Güncelleme Tarihi:
İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL, (DHA)- MAHALLE Afet Gönüllüleri Derneği (MAGDER) Başkanı, Jeofizik Mühendisi Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, deprem başta olmak üzere olası afetlerde mahalle örgütlülüğünün büyük önem taşıdığını söyledi.
Avcılar Afet Gönüllüleri Projesi'ne (ABAG) danışmanlık yapan ve her ayın sonunda halka yönelik eğitim toplantılarına katılan Yard.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, çalışmaları DHA muhabirine değerlendirdi. Gündoğdu, 17 Ağustos Marmara depreminde kurtarma ekiplerinin maden işçileri ile birlikte sayılarının 1000’i bulduğunu, bunların yaptıkları çalışmada 400-500 kişiyi kurtardıklarını söyledi. Gündoğdu, “Oysa Marmara depreminin olduğu saat 03.02’den sabaha kadar mahalle sakinlerinin kurtardıkları insan sayısı; 10 bin. Olası afette mahalle örgütlülüğünün önemini bir kez daha vurgulamak lazım" dedi. Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Avcılar’daki eğitim çalışmaların diğer yerleşim birimlerinde de yapılması gerektiğini anlatırken, şöyle konuştu:
"GERÇEK ANLAMDA KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART"
"Herkesin ‘kapısının önünü temizlemesi’ gerekiyor. Avcılar’ın gerçek durumuna bakarsak daha mühendis çalışmalarına ihtiyacı var. Bu da ‘Kentsel dönüşüm’ adını verdiğimiz bir olay. Buradaki belediyede kentsel dönüşüm için de çalışıldığını biliyorum. Avcılar önemli derecede hasar alan bir yer olduğu için burada eski evler de var. Aynı zamanda heyelanlı bir bölge de. Bunlar için devletin desteği ile kentsel dönüşüme ihtiyaç var. Buradaki halkın milli gelir düzeyi o kadar yüksek değil. O yüzden gerçek anlamda kentsel dönüşümün yapılması şart. Bu anlamda da çalışmalar sürüyor.”
"RİSKLERİ AZALTMAK İSTİYORUZ”
MAGDER İstanbul 2’nci Başkanı Özden Işık da, olası afete karşı eğitim çalışmalarına verdikleri önemin bir refleks haline gelmesi gerektiğini belirterek, şöyle dedi:
"Yer bilimcilerimiz deprem ile ilgili yakın tehlike uyarısında bulunuyor. 17 Ağustos’ta tıbbi olarak bire bir müdahalede bulunmuş Avcılar kadın belediye başkanı ile ‘kadın duyarlılığının’ daha fazla olduğunu biliyoruz. Afet yönetiminde riski görerek kaynağı optimum kullanırsanız başarılı olabilirsiniz. Afet öncesi eğitim bazındaki çalışmaların refleks haline gelebileceği tatbiki çalışmalara geçmek gerek. Donanımlarımızı alternatif kaynaklarımızla beraber arttırmak ve riskleri azaltmak istiyoruz. Eğitim çalışmalarında hızlanmamız gerek. Olası depremde ilk 72 saatte yeterli profesyonel yardım görevlisi sayısı ve yeterli seviyede ulaşım olmayacak. 'Altın saatler’ dediğimiz ilk 72 saat içerisinde herkesin ‘kendi evini süpürebilecek’ donanıma sahip olması gerekiyor. Bizim yapımızda mahalle muhtarı kilit anahtar konumunda. Mahalledeki gönüllülerin afet öncesi ilk yardım, sivil savunma yangın eğitimi, afet psikolojisi ile ilgili bir takım panikleri yenebilecek bir takım eğitimleri önceden almaları, hafif arama tarama bilgilerini almaları çok önemli. Avcılar’daki 10 mahallede bu örgütlenmeyi başarabilirsek zararlar çok aza inmiş olacak. Afet öncesi bilinçli, eğitilmiş insanlar kendi mahallelerindeki risklere de bir inisiyatif koyabilecek, riskleri de azaltabilecek. İlçe bazında bir tatbikatla bu verimi görmek, tekrar harekete geçirmek önemli."
(FOTOĞRAF)