Güncelleme Tarihi:
EGE Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu Bitki Koruma Programı Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Sumru Eltez, 2050 yılında dünya nüfusunun bugükünün iki katı bitkisel besine ihtiyaç duyacağını belirtip, bitkisel üretimde sorun olan zararlı, hastalık, yabancı otlar ve bunlarla mücadele bilgisine sahip kişilere büyük ihtiyaç duyulacağını söyledi.
Her geçen gün artan dünya nüfusu ve tüketim alışkanlıklarındaki çeşitlilik, insanların yeterli ve sağlıklı beslenebilmeleri için gelecekte bugünkünden daha fazla gıdaya ihtiyaç duyulmasına neden olacak. Hesaplamaların 2050 yılında, o günkü dünya nüfusunu besleyebilmek için bugünkü bitkisel üretimin en az iki katı üretimin yapılması gerektiğini işaret ettiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Sumru Eltez, "Bugün, bitki koruma ile ilgili nedenlerden dolayı yaklaşık yüzde 35'lik bir ürün kaybı ortaya çıkmaktadır. Bu oran, 2050 yılına gelindiğinde çok daha önemli bir sorun olarak insanlığın karşısına çıkacaktır" dedi. Bitki Koruma teknikerliğinin geleceğin mesleklerinden biri olduğunu belirten Eltez, bitkisel üretimde sorun olan zararlı, hastalık, yabancı otlar ve bunlarla mücadele ile ilgili yetişmiş elemana duyulan ihtiyacın her geçen yıl artacağını söyledi.
Bitki koruma teknikerliğinin, bitkisel üretimin her aşamasında, her zaman gereksinim duyulan bir meslek olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Eltez, Türkiye'nin bir tarım ülkesi olması nedeniyle Bitki Koruma Programı mezunlarının ülke genelinde istihdam sorunu yaşamadıklarını kaydetti. Eltez, tarımsal üretime ve çevreye duyarlı üniversite adaylarının eğitim alabileceği program mezunlarının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, tarımsal araştırma enstitüleri, ziraat fakülteleri, belediyelere bağlı park ve bahçe müdürlükleri, zirai ilaç firmaları, tohum üretim şirketleri, biyolojik mücadele ürünleri üreten firmalarda, ilaçlama şirketleri, tarımsal danışmanlık şirketleri, halk sağlığı laboratuvarları ile özel çiftlikler ve seralarda iş olanağı bulabileceğini söyledi.
Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu Bitki Koruma Programının 2017-2018 akademik yılında 60 öğrenciye eğitim vereceğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Sumru Eltez, "Önlisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı'nda başarılı oldukları takdirde Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Kültür Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması, Orman Mühendisliği ve Tarla Bitkileri lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler" dedi.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF