Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün ülkemiz savunma sanayi 5 milyar doları aşan üretim gücüne ve 1,5 milyar dolarlık ihracat kapasitesine ulaştı. Bu alanda yılda 1 milyar dolar Ar-Ge harcaması yapabilir hale geldik. Geçmişte ülkemiz ekonomisi için ağır birer yük durumunda olan savunma sanayi harcamaları, bugün ekonomimizin itici güçlerinden biri haline geldi" dedi.
Erdoğan, TÜRKSAT 6A Haberleşme Uydusu Projesi'nin TÜBİTAK'taki imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin araştırma geliştirme projelerinde, savunma sanayisinde ayrı ve özel bir yere sahip olduğunu söyledi.
Bu konuda TÜBİTAK'ın üzerinde çok önemli görevler bulunduğunu belirten Erdoğan, "Bana göre TÜBİTAK, bu işin olmazsa olmazıdır. Savunma sanayinde artık biz her alanda kendi ihtiyaçlarımızın projelerini burada gerçekleştirmek durumundayız. Benim insanımın batıdakinden ne farkı var. Niye biz bunları burada gerçekleştiremiyoruz. Biz bu projeleri burada niye halledemiyoruz. Parmak ucu kadar bir şey yapıp dünyanın parasını kazananlar karşısında biz bunları niye halledemiyoruz?" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüzlerce, binlerce gencin dünyanın değişik yerlerine gönderildiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Hala gönderiyoruz, göndereceğiz de ama bu merkezlerde artık bunları yapmak durumundayız. Bu bir özgüven meselesidir. Buradaki hocalarımızdan gençlerimize kadar, bu özgüveni doğrusu sizlerde görüyorum, görmek zorundayım. Bir Cumhurbaşkanı olarak biz hocalarımıza, gençlerimize güvenemezsek bir netice alamayız. Öyleyse burada hocalarımızın, yöneticilerimizin de yanlarında çalışan gençlere güvenmeleri, gençlerin de hocalarına güvenmeleri suretiyle yeni adımların atılması lazım. 'Biz yaparız' bunu bir defa dememiz lazım. 'Yapacağız' dememiz lazım. 'Üreteceğiz' dememiz lazım."
Bütün araştırma, geliştirme destekleriyle, devreye aldıkları projelerle, bu işler için tahsis ettikleri kaynaklarla adeta bir savunma sanayi iş birliğini başlattıklarını anlatan Erdoğan, "Hamdolsun verdiğimiz emeklerin, yaptığımız fedakarlıkların karşılığını da almaya başladık. Bugün ülkemiz savunma sanayi 5 milyar doları aşan üretim gücüne ve 1,5 milyar dolarlık ihracat kapasitesine ulaştı. Bu alanda yılda 1 milyar dolar Ar-Ge harcaması yapabilir hale geldik. Geçmişte ülkemiz ekonomisi için ağır birer yük durumunda olan savunma sanayi harcamaları, bugün ekonomimizin itici güçlerinden biri haline geldi. Kendi tankımız Altay, kendi helikopterimiz Atak'ı, kendi insansız hava aracımız Anka'yı, kendi savaş gemimiz Milgem'i üreterek bu alanda dünya çapında söz sahibi ülkeler arasına girdik" ifadelerini kullandı.
- "Savunma sanayimizin her alanında muazzam sonuçlar alıyoruz"
"Aynı şekilde bakıyorsunuz özel sektörde, işte Baykar da o da yine insansız hava aracını şu anda üretmiş durumda" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:
"İşte bu bir cesaret ve artık 30 bin mili yakalamış durumda buraya kadar çıkmış durumda. Bütün bu adımlar özgüvenin neticesi. Bunları hem kendimiz için kullanacağız ve talepler başladı ve bu taleplere de cevap vermeye çalışacağız. Havacılıkta aynı şekilde süratle mesafe katediyoruz. Zırhlı araçlar, füzeler, roketler, milli piyade tüfeğimiz başta olmak üzere savunma sanayimizin her alanında muazzam sonuçlar alıyoruz. Artık biz 250 kilometre menzilli füze ile övünemeyiz. Bu bize yeter diyemeyiz. Biz 750, bin 500, 2 bin 500 en az menzilli füzelerimizi üretmek zorundayız. Bunu halletmek zorundayız. Niye? Caydırıcı bir güç bunlar elinizde olacak. Bu olduğu anda o ülke çok daha farklı bir konuma geçer. Bunu başarmaya muktedir miyiz? Evet muktediriz."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün ilk adımının atılmasına şahitlik ettikleri TÜRKSAT 6A projesinin de Türkiye'yi uzay sanayisinde yeni bir safhaya çıkartacağını vurgulayarak, "Ankara'da kurduğumuz Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi ile Radar ve Elektronik Harp Merkezi, bu konuda atılmış diğer önemli bir adımımız oldu. Şimdi Sabiha Gökçen Havalimanı'nın yanında ağırlıklı olarak bu doğrultuda faaliyet gösterecek ülkemizin en büyük teknoparkını kuruyoruz. İnşallah cumhuriyetimizin 100. yıl dönümü olan 2023'te özellikle de savunma sanayimizi dışa bağımlılıktan tümüyle kurtarmış olacağımız bir kırılma noktası olacak. Bir kez daha atılan bu imzaların, başlatılan projenin hayırlı olmasını Allah'tan temenni ediyorum. Şu ana kadar emeği geçen tüm kardeşlerime ve bu aşamadan itibaren Türkiye'nin bu iftihar tablosunda görev alacaklara başarılar diliyorum. Özgüveniniz daim olsun" şeklinde konuştu.
- Notlar
Etkinlikte, Türksat AŞ Genel Müdürü Ensar Gül, TÜRKSAT 6A Yerli Haberleşme Uydusu Projesi ile ilgili sunum yaptı.
Sunum sonrası Gül, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Feridun Bilgin ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak projenin protokol imzalarını attı.
Etkinliğe, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve çok sayıda akademisyen katıldı.
Erdoğan, konuşması sonrası ziyaret ettiği TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde bir süre kaldı.
(Bitti)