37.8 ton kullanılmış pil rekoru

Güncelleme Tarihi:

37.8 ton kullanılmış pil rekoru
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2016 19:32

37.8 ton kullanılmış pil rekoru

Haberin Devamı

İZMİR Büyükşehir Belediyesi'nin Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) işbirliğiyle bu yıl 19. kez düzenlendiği 'Atık Pil Toplama Kampanyası'na katılan İzmirliler rekor kırarak 37,8 ton kullanılmış pil topladı. Toplanan pet şişelerden İzmir Hayvanat Bahçesi'nin simgesi fil Bahadır'ın heykeli yapıldı. Etkinlikte denizden çöp toplandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çocuklara çevre bilinci aşılamak için Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) ve ilçe belediyeleri işbirliğinde düzenlediği ‘Atık Pil’ ve Kaç Pet Şişe Bir Fil Eder?" kampanyaları, 5 Haziran Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Gündoğdu Meydanı'nda gerçekleşti. Her yaştan İzmirlinin yıl boyunca topladıkları kullanılmış pilleri getirerek destek verdiği kampanyada birincilere çeşitli ödüller verildi. Uzun yıllar İzmir’in simgeleri arasında sayılan Asya fili Pak Bahadır’ın pet şişelerden heykeli yapıldı. Etkinlik kapsamında dalgıçlar da Kordon'da İzmir Körfezi'ne dalarak çöp topladı. 10 dakika içinde yüze yakın şişe, çocuk bisikleti körfezin dibinden çıkarıldı. Etkinlikte Eskişehir Tepebaşı Belediyesi temizlik işçilerinden oluşan ekip de konser verdi, İZELMAN anaokulu öğrencileri ise gösteri gerçekleştirdi.

HEDEF EVDEN ÇIKIP DENİZE GİREBİLMEK

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yaptığı konuşmada Türkiye'de en büyük çevre sorunlarının kanalizasyon yatırımlarının olmaması, musluktan akacak suyun arıtılmaması, pis su arıtma tesislerinin bulunmaması, dere ıslahlarının yapılmaması, arıtma çamurlarının çürütülerek, kurutularak zararsız hale getirilmemesi olduğunu söyledi. Kocaoğlu "Biz çevre yatırımları konusunda Türkiye'deki diğer kentlerden açık ara öndeyiz. Ama hergün çıtayı biraz daha yükseltmemiz gerekiyor. Bunların ilki de evden çıkıp denize girebilmek. Büyük Körfez projesiyle bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz. ÇED raporunu almak için önümüzde hemen hemen hiçbir engel kalmadı. Atıklarımızı ayrıştırıp, kanaldan enerji üreterek evsel atıkları bir sanayi ürünü haline getirmek için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Orada da ÇED raporunun sonuna yaklaştık" dedi.

Geçmişte en çok makine yapan, üretim yapan kentler ve ülkelerin öne çıktığını belirten Kocaoğlu, bugün ise artık çevre yatırımı yapan ülke ve kentlerin öne çıktığını söyledi. Kocaoğlu "Bugün kalkınmak demek çevreyi korumak demek. Çevreyi koruyarak, havayı suyu toprağı koruyarak kalkınmak demek. İzmir'e çağıracağımız sanayide, hizmet sektöründe çalışmak, fuar, ören yeri, kongre, sağlık sektöründe çalışmak, hizmet almak için veya turizm için ne için çağırsanız çağırın mutlaka gelecek insanlar sizin çevreye bakışınızı, korumanızı, sağlıklı bir su, sağlıklı bir doğa ve sağlıklı gıda sunmanızı bekliyor. Bunu yaparsanız sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirirsiniz" dedi.

Önemli olanan geleceği bugünden daha iyi su, toprak, hava bırakmak olduğunun dile geteren Kocaoğlu, "Hep birlikte bunu başarmak zorundayız. Küresel ısınmaya karşı hep birlikte mücadele etmek zorundayız. İzmir Büyükşehir Belediyesi 2020 yılına kadar karbon ayak izini yüzde 20 düşürmeyi hedef koydu. Karbon salınımı az otobüs ve vapurlar alıyoruz. Raylı sisteme önem veriyoruz. Araç değil toplu taşımayı teşvik ediyoruz. Hep birlikte çevreyi denetlemek üzere, hepbirlikte çevreyi korumak üzere tüm sivil toplum kuruluşları, insanlar, gençler, çocuklara büyük görev düşüyor. Bunu İzmir başaracak. Madem ki ülkenin en aydınlık kenti, o zaman biz bu ülkemize örnek olmak durumundayız. Örnek olacağız. Başaracağız. Sağlıklı çevrede sağlıkla yaşacağız" dedi.

REKOR KIRILDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) işbirliğiyle düzenlediği Atık Pil Toplama Kampanya'sının ödül töreni, Gündoğdu Meydanı'nda gerçekleştirildi. Pillerin neden olduğu çevre kirliliğini en aza indirmek ve doğaya gelişigüzel atılan pillerin neden olduğu tehlikeleri önlemek amacıyla 1998 yılından bu yana sürdürülen kampanyada geçen yıl 37.6 ton olan rekor bu yıl 37.8 tona çıkararak çıtayı bir basamak daha yükseltti. Yetişkinler, gençler, çocuklar, okullar, sivil toplum kuruluşları ve kurumlar, anaokulları, muhtarlıklar, ilçe belediyeler ve sokak çocuklarını koruma olmak üzere 9 kategoride düzenlenen kampanyada dereceye girenler notebook, tablet bilgisayar, masaüstü bilgisayar, akıllı cep telefonu, LCD televizyon, interaktif dokunmatik akıllı tahta ve okul çantası seti gibi ödüllerinin sahibi oldu. Kampanyada dereceye giren ilçe belediyelerine, Büyükşehir Belediyesi tarafından yol süpürme aracı, çöp kamyonu ve konteynır hediye edilecek. Başkan Kocaoğlu, dereceye giren çocuklara hediyelerini verdi.

İZMİR (DHA)

FOTO

Toplanan pillerin TAP tarafından belirlenen lisanslı bertaraf tesislerinde bertaraf edildiği kampanyada ödül almaya hak kazananlar şöyle:

YETİŞKİNLER: 1. Rukiye Urgancı, 2. Hüseyin Sevgi, 3. Melih Babacanoğlu

GENÇLER: 1. Eren Demir, 2.Mustafa Kahya, 3. Musacan Köylü

ÇOCUKLAR: 1. Arda Kınacı, 2. Sarp Kağan Kabal 3. Deniz Soyer

OKULLAR: 1. Öğretmen Kenan Gamsız İlkokulu, 2. Sacide Ayaz Ortaokulu 3. Talatpaşa İlkokulu

KURUMLAR VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI: 1. Arvento Mobil Sistemleri A.Ş, 2.Baylan Ölçü Aletleri, 3. Ege Üniversitesi

ANAOKULLARI: 1. Nezahat Ertan Anaokulu, 2. Balatçık Anasınıfı, 3. Karşıyaka Anaokulu

MUHTARLIKLAR: 1. Şirintepe Muhtarlığı, 2. Atakent Muhtarlığı, 3. Mansuroğlu Muhtarlığı

PLAKET ALAN İLÇE BELEDİYELERİ: 1. Bornova Belediyesi, 2. Karşıyaka Belediyesi, 3. Çiğli Belediyesi

ÖZEL ÖDÜL: Sokak Çocukları Koruma Çocuklar Geleceğinizdir Derneği

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!