IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2015 09:37
Şair-yazar Yusuf Özkan Özburun, Zeytinburnu Belediyesi’nin düzenlediği “Kırkambar Kitap Okumaları” söyleşisinde bu ay siyaset profesörü Ebenstein’in, “Siyasi Felsefenin Büyük Düşünürleri” adlı kitabını tanıttı. Kitapta ele alınan filozoflardan Eflatun’un, “Yunan aklı”na dair düşüncelerine değinen Özburun, “Eflatun, bu aklın daha önce de var olduğunu, emarelerinin görüldüğünü, Yunanlıların buna sadece bir sistem haline getirdiğini söylüyor” dedi.
Yusuf Özkan Özburun, William Ebenstein’in siyaset alanında birikim elde etmek isteyenler için başucu kitabı niteliğini taşıyan “Siyasi Felsefenin Büyük Düşünürleri” adlı kitabını Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirdiği söyleşisinde dinleyicilere tanıttı. Şair İsmet Özel’in, kitabı Türkçeye çevirdiği bilgisini dinleyicileriyle paylaşan Özburun, daha sonra kitapta ele alınan ilk filozof Yunanlı düşünür Eflatun’un (Platon), siyasi felsefesi hakkında bilgiler verdi.
Özburun, Yunanlıların insanlık tarihine kazandırdığı söylenen “akılcılık ve bilimsel bakış fikrini” Eflatun’un bütünüyle kabullenmediği görüşüne şu cümlelerle açıklık getirdi: “Doğayı ilk defa akıl ile ele alanların Yunanlılar olduğu söylenir. Halbuki bu akıl nevzuhur ortaya çıkmış bir şey değildir. İran, Mısır gibi medeniyetler Yunanlılara büyük bir birikim sunmuştur. Siyaset, o dönemlerde insanların yerleşik hayata geçmesi ile başlamıştır, birdenbire ortaya çıkmış bir durum değildir. Yunanlıların aracılığı ile insan ve siyaset, bir düzene koyuldu ve ’Yunan aklı’ denilen akıl medeniyeti kuruldu. Eflatun, bu aklın daha önce de olduğunu, emarelerinin görüldüğünü, Yunanlıların buna sadece bir sistem getirdiğini söylüyor” dedi.
Özburun, ülkemizde de sıkça gündeme gelen “özel ve kamusal alan” kavramlarının ilk kez Eflatun tarafından dile getirildiğini söyledikten sonra dinleyicilerine kavramlar hakkında kısaca bilgi verdi.
“KAMUSAL ALAN KAVRAMINI İLK EFLATUN KULLANDI”
Özburun, “Eflatun, ‘özel ve kamusal alan’ kavramlarını ilk kez dile getiren düşünürdür. Ona göre evimiz; özel alan, halkın ortaklaşa paylaştığı alan ise kamusal alandır. Bizim ülkemizde kamusal alan tartışmaları çok yapıldı. Bizde kamusal alan, hastane, okul gibi devletin kurumlarıyla sınırlandırıldı. Bu kavramları ilk kez dile getiren Eflatun’un düşüncesine göreyse sokak, otobüs ve şu an söyleşi için bir arada bulunduğumuz salon dahi bir kamusal alandır” dedi.