Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL, (DHA)- İSTANBUL Kültür Üniversitesi Sanat Galerisi (İKÜSAG), 2016-2017 Sanat Sezonunun altıncı sergisinde, Bozlu Art Project sanatçılarının eserlerini “Karşılaşma” başlığı altında sanatseverlerle buluşturdu.
Serginin açılış kokteyli, İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Ataköy yerleşkesinde bulunan İKÜSAG’da gerçekleştirildi. Açılışa, İKÜ Kurucu Onursal Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Fahamettin Akıngüç, İKÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Güzel, akademisyenler, öğrenciler ve sanatseverler katıldı. Resim ve heykellerin yer aldığı karma sergide Ali Alışır, Çağatay Odabaş, Evren Erol, Özer Toraman, Semih Zeki, Utku Dervent ve Kazım Karakaya’nın değişik nitelikteki eserleri sergileniyor. Çağdaş Türk sanatının farklı kuşaklarının eserlerinden oluşan seçki, “Karşılaşma” başlığı ile 26 Nisan tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
SANATÇILAR ESERLERİNİ ANLATTI
Açtığı Kozmos/Cosmos Sergisi’nden iki çalışmasının da “Karşılaşma”da yer aldığını belirten fotoğraf sanatçısı Ali Alışır, “Carl Sagan’ın ‘Hepimiz birer yıldız tozuyuz’ dediği sözden yola çıkarak oluşturduğum, aslında evrene, insana ve kent yaşamına odaklanan çalışmalarım burada sergileniyor. Eserlerimde karbon, oksijen veya DNA motifleri gibi bizi oluşturan elementleri görüyorsunuz. Şehir yapısının hareketliliğiyle insan yapısı arasında bir ilişki kuruyorum. Aslında bunların hepsi teknik olarak fotoğraf. Ama çok uzun saatler bilgisayar başında geçiriyorum ve kendi geliştirdiğim teknikle eserlerimi hem sanata yaklaştırıyor hem de onlara yağlı boya tadı kazandırıyorum” diye konuştu.
"ÜNİVERSİTENİN SANATA YATIRIM YAPMASI ÇOK DEĞERLİ"
Sergide iki eseri bulunan heykeltıraş Evren Erol da “Bir üniversitenin kültür sanata bu kadar yatırım yapması ve ev sahibi olması benim için çok değerli” dedi. Çalışmalarında genel olarak değişim, dönüşüm, ret ve kabul bağlamı gibi temel metaforlar üzerinden gittiğini dile getiren Erol, “Bu metaforlar genel olarak varoluş, insanın kendi kimliğini bulması, bilinçaltı, bilinçaltıyla yüzleşme gibi imgeler üzerinden şekil alıyor. Burada yer alan çalışmalarımdan birinin ismi ‘Farkında’. Ahşap ayaklar ve polyesterden oluşuyor. Bu maddelerin biri organik diğeri inorganik; yani birbirine zıt. Bu zıtlık içerisinde yılanın kabuğundan sıyrılıp bir anda kendini var etmesi ve o değişim süreci, benim için soyut bir figür olarak insan bedeninde karşılığını bu şekilde buluyor” diye konuştu.
Sergide eserleri bulunan bir diğer ressam Semih Zeki, “Eserlerim iki açılımda ilerliyor. Doğa teması üzerine devam ettiğim çalışmalarım var. Bunlar ağırlıklı olarak, Köroğlu Dağları’ndaki yaylamızın manzaraları üzerinden devam eden resimler. Buradaki tema daha çok doğanın tahribatı, yapı bozumu, doğanın üzerindeki izlerin değişimi ve doğayı başkalaştırma üzerine. Diğeri de biraz daha benim mimari tarafıma yakın bir çalışma” ifadelerinde bulundu.
“FARKLI DİSİPLİNLERDEN SANATÇILARLA ÖĞRENCİLER BİR ARAYA GELDİ”
Gençlere sanatı sevdirmeyi ve onları Bozlu Art Project sanatçılarıyla tanıştırmayı amaçladıklarını dile getiren Bozlu Art Project Galeriler Yöneticisi Özlem İnay Erten ise sergiyi şu sözlerle yorumladı: “Biz sadece bir sanat galerisi değiliz aynı zamanda bir enstitü niteliği de taşıyoruz. Eğitim kurumlarıyla çalışıyoruz. Gençlere sanatı sevdirmeyi ve onları sanatçılarımızla tanıştırmayı amaçlıyoruz. İstanbul Kültür Üniversitesi öğrencilerine zaman zaman galerimizde dersler veriliyor, mekan gezdiriliyor, sanat yapıtları anlatılıyor. Üniversitenin, temel bilgilerin yanı sıra pratikte de öğrencileri sanatın içine sokmaları çok güzel. Öğrencilerin galeride sergi açmak için çalışmaları, katalog hazırlamaları bize çok ilginç geldi ve bunu desteklemek istedik. Resim, sanat, fotoğraf gibi farklı disiplinlerden sanatçıları ve kendi koleksiyonumuzu üniversitenin gençleri ile bir araya getirdik ve bu nedenle serginin adı ‘Karşılaşma’ oldu.”
(FOTOĞRAFLI)