Güncelleme Tarihi:
İZMİR (AA) - Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf, Türk halkının Filistin halkına olağanüstü duygusal düşünceler beslediğini, bunun kardeşlik duygusuna benzetilebileceğini bildirdi.
Türk - Arap Ülkeleri İşadamları Derneği (TÜRAB) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen "Türk -Arap Ülkeleri Gıda ve Gıda Teknolojileri Fuarı", Çeşme'deki bir otelde başladı. Fuarın açılışı nedeniyle düzenlenen törene 4 ülkeden büyükelçi, çok sayıda ülkeden de diplomatik düzeyde temsil sağlandı. 500'e yakın iş insanının katıldığı fuarda 133 firmanın stant açtığı belirtildi.
Fuarın açılışında büyükelçiler adına konuşma yapan Filistin'in Ankara Büyükelçisi Maruf, fuarın Arap ülkelerinde giderek artan bir ilgiyle karşılandığını, toplumlar arasındaki ilişkilerin artırılmasında ticaretin önemli rol oynayacağını, fuarın da bu ticaretin gelişimi için yararlı sonuçlar getireceğine dikkati çekti.
Türkiye'de 9 yıldır yaşadığını, yı sonu itibarıyla görevinin sona ereceğini anlatan Maruf, bu süre boyunca Türkiye'nin Arap ülkelerine olan ilgisinin giderek arttığını gördüklerini, bunun daha da artmasını ve tüm Arap toplumlarına ulaşmasını dilediklerini ifade etti.
Maruf, şöyle konuştu:
"Filistin olarak Türkiye devleti ve halkıyla yaşadığımız özel ilişkiden dolayı gurur duyuyoruz. Filistin geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye'de öncelik sahibi olmuştur. Ekonomi ve siyasetten daha önemlisi Türk halkı, Filistin halkına olağanüstü duygusal düşünceler beslemektedir. Bunu bir aile ortamı gibi düşünürsek sanki iki kardeşin birbirine beslediği duygular gibi. Filistin'e karşı yapılan son saldırının da ilk gününden itibaren Türk hükümeti onlarca yaralıyı getirmiştir. İzmir de çok sayıda Filistinli yaralıyı ağırladı. Bizler Filistin ülkesi adına tüm Türkiye halkına şükranlarımızı ve hürmetlerimizi sunarız."
Vali Mustafa Toprak ise Türk gıda sektörünün her yıl 75 milyon nüfusun yanı sıra 35 milyon misafirini de beslediğini, bunun üzerine 17 milyar dolarlık da ihracatın yapıldığını ifade etti.
Ege Bölgesi"nin yıllık 3,5 milyar dolarlık tarımsal ürün ve gıda ürünleri ihracatıyla ülke tarım ürünleri ihracatından yüzde 20 pay aldığını dile getiren Kıraç, "İzmir'den de 2013'de 2.2 milyar dolarlık tarımsal ürün ve gıda ihracatı yapılmıştır. İzmir, ürün çeşitliliği ve potansiyeliyle bir gıda merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir" dedi.
-Ürdün ile ticarette Suriye sorunu
Arap Ticaret Odaları adına konuşan Ürdün'ün Erbit Sanayi Odası Başkanı Hani Ebu Hasan da Türkiye ve Ürdün Krallığı arasındaki ilişkilerin hızla ilerlediğini, Ürdün'den Türkiye'ye yapılan ihracatın 2014'ün 9 ayında yüzde 110 artışla 117 milyon dolara çıktığını, Türkiye'nin de Ürdün'e yüksek bir artışla 650 milyon dolarlık ihracat yaptığını belirtti.
Hasan, İki ülke iş adamlarının birlikte iş yapmaya istekli olduğunu, potansiyel gelişim alanları bulunduğunu ancak iki ülke arasında geçiş yolu olan Suriye'nin içinde bulunduğu durum nedeniyle mesafe alınamadığını da ifade etti.
Açılışta TÜRAB Genel Başkanı Emin Ucuz, İzmir Şube Başkanı Sabuhi Attar ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü İrfan Erol da birer konuşma yaptı. Toplantı sırasında Turgutlu Subaşı Mehteran Takımı'nın verdiği mini konser katılımcıların ilgisini çekti.
Açılış töreni sonrası fuarın açılış kurdelesi kesildi.