Yazar Aslı Erdoğan, ödüllerini almak için yurtdışı yasağının kaldırılmasını talep etti; mahkeme talepleri reddetti

Güncelleme Tarihi:

Yazar Aslı Erdoğan, ödüllerini almak için yurtdışı yasağının kaldırılmasını talep etti; mahkeme talepleri reddetti
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2017 17:19

Yazar Aslı Erdoğan, ödüllerini almak için yurtdışı yasağının kaldırılmasını talep etti; mahkeme talepleri reddetti

Haberin Devamı

 


Ümit TÜRK/İSTANBUL, (DHA) KAPATILAN Özgür Gündem'in yazar ve yöneticilerine açılan davada, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan yazar Aslı Erdoğan, yurtdışında layık görüldüğü ödülleri almak için hakkındaki yurtdışına çıkış yasağının geçici de olsa kaldırılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, Erdoğan'ın talebini yargılamanın geçirdiği safahatı gerekçe göstererek reddetti.

4' ÜNCÜ DURUŞMADA HAKİM KARŞISINA ÇIKTILAR

Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi'nin, aralarında yazar Aslı Erdoğan ile dilbilimci-yazar Necmiye Alpay'ın bulunduğu 9 sanığın yargılandığı davanın 4. celsesi görüldü. İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanıklar Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay, Eren Keskin ile tutuklu sanık İnan Kızılkaya hazır bulundu. Diğer tutuklu sanık Kemal Sancılı ise bulunduğu cezaevinden SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı. Tutuksuz sanıklar Bilir Kaya, Ragıp Zarakolu, Filiz Koçali, Bilge Aykut'u da avukatları temsil etti.

İNAN KIZILKAYA HAKKINDAKİ 30 DOSYA BİRLEŞTİ

Mahkeme başkanı duruşmaya gelen evrakları okudu. Tutuklu sanık İnan Kızılkaya'nın Özgür Gündem Gazetesi'ndeki yazı ve haberlerden dolayı hakkında açılan 30 dosyanın bu dava dosyasıyla birleştirildiğini açıkladı.

ASLI ERDOĞAN: HİÇ OLMAZSA GEÇİCİ OLARAK KALDIRILMASINI TALEP EDİYORUM

Duruşmada söz alan yazar Aslı Erdoğan, hakkında konulan yurtdışı yasağının kaldırılmasını talep etti. Erdoğan, "Yurtdışı yasağının hiç olmazsa geçici olarak kaldırılmasını talep ediyorum zira yurtdışında ödül törenlerim var" dedi. Erdoğan'ın avukatı Erdal Doğan da, müvekilinin yazar olması nedeniyle yurtdışında bazı ödüllere layık görüldüğünü ifade ederek, 1 Nisan, 9 Mayıs ve 9 Haziran tarihlerinde 3 ayrı yerden alacığı ödüller nedeniyle Aslı Erdoğan hakkındaki yurtdışı yasağının kaldırılmasını talep etti. Avukat Doğan, ödüllere ilişkin belgeleri de mahkemeye sundu.

DİĞER SANIKLAR DA TALEPLER DE BULUNDU

Hakkında karakola imza atma şartı bulunan Eren Keskin de, avukat olduğunu ve hakkında 140'tan fazla dava bulunduğunu belirterek, adli kontrol kararının kaldırılmasını talep etti. Yazar ve dilbilimci Necmiye Alpay da, hakkındaki yurtdışı yasağının kaldırılmasını talep etti. Tutuklu sanıklar kapatılan Özgür Gündem Gazetesi'nin Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya ile İmtiyaz sahibi Kemal Sancılı ise mahkemeye yazılı savunma sunarak tahliye talebinde bulundu.

DURUŞMA SAVCISI DA ASLI ERDOĞAN'IN YURTDIŞI YASAĞININ KALDIRILMASINI TALEP ETTİ

Duruşma savcısı Murat Yıldırım da, Aslı Erdoğan'ın mahkemeye sunulan belgeler doğrultusunda, belirli bir güvence miktarı yaratılacak şekilde yurtdışına çıkış yasağının kaldırılmasını talep etti. Savcı Yıldırım, Eren Keskin'in de yaptığı avukatlık mesleğinin dikkate alınarak hakkındaki adli kontrol şartının kaldırılması yönünde görüş bildirdi. Diğer sanıkların ise tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

MAHKEME TALEPLERİ REDDETTİ

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti; Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay ile Eren Keskin hakkındaki talepleri yargılamanın geçirdiği safahatı dikkate alarak reddettiğini açıkladı. Tutuklu sanıklar, İnan Kızılkaya ile Kemal Sancılı'nın ise haklarındaki terör örgütü üyeliği suçunun katalog suçlardan olması ve kuvvetli suç şüphesini gösteren delillerin bulunması gerekçesiyle tahliye taleplerinin reddedilmesine karar verdi. Duruşma ertelendi.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Özgür Gündem gazetesi yöneticileri ve çalışanlarından Kemal Sancılı, Aslı Erdoğan, İnan Kızılkaya, Bilir Kaya, Ayşe Necmiye Alpay, Emire Eren Keskin, Filiz Koçali, Ragıp Zarakolu ve Bilge Akut'un, "Silahlı terör örgütüne üye olmak", "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" ve "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 6,5 yıldan 17,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!