Güncelleme Tarihi:
İstanbul, 13 Temmuz (DHA) – TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, Türkiye'nin girişimcilik alanında 137 ülke arasında 36’ncı sırada yer aldığına dikkat çekerek, “Girişimcilik ekosisteminin 10 iyileştirilmesi halinde ülke ekonomisine 331 milyar dolar kazandırılabilir” dedi.
TÜSİAD’dan yapılan açıklamada, Erol Bilecik’in İTÜ – Beetech Ödül Töreni’nde yaptığı “Girişimciliğin İş Dünyası ve Ekonomi İçin Artan Önemi” konulu konuşmasına yer verildi. Açıklamaya göre Bilecik, konuşmasında, yeniçağı en doğru tanımlayan olgunun “dönüşüm” olduğunu söyleyerek yaşamda hissedilen bu dönüşümün en belirleyici faktörünün de dijital teknolojiler olduğuna dikkat çekti. Bilecik, dijital teknolojilerin en ileri seviyede kullanılmasıyla bir yandan üretim süreleri kısalırken, diğer yandan da üretim miktarı, üretim kalitesi ve bütünde verimliliğin arttığını belirterek iş dünyasında sağlıktan finansa, enerjiden gıdaya tüm sektörlerin iş yapış biçimlerinin dijital dönüşümden etkilendiğini dile getirdi. Bilecik, “Dijital dönüşüm ve Sanayi 4.0 kavramları hayatımızda hızla yer almaya başlarken, ekonomik fırsatlar kadar risklerin de karşımızda durduğunun farkında olmamız gerekiyor. Günümüzde yenilikçi olamayan firmaların ve ekonomilerin rekabet gücü giderek azalıyor” dedi.
Erol Bilecik, girişimciliğin ekonominin en önemli itici güçlerinden biri olarak karşısına çıktığını, büyük bir ekonomi ve zenginlik isteniyorsa girişimciliğin bu isteğin özü olduğunu söyledi. “Ne kadar girişimcimiz olursa ülke olarak o kadar zenginleşiriz” diyen Bilecik, söylerini şöyle sürdürdü:
“Geleceğin lider ülkeleri arasında yer alma hedefine ve azmine sahip ülkemiz için de girişimcilik konusu önemli bir potansiyele sahip. 2017 Küresel Girişimcilik Endeksine göre Türkiye 137 ülke arasında 36. sırada yer alıyor. Aynı rapor, girişimcilik ekosisteminin yüzde10 iyileştirilmesinin, ülke ekonomisine 331 milyar dolar kazandıracağını ortaya koyuyor. Genç nüfus oranı yüksek bir ülke olarak girişimcilik iştahımız da yüksek; ancak ülke olarak girişimcilerimizi destekleyecek kültür ve mekanizmaları da geliştirmemiz gerekiyor.”
Son yıllarda, Türkiye’de girişimcilik ekosisteminde çok ciddi gelişmelerin yaşandığını dile getiren Bİlecik, gerek devlet gerek özel sektör çalışmalarının hızla arttığını üniversitelerin girişimciliği desteklediğini dile getirdi. Bilecik, üniversite ve sanayi işbirliklerinin gelişmesini buna örnek olarak göstererek “Özellikle üniversite & sanayi işbirliğini çok önemsiyoruz. Yenilikçi fikir ve ürünlerin ortaya çıkarılıp geliştirilmesi için araştırma, bilgi birikimi ve doğru iş birlikleri hayati önem taşıyor. Bu kapsamda üniversiteler bünyesinde üretilen yeni bilginin sanayiye aktarılıp katma değere dönüştürülmesi için teknokentlerin etkili bir model olduğunu görüyoruz.” dedi.
Bilecik, TÜSİAD olarak 2014’ten bu yana STEM eğitiminin ve STEM işgücünün önemine dair özel sektör, kamu ve eğitim camiasındaki farkındalığı yükseltmek için çalışmalar yürüttüklerini hatırlattı.