Güncelleme Tarihi:
İZSU Su ve Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı Baraj ve Üst Yapı Şube Müdürü Yeter Erten, hazırlanan İçme Suyu Master Planı'na göre 33 yıl sonra İzmir'in nüfusunun 8 milyonu aşacağını ve buna karşılık su ihtiyacının yıllık Tahtalı Barajı su hacminin (144 milyon metreküp) yaklaşık 6 katına denk gelen 856.58 milyon metreküp olacağının öngörüldüğünü söyledi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen KentExpo - 4. Şehircilik ve Kent İhtiyaçları Fuarı ile İZSU Genel Müdürlüğü işbirliği ile organize edilen 4. Uluslararası Su Kongresi'nde önümüzdeki yıllarda artacak su ihtiyacı ve alınacak önlemler tartışıldı. 2 - 4 Kasım tarihleri arasında 'Akıllı Şehirlerde Su Yönetimi' temasıyla fuarizmir'de düzenlenen kongrede konuşan İZSU Su ve Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı Baraj ve Üst Yapı Şube Müdürü Yeter Erten '2050 İzmir İçme Suyu Master Planı' hakkında bilgi verdi.
2045'TE KİŞİ BAŞI 150 LİTRE
DSİ'nin hazırladığı raporlardan da faydalandıklarını, İzmir'in 2050 yılındaki içme suyu planlaması yapılmasının amaçlandığını ifade eden Erten, şunları kaydetti:
"Master plan kapsamında birçok mesleki disiplinleri oluşturan ara raporlar hazırlandı. Bunlardan ilki nüfus ve ihtiyaç projeksiyonun belirlenmesi. Nüfusun en yoğun olduğu ve suyun en çok tüketildiği merkez ilçelerde günlük su ihtiyacı hesabında İZSU'nun 2013 yılında faturalandırılmış değerleri ve yine üretim değerlerinden faydalanıldı. Kayıp - kaçak, kamu kurumları, ticari işletmeler gibi diğer etkenlerin düşülmesi sonucunda merkez ilçelerimizde 2013 itibariyle günlük su ihtiyacı kişi başına 94 litre. Daha sonra bunun 2045 yılında günde kişi başına 150 litre sabit kalacağı öngörüldü."
2050'DE 8 MİLYONU GEÇECEĞİZ
Erten, "2050 yılında İzmir'de yapılan nüfus projeksiyonuna göre 8 milyon 177 bin 565 kişi ve buna karşılık su ihtiyacının yıllık 856.58 milyon metreküp olacağı öngörülüyor. Buna tüm özel su talepleri, kamu, hastane, havaalanı, limanlar bu değere dahildir" dedi.
37 BARAJ
Araştırmalar sonucunda mevcut barajların yeterli gelmeyeceği konusuna değinen Erten, şöyle devam etti:
"Master plan çerçevesinde 15 baraj, 3 tane de regülatör önerildi. 37 adet toplam barajın 2050 yılında devreye girmesi öngörülmektedir. Böylece 494. 92 milyon metreküp su sağlamış olacağız."
DENİZ SUYUNDAN İÇME SUYU
Yeni teknolojileri kullanarak deniz suyu arıtma tesisleri önerildiğini kaydeden Erten, şu bilgileri verdi:
"Deniz suyu arıtma tesislerine körfez içinde değil, dışında iki nokta belirlendi. Bunlardan biri Çeşme yarımadasının güney batısında, Karaabdullah Burnu. 2025 yılında kademeli olarak devreye girmesi amaçlanıyor. Daha ileri tarihlerde ise Foça Yarımadası'nın güneyinde Gediz Deltası'nın kuzeyinde kalan noktada deniz suyu arıtma tesisi öneriliyor. Bu da 2040 ya da 2045 yılında gerçekleşecek. Toplamda 80 milyon metreküplük deniz suyu arıtma tesisinden içme suyu kazanımı önerilmiştir."
BEDELİ 6.5 MİLYAR LİRA
Erten, sözlerini şöyle sonlandırdı:
"Öngörülen tesislerin hayata geçmesi için yatırım bedelleri de hesaplandı. 2050 yılında tüm tesislerin hayata geçirilebilmesi için gerekli olan yatırım bedelinin 6 milyar 578 milyon 865 bin 838 lira olduğu, su maliyetinin ise metreküpünün 1.44 TL olacağı belirlenmiştir."
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI