyleyen Hazır, sözlerine şöyle devam ediyor: “Ada bu değişime tam uyum sağlayamadı. Artık sadece deniz, kum, güneş üçlüsüyle turizm yapılmıyor. Burada çok güzel kültürel rotalar var. Kruvaziyer gemiler var. Önemli bir liman. Birçok lokasyona da yakın. Kuşadası’nda ben Anadolu kasabası ruhu alıyorum. Bu da beni besliyor. Girit mutfağı çok zengin. Gastronomi çok iyi, bunu da dillendirmek gerekiyor. Aynı zamanda kültür sanat beldesi. Bill Gates, Ada’ya geldi. Tarımsal üretim noktasında da önemli bir üretim üssü. Tüm dünya böyle gelişiyor. Bunları anlatmak gerekiyor. Bunlara ek olarak dünyada bir ‘dijital göçebe’ler var. Belli bir ekonomik durumu olan ve iyi eğitim almış insanlar gezerek iş yapmaya başladılar. Biz şimdi bunları Ada’ya çekmek için de çaba gösteriyoruz. Bu göçebelerin talebine yanıt verecek bir yer Kuşadası... Ulaşım kolay, iklim uygun, kimse kimseye karışmıyor.”
HAREKET BENİ BESLİYOR
TATİL beldesinde yaşıyorsanız birçok insandan, “Oh ne güzel tatil yapıyorsunuz” söylemini duyarsınız. Sezai Hazır da bu söylemi sık duyanlardan ama bir tatil yöresinde yaşasa da işlerinin yoğunluğu nedeniyle 2 yıldır tatil yapmıyor. Hazır, “1 saat denize girmek tatil ise evet tatildeyim. Ama bence tatil işten bağımsız kafa dinlemek. O nedenle 2 yıldır tatil yapamıyorum. Şu an Türkiye’yi sarsan deprem sonrası bütün odağımızı o bölgeye verdik. Ayrıca pandemi sonrası uluslararası toplantıların sayısı da arttı. Bu hareketlik beni besliyor. Sevdiğim işi yapıyorum, o nedenle de çok tatil ihtiyacı hissetmiyorum. Tabii kendime zaman ayırıyorum. Okuyorum, film izliyorum. Sıkı bir Galatasaraylı olarak maçları hiç kaçırmıyorum. Galatasaray Kongre Üyesiyim” diyor.
İKİSİNDEN BİRİ
* Yürüyüş / Koşu
* Susmak / Konuşmak
* Klasik / Modern
* Dobra / Politik
* Samimi / Mesafeli
* Kitap / Dergi
* Doğa / Konfor
* Kedi / Köpek
* Çay / Kahve
* Et-balık / Ot
* Disiplinli / Rahat
KİMDİR?
* Burcu: İkizler
* Eğitimi: Yıldız Teknik Üniversitesi Jeodezi Mühendisliği
* Medeni durumu: Bekar
* Tuttuğu takım: Sıkı Galatasaraylı