Tutuklu Kurmay Binbaşı: Darbe girişimini radyodan Cumhurbaşkanının konuşmasından öğrendim

Güncelleme Tarihi:

Tutuklu Kurmay Binbaşı: Darbe girişimini radyodan Cumhurbaşkanının konuşmasından öğrendim
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2017 17:48

Tutuklu Kurmay Binbaşı: Darbe girişimini radyodan Cumhurbaşkanının konuşmasından öğrendim

Haberin Devamı

 

Yüksel KOÇ / İSTANBUL, (DHA) FETÖ'nün darbe girişimi gecesi Harp Akademileri Komutanlığı'ndaki faaliyetler ve eylemler ile Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu'nun kaçırılarak askeri cezaevine konulmasına ilişkin, aralarında 3 generalin de bulunduğu 116'sı tutuklu 1'i firari 5'i tutuksuz 122 kişinin yargılandığı davanın 13. duruşması yapıldı. Sorgusu yapılan tutuklu sanık Kurmay Binbaşı Ali Ertürk, darbe girişimini önceden bildiği iddiasını reddederek, "Darbe girişimini radyodan Cumhurbaşkanının konuşmasından öğrendim" dedi.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Silivri Cezaevi yerleşkesinin karşısında bulunduğu duruşma salonunda yaptığı 13. duruşmaya, 110'u tutuklu 114 sanık ile tarafların avukatları katıldı. Savunmasını yapan eski hava pilot Kurmay Binbaşı Ali Ertürk, resmi görevli olarak tayininin İtalya'ya çıktığını, Türkiye'deki son görev günüde darbe girişimi olduğunu belirterek, "Darbe girişimini radyodan Cumhurbaşkanının konuşmasından öğrendim. Darbe girişiminden önceden bildiğim konusu tamamen gerçek dışıdır" iddiasında bulundu.

Söz alan tutuklu sanık Serkan Kılıç, harp akademilerinde öğrenci yüzbaşı olarak görev yaptığını, herhangi yasadışı bir eylemde bulunmadığını söyledi. Harp Akademileri Komutanlığı’nda öğrencilerle ilgili bütün sorumluluğun “Baş hoca” diye tabir edilen öğretim görevlilerinde olduğunu savunan Kılıç, kendisine kanuna aykırı emir verilmediğini savundu. Darbe girişimi gecesi 21.30 sıralarında mesai arkadaşı Vahit Yılmaz'ın kendisini aradığını söyleyen Kılıç, "Yaklaşık 22.30 sıralarında akademiden çıkış yaparak görevlendirildiğim alaya doğru yola çıktım, Darbe girişiminden ise yaklaşık 23.50 gibi haberim oldu. Bu saatten sonra bulunduğum kışladan çıkmanın ve birliğime gitmenin yollarını aradım. Hiçbir olaya karışmadım. Sivil kıyafetlerimi giyerek, o gün için görevlendirildiğim 23. Motorlu Piyade Alayı’ndan ayrıldım" dedi. 

Tutuklu sanık eski piyade yüzbaşı Selçuk Tıraş, hakkındaki iddiaları kabul etmeyerek, eski albay Ahmet Zeki Gerehan’ın emirlerini yerine getirdiğini ifade etti. Tıraş, iddianamede kendisi hakkında somut delilin bulunmadığını öne sürerek, tahliye talebinde bulundu.

Duruşmaya Pazartesi günü sanıkları savunmaları ile devam edilecek.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan 841 sayfalık iddianamede, dönemin Harp Akademileri Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Nevzat Taşdeler, Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Selim Mert ve Hava Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Recep Yüksel'in de aralarında bulunduğu 116’sı tutuklu, 1'i firari, 5'i tutuksuz toplam 122 asker sanık olarak yer alıyor.

İddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM ve 65. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ''suçtan zarar gören'', aralarında dönemin Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu ile dönemin Deniz Harp Akademisi Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem'in bulunduğu 12 kişi ise ''müşteki'' sıfatıyla yer alıyor.

ÜÇER KEZ MÜEBBET HASİP CEZASI İSTEMİYLE YARGILANIYORLAR

Bütün sanıklar hakkında, "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'', ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' ve ''Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme'' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile ''Silahlı terör örgütüne üye olma'' suçundan da ayrı ayrı 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!