Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL, (DHA) İSTANBUL İtfaiyesi, tulumbacılardan günümüze, yangın, afet, önleme, kurtarma hizmetlerinde her türlü imkanları hayata geçiriyor. İstanbul'da 153 istasyonda 7/24, havada ve karada görev yapan itfaiyeciler, bundan böyle sualtı komandoları olarak denizde de görev yapacaklar.
Marmara Üniversitesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı işbirliğiyle yapılan Sualtı ve Su Üstü Arama Kurtarma Eğitimi'ni tamamlayan "İtfaiye Sualtı arama kurtarma" (İSAK) göreve hazır. Proje kapsamında, İstanbul İtfaiyesi bünyesinde çalışan 26 itfaiyeci, bir yıllık sıkı ve zorlu bir eğitimden geçirildi. Su altı komandoları, İstanbul'da sahil ve gölet bölgelerindeki istasyonlarda 24 saat göreve hazır bulunacaklar. İSAK ekibi her türlü iklim şartlarında görev yapabilecek.
TEORİK VE PRATİK EĞİTİM ALDILAR
Yüzme, sualtında durma, ilk yardım hayat kurtarma kazalara müdahale, dirençlik, çeviklik ve hız, koşu, dayanaklılık, dağda yürüme, tüplü dalış, yüksekten atlama eğitimleri alan su altı timi, becerilerini teorik ve pratik eğitimle tamamladılar. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye'de ilk kez hayata geçirilen proje kapsamında, İSAK personeli Saroz, Kuşadası, Didim, Melen raftingi, Darıca, Florya, Adalar açıkları ve Belgrat ormanlarında aylarca eğitim ve tatbikat yaptı. Zorlu parkurları geride bırakarak, göreve hazır hale geldiler.
İSAK ekibi her türlü hava koşullarında saatte 3 km yüzebiliyor, 10 km koşabiliyor su altıda ortalama 2,5 dakika nefes tutabiliyorlar. Scuba ekipmanları ile 42 metreye kadar dalış yaparak, akarsu, göl ve denizde her türlü arama kurtarama operasyonlarına katılabiliyorlar. Ekibin hepsinde scuba diver sertifikası, 3 yıldız dalıcı belgesi, gümüş cankurtaran belgesi ve arama kurtarma uzmanlığı belgesi bulunuyor.
(FOTOĞRAF)