Güncelleme Tarihi:
ADALET Bakanlığı Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir ve Marmara Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Emrullah Tolga Dağlı, İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi ve Çocuk Hakları Merkezi üyesi avukatlar ile hakim ve savcı adaylarının katıldığı bir toplantıda, adliyelerde bulunan adli görüşme odaları hakkında bilgi verdi.
Toplantıya, İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, Başkan Yardımcısı Av. Mustafa Çetin, Genel Sekreter ve Çocuk Hakları Merkezi Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Av. İlke Erol, Kadın Hakları Merkezi Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Av. Seyide Uludağ, CMK Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Betül Harmanşah ve İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Onur Dinç de katıldı. Konuşma yapan Baro Başkanı Av. Aydın Özcan, toplantıya hakim ve savcı adaylarının da katılıyor olmasını önemsediklerini belirterek "Mağdur haklarını ancak ortak akılla çözebiliriz, hep birlikte bir çözüm bulmanın ilk adımlarını atıyoruz" dedi.
Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir, adli görüşme odalarının amacı, kırılgan gruplar açısından fayda ve önemi, bütüncül yaklaşımın gerekliliği ile meslek elemanlarının destek ve işbirliğinden bahsederek "Adli görüşme odaları adalet sistemi içerisinde olan çocuklar ve kırılgan grupta yer alan mağdurlar için ikincil mağduriyeti önlemeyi amaçlamaktadır" dedi. Muhittin Özdemir bu odaların başta ifade ve sorgu olmak üzere adli sürecin olumsuz etkilerini azaltmayı ve yapılan işlemlerin yaş, gelişim, ruhsal durum ve benzeri etkenlerin de dikkate alınarak gerçekleştirilmesini sağlamayı hedefleyen, yüksek teknoloji ile donatılmış adliye içerisindeki güvenli alanlar olduğunu ifade etti.
Adli görüşme odaları Adalet Bakanlığı'nın 5 Ocak 2017 tarihli oluru ile 3 Nisan 2017 tarihinde fiilen uygulamaya geçti. Özetle, yetişkinler için temelde mağdurun beyanının alınması işlemlerinde çocuklar açısından ise başta ifade ve beyan olmak üzere çocuğun hazır bulunabileceği tüm adli işlemler için kullanılabilir.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI