Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL (DHA) - TÜM öğrencilerin sabırsızlıkla beklediği yarıyıl tatili 20 Ocak’ta başlıyor. Anne babalara çocuklarla verimli zaman geçirmek adına tavsiyelerde bulunan Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Şirin Karadeniz, "Tatilin de kendi içinde bir programı olması gerekiyor. Ebeveynler yarıyıl tatilinde çocuklarıyla zaman geçirmeliler. Tatil boyunca kendi haline bırakılan çocuk öğrenme kaybı yaşayabilir. Bu durumun yaşanmaması için çocukla birlikte karar verilen daha esnek, farklı aktivitelerin olduğu bir program hazırlanabilir. Onları bale kursundan, sinemaya, AVM’lerden oyun salonlarına sürüklemek yerine merak ettiği şeyleri öğrenerek çocuğunuzu keşfedebilirsiniz" dedi.
TATİLİ ÇOCUKLARLA BİRLİKTE PLANLAYIN
"Biz anne baba olarak o planı hep kendimiz yapıyoruz ve çocuk hayatı boyunca kendisine yapılan planlara uymayı öğreniyor. Aslında bu şekilde kendi kendini yönetme becerisini kaybediyor. Onun bize bağlı ama bağımlı olmayan bir birey olmasını istiyorsak kendi planını yapıp yürütmesi, bizim de buna izin vermemiz gerekir" diyen Doç. Dr. Karadeniz, "Tatil planınızı çocuğunuz ile birlikte yaparsanız bu yolla plan yapmayı öğrenirler. Yaptığı plan uygun olmadığında ise çocukla birlikte revize edilebilir" dedi.
ÖNEMLİ OLAN PAHALI KURSLAR DEĞİL, ÇOCUKLARIN HATIRALARINDA KALACAK GÜZEL ANILAR
Verimli programlar hazırlamak için büyük bütçelere ihtiyaç olmadığını söyleyen Doç. Dr. Karadeniz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Büyük bütçelere ihtiyacınız yok. Ağaçların yapraklarını keşfetmeye çıkabilir, neden bu yaprak sarı oldu? Neden yere düştü? gibi sorular sorabilirsiniz. Beraber doğayı keşfedebilir ve buradan çeşitli materyaller toplayıp eve gelip bir müze açabilirsiniz. Aslına bakarsanız evde de dışarıda da birçok malzeme var. Bir de çocuğun merakı var. O merakı biraz daha fazlalaştıracak ve yönlendirecek sorular sormak gerekli. Örneğin neden kar yağıyor? Kar yağdığında neler oluyor? Kediler ne yapıyor sence? Mesela bir çocuk diyebilir ki kediler aç kalıyor. Nereden yemek bulabilirler? Hadi gel biz onlar için yemek alalım onları besleyelim gibi etkinliğe dönüşebilecek anlarınız olabilir. Veya bulunduğunuz şehirde turist olmak gibi bir etkinlik yapabilirsiniz. Acaba burada kimler yaşadı? Zamanında neler yaptılar? Bu çeşme ne zamandır burada? Sen olsan bunu nasıl tasarlardın? gibi sorular sorabilirsiniz. Günün sonunda ona o günü anlatan bir mektup yazmasını veya anlatmasını isteyebilirsiniz."
ÇOCUKLARA ŞART KOŞMANIN ZARARLARI
Çocukların sevdikleri şeyleri yapmalarına izin vermeden önce sorumlulukları konusunda onlara şart koşmanın zararları olduğunu belirten Karadeniz sözlerini şöyle noktaladı:
"Örneğin ulaşılmak istenen, ulaşmak için mücadele gerektiren ve yüceltilen şey bilgisayar oyunu. O bilgisayar oyununa geçmek için gidilmesi gereken berbat yol neresidir? Kitap okumak. Aslında birisini kötülüyorsun diğerini yukarı doğru çıkartıyorsun. Kesinlikle bunu yaptığınızda çocuğa verdiğiniz mesaj şu; kitap okumak değersizdir, bilgisayar oynamak değerlidir. Bu tür dayatmaları asla yapmamak gerekiyor. Teknoloji her zaman bir parçası olacak ama kitap okumak da özellikle okuduğunu anlama becerisini geliştirmek istiyorsak zevkle yapılabilecek bir şeydir. Sadece kitap okuması için kitabı önüne atmayacağız çocuğun. Onunla sohbet edeceğiz, tartışacağız. Hadi buna farklı bir son yazalım deyip beraber farklı senaryolar üreteceğiz. Tatilde özgürlük ve oyunun yanında sosyal zekalarının gelişmelerini sağlayacak aktiviteler de yapmamız gerekir."
SPOR, YARATICILIK, ALGI, KODLAMA VE ROBOTİK EĞİTİMLERİ
Çocuğun yarıyıl tatilini verimli geçirmesi için önerebileceği çeşitli aktiviteler olduğunu söyleyen Karadeniz şöyle konuştu:
"Kodlama ve robotik eğitimleri, yaratıcılığı ve problem çözmeyi geliştirebilmek için etkili araçlardan biri. İnternette online ve ücretsiz olan sistemler var. Örneğin www.kodris.com isminde bir platform var. Bilgisayar ve tabletler aracılığı ile kullanabilecekleri bu eğitimlerle çocuklar blok kodlama şeklini eğlenceli bir yöntemle öğreniyorlar. Bunları öğrenen çocuklar yazılım üretmeye, program yazmaya, oyun tasarımı yapmaya kadar ilerleyebilirler. Teknolojinin yanında spor da unutulmamalı. Çocuk, kas sistemlerini geliştirmek için dışarıda oynamalı, gezmeli. Hava soğuk diye çocukları eve kapatmamak gerekiyor. Okumanın önemi de unutulmamalı. İyi okuyup iyi anladığınızda bir fen sorusunu da bir matematik sorusunu da çözebiliyorsunuz. Bunlara yönelik bazı çalışmalar yapılabilir. En güzeli kitap okumak ama burada 100 temel eser gibi okunması zorunlu olan kitaplardan bahsetmiyorum. Çocuğun ilgisini çeken hayal dünyasını cezbeden bir kitap olmalı. Bir çocuk okuduğu kitabı seçemiyorsa, okuduktan sonra kimseyle tartışamıyorsa, ya da okuduğundan ne anladığına ilişkin bir çıkarım yapamıyorsa o zaman gerçekten ne kadar etkili kitap okuduğunu düşünürüz.
(FOTOĞRAFLI)