Güncelleme Tarihi:
Ümit TÜRK/İSTANBUL, (DHA) OKMEYDANI'nda bir yakınının cenaze törenine katılmak için gittiği Cemevi'nin avlusunda polisin silahından çıkan kurşunla hayatını kaybeden Uğur Kurt'un ölümüne ilişkin İstanbul 11 Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 6. duruşması yapıldı. Duruşmada "Olası kast ile adam öldürmek" suçundan 20 yıldan 25 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz yargılanan polis memuru S. K. hazır bulundu. Uğur Kurt'un eşi Narin Kurt ve babası Kemal Kurt ile avukatları da duruşmaya katıldı. Kurt'un annesi Güllünaz Kurt kemoterapi görmesi nedeniyle avuktatı aracılığıyla mazaret dilekçesi sundu.
JANDARMA KRİMİNAL RAPORU DOSYAYA ULAŞTI
Mahkeme başkanı Jandarma Genel Komutanlığı'nca hazırlanan uzman raporunun dosyaya ulaştığını açıkladı. Daha önceki duruşmada Kurt ailesinin avukatı Turgut Kazan polis aracında bulunan ve olay anına ilişkin görüntüleri içeren kameraya sonradan müdahale edilerek görüntülerin silindiğini iddia etmişti. Kazan'ın bu talebi üzerine 11. Ağır Ceza Mahkemesi dava dosyasını, Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Labaratuvarı'na göndererek eksikliğin aydınlatılmasını, görüntülere sonradan müdahale edilip edilmediğinin tespit edilmesini, müdahale edilmişse görüntülerde bozulma olup olmadığının araştırılmasını, imkan varsa görüntülerin geri getirilmesini, bozulma varsa bunun sebebinin araştırılmasını istemişti.
"GÖRÜNTÜLERE SONRADAN MÜDAHALE EDİLDİĞİNE DAİR BİR BULGU TESPİT EDİLEMEDİ"
Raporda, log kayıtları (günlük işlem kaydı) üzerinde ekleme, çıkarma işlemi yapıldığına dair herhangi bir bilgi tespit edilemediği belirtildi. Ayrıca görüntülere sonradan müdahale edildiğine dair bir bulgu tespit edilemediği, saat 11.26 ile 12.02 zaman aralığında meydana gelen bozulmanın, kontrol klavyesi üzerinde bulunan "return" tuşuna basılmasından kaynaklandığı anlatıldı.
BOZULMAYA İLİŞKİN İNCELEME YAPILAMADI
Mevcut bozulmanın olay anındaki müdahaleden kaynaklı olup olmadığına yönelik talep edilen incelemenin ise yapılamadığı belirtilen raporda "Sabit diskin birebir kopyasının üzerinde yapılan incelemede silinmiş alanlarında herhangi bir dosya kayıt vb veri tespit edilememiştir. Görüntünler üzerinde manipülasyon yapılmadığı kanaatine varılmıştır" denildi.
"EŞİM BU OLAY YÜZÜNDEN KANSER OLDU"
Duruşmada söz verilen Uğur Kurt'un eşi Narin Kurt "Eşimin yaşam hakkını elinden alan bu kişi tutklanmalıdır. 2 yıldır çektiğimiz azap artık bitsin" dedi. Baba Kemal Kurt ise "Bu katil aynı zamanda eşiminde katilidir. Eşim bu olay nedeniyle kanser oldu. Kemoterapi görüyor. Bu kişinin tutuklanmasını istiyorum" dedi.
DOSYA MÜTALAA İÇİN SAVCIDA
Mahkeme mütaalasını hazırlaması için dosyanın savcıyı verilmesine karar verdi. Sanık hakkındaki tutuklama talebinin reddeden mahkeme duruşmayı erteledi.
İDDİANAME
İddianemeyi hazırlayan savcı Hasan Yılmaz, Uğur Kurt'u vuran polis memuru S.K.'nın "Taksirle adam öldürme" suçundan 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile yargılanmasını istemiş, dosyayı İstanbul 85. Asliye Ceza Mahkemesi'ne göndermişti. Dosyayı inceleyen 85. Asliye Ceza Mahkemesi, Uğur Kurt'u öldüren polis hakkındaki "taksirle adam öldürme" suçlamasını yetersiz bularak, suçun 20 ila 25 yıl arası hapis cezasını öngören "Olası kasıtla adam öldürme" olduğunu belirtip dosyayı "görevsizlik" kararıyla Ağır Ceza mahkemesine göndermişti.