Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL, (DHA) - KUYUMCULARA ve tüketicilere tüm dünyada geçerliliği olan mücevher ve taş sertifikası düzenleyecek olan Türkiyes'nin ilk yerli gemoloji laboratuvarı (GLT) hizmete açıldı.
İhracatta dünya liderliğine oynayan Türk kuyumculuk sektörü, tarihi bir günü yaşıyor. Altın takıda vazgeçilmez koleksiyonlara imza atan ve son zamanlarda mücevherde de adını duyuran sektör, kalite ve markalaşmaya dev katkı sağlayacak sertifikasyon konusunda önemli bir adım attı. Bugüne kadar yabancı kökenli laboratuvarlarla sertifikasyon hizmeti alan Türk kuyumculuk sektörü, ilk yerli ve milli gemoloji laboratuvarına kavuştu. İstanbul Kuyumcular Odası'nın (İKO) geliştirdiği ve İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından desteklenen Kuyumculukta Küresel Liderlik İçin Bilgi ve Teknoloji Odaklı Mücevher ve Değerli Taş Merkeziö projesiyle oluşturulan Türkiye Gemoloji Laboratuvarı (GLT), İstanbul Kuyumcular Odası'nda düzenlenen bir törenle hizmete açıldı. Açılış törenine CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İstanbul Vali Yardımcıları Fethi Yorulmaz, İsmail Gültekin, İSTESOB Başkan Vekili Mustafa Şengün, İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, Mücevher İhracatçıları Başkan Yardımcısı Mustafa Tiryaki ve sektörün önde gelen mücevhercileri katıldı.
Gemoloji laboratuvarında hem kuyumculara mücevher ve taşları için sertifika düzenlenecek, hem de tüketicilerin satın aldığı mücevherlere sertifika verilecek. Gemoloji laboratuvarında, elmas (pırlanta), safir, zümrüt, yakut başta olmak üzere tüm renkli mücevher taşlarının sertifikalandırılması ve kimliklendirilmesi uluslararası standartlarda bilimsel ve analitik yöntemlerle gerçekleştiriliyor.
Açılış törende bir konuşma yapan İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, Türkiye Gemoloji Laboratuvarı'nın (GLT) turistlere yapılan satışlarla birlikte yıllık 4 milyar doları aşan ihracat ve 250 bine yakın kişiye istihdam sağlayan mücevher sektörüne önemli katkı sağlayacağına inandığını söyledi. İşler, konuşmasını şu sözlerle devam etti: "Öncelikle sektörümüze verdiği bu önemli destek için İstanbul Kalkınma Ajansı'na ve değerli yöneticilerine çok teşekkür ederiz. Türk kuyumculuk sektörünün dünya piyasasında adından söz ettirmesi için Türkiye Gemoloji Laboratuvarı'nın kurulması kritik bir öneme sahip. Pırlanta ve mücevher tüketicisine ülkemizde bugüne kadar uygulanmayan bir hizmeti vermeye başlıyoruz. Satın aldığı pırlanta ve mücevherle ilgili bir endişesi ve tereddüdü olan tüketiciler, gönül rahatlığıyla laboratuvarımıza gelerek danışabilir, mücevher ve taşlarına sertifika alabilir, gerçek değerini öğrenebilirler. Biz, sadece laboratuvar hizmeti vermekle kalmayacağız ve Türk markası olarak dünyanın çeşitli noktalarındaki değerli taş merkezlerinde ve borsalarında ofisler açarak büyümeyi hedefliyoruz. Başta Türkiye'nin sahip olduğu; fakat yeterince dünya piyasasında tanıtılamamış değerli ve yarı değerli taşlarının tanıtılması için uluslararası bağımsız gemoloji laboratuvarları ve enstitüleriyle gerçekleştireceğimiz uluslararası İstanbul gemoloji forumlarıyla Türkiye'nin değerli taş potansiyelinin dünya piyasasında hak ettiği yere gelmesi için de çalışmalar yapacağız."
TÜRKİYE GEMOLOJİ LABORATUVARI (GLT) NASIL BİR HİZMET VERECEK?
İstanbul Kuyumcular Odası'nın küresel piyasalardaki gelişmeleri göz önünde tutarak sektörün ve tüketicilerin ihtiyaçları ve beklentileri kapsamında hayata geçirdiği Türkiye Gemoloji Laboratuvarı (GLT) çok yönlü hizmet verecek. Bağımsız ve kar amacı gütmeyen laboratuvarda tüm mücevher taşlarının sertifikalandırılma işlemi gemoloji alanında lisans-yüksek lisans eğitimleri almış ve uluslararası gemoloji enstitüleri tarafından verilen akredite eğitimlerini tamamlamış deneyimli gemologlar tarafından verilecek. En son teknolojiyle donatılmış laboratuvarda, başta doğal, sentetik ve taklit olan mücevher taşlarının tanımlanması ve sertifikasyonu olacak. Mücevher taşlarında uygulanan kimyasal ya da fiziksel yöntemlerle yapılan iyileştirme işlemlerini analitik yöntemlerle tespit ederek, mücevher sertifikası düzenlenecek. Sertifika hizmeti dışında proje kapsamında sektör çalışanlarına ve kuyumculuk alanında eğitim gören öğrencilere bu eğitimler ücretsiz olarak veriliyor. Eğitimleri başarıyla tamamlayan kursiyerler sertifika almaya hak kazanırken, değerli taşların tanımlanması konusunda da uzman olmaya hak kazanacak.
İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Mücevher ve Değerli Taş Merkeziö projesi kapsamında oluşturulan Türkiye Gemoloji Laboratuvarı'nda Marmara Üniversitesi Takı Teknolojisi ve Tasarımı Yüksekokulu ve Gemoloji Derneği de proje ortağı olarak yer alıyor.
FOTOĞRAFLI