Güncelleme Tarihi:
İZMİR (AA) - TOLGA ALBAY - Bal Sanayicileri Birliği Derneği (BALBİR) Başkanı Nedim Kalpaklıoğlu, ABD'ye Türkiye üzerinden Çin balı satıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını, Çin'den Türkiye'ye bal girişinin olmadığını, bahse konu ürünün bal değil bal şurubu olduğunu ve ABD'li firmalardan gelen talep üzerine gönderildiğini söyledi.
Kalpaklıoğlu, ABD'de bir firma yetkilisinin Türkiye'den gelen ürünlerin fiyatını ucuz bularak bunun Türkiye kanalıyla Çin'e gönderilmiş bal olduğunu iddia etmesiyle ilgili AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, konuyla ilgili dernek olarak geniş çaplı soruşturma yürüttüklerini, olayın iddiada yansıtıldığı şekilde olmadığını ifade etti.
Türkiye'de 80 bin ton bal üretildiğini, bunun iç tüketime yettiğini, ortalama 10 bin tonluk bir ihracatın da söz konusu olduğunu belirten Kalpaklıoğlu, resmi kanallarla Çin'den bal getirmenin 7-8 yıldır engellendiğine dikkatİ çekti.
- "Bal değil bal şurubu"
Balın kaçak olarak Türkiye'ye girdiği iddialarını da gerçekçi bulmadığını kaydeden Kalpaklıoğlu, konuyu araştırdıklarında karşılarına bal şurubu ihracatının çıktığını ifade etti.
Bal şurubunun fruktoz ve glikoz kaynaklı olarak üretildiğini, bu ürünün Türkiye'de satışı yasak olmasına rağmen ABD gibi ülkelerde "pankek" gibi yiyeceklerin üzerinde tüketildiğini ifade eden Kalpaklıoğlu, Türkiye'de bal sektöründe olmayan bir kaç ihracatçının da ABD'den gelen talep üzerine bal şurubu üreterek bu ülkeye gönderdiğini söyledi.
Bu ürünlerin bal olarak değil bal şurubu olarak ihraç edildiğini, herhangi bir sahtecilik ya da aldatma olmadığını dile getiren Kalpaklıoğlu, "Türkiye'yi bağlayan bir sıkıntı yok. Satılan ürün bal değil. Üzerinde bal şurubu yazan, fruktoz ve glikozdan imal edilen bir tatlandırıcı. 2 bin tona yakın gönderilmiş. Kilogramı da ABD'li firma yetkilisinin Çin'den geldiğini iddia ettiği balda olduğu gibi 2,5 dolar. Alıcısı, satıcısı belli, herşeyi izinli, kurallara uygun bir dış ticaret. Balın Çin'den getirildiği, Türkiye üzerinden gönderildiği iddiaları doğru değil. Gönderilen bir ürün var ama zaten bal değil" dedi.
İddianın gazetelerde doğruymuş gibi yansıtılmasının kendilerini çok üzdüğünü, araştırılmadan yapılan haberlerin Türk balının imajını zedelediğini, insanları bala karşı galeyana getirmesinden endişe ettiklerini kaydeden Kalpaklıoğlu, bir kaç yıl öncesine kadar kötü bir karneye sahip bal konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve sektörün ortak çalışmasıyla çok daha iyi bir konuma gelindiğini söyledi.
Kalpaklıoğlu, şöyle konuştu:
"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı raftaki ürünü her ay en az iki kez kontrol ediyor. Sayın bakanın da açıklaması var. Raftaki ürünlerde bir sorun olmadığını anlatıyor. Geçmişe göre bu konuda çok mesafe katedildi. Üretici ve sanayiciler daha modern tesisler kurdu, analizler için daha çok cihaz alındı. 10 sene öncesinden çok daha iyiyiz. Tüketicilerimiz market raflarında üretim izni olan ürünleri rahatlıkla tüketebilirler. Bir sorun yok. Ama merdiven altı üretim de var. Bu konuda da mücadele devam ediyor. Bu tip iddiaları ortaya atanların, bunları kamuoyuna yansıtanların bu işten ekmek yiyen yüzbinlerce arıcıyı da düşünmelerini istiyoruz."
ABD'de bal satışı yapan bir şirket yetkilisi, piyasada Türk balı olarak satılan bazı balların Çin'den getirildiğini iddia etmişti.