DHA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2016 13:43
Türkiye "iş yapma kolaylığı"nda 14 basamak birden geriledi
İstanbul, 26 Ekim (DHA) - Dünya Bankası'nın İş Yapma Kolaylığı raporunun Herkes İçin Fırsat Eşitliği sıralamasında Türkiye listede bu yıl 55'inci sıradan, 14 basamak gerileme ile 69'uncu sıraya düştü.
Dünya Bankası Grubu'nun her yıl iş yapma kolaylığı ile ilgili olarak yayınladığı raporda, iş ortamının verimliliğine ilişkin küresel ülke sıralamalarında birinci sırada Yeni Zelanda, ikinci sırada Singapur yer aldı; bu ülkeleri, Danimarka, Hong Kong, Çin, Kore, Norveç, İngiltere, ABD izledi.
Gerçekleştirilen reformlara dayalı olarak belirlenen, dünyada en fazla iyileşme kaydeden ilk 10 ülke de, Brunei Darüssalam, Kazakistan, Kenya, Belarus, Endonezya, Sırbistan, Gürcistan, Pakistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn oldu.
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Johannes Zutt, "Bu yıl Türkiye için çıkarabileceğimiz ana mesaj diğer ülkelerin Türkiye'ye göre daha agresif bir şekilde reform yaptığıdır" dedi.
İş yapma kolaylığında sadece Haziran 2016'ya kadar tamamlanan reformları yansıttığına da değinen Zutt, "Bu veriler ne anlama geliyor?" diye sordu ve "Bu yıl Türkiye için çıkarabileceğimiz ana mesaj diğer ülkelerin Türkiye’ye göre daha agresif bir şekilde reform yaptığıdır" dedi.
Dünya Bankası Baş Ekonomisti ve Kıdemli Başkan Yardımcısı Paul Romer konu ile ilgili olarak, "Uyulması kolay basit kurallar, bir devletin vatandaşlarına saygılı davrandığının bir işaretidir" dedi ve ekledi:
"Bunlar daha fazla girişimcilik, kadınlar için daha fazla piyasa fırsatı, hukuk devletine daha fazla bağlılık gibi doğrudan ekonomik faydalar üretir. Ancak, unutmamamız gereken bir başka husus da saygılı davranılmak insanların kendi iyiliği için değer verdiği bir şeydir ve insanlarına bu şekilde davranmayan bir devlet yönetme kabiliyetini kaybedecektir."
Raporu hazırlayan Dünya Bankası Küresel Göstergeler Grubu Direktörü Augusto Lopez-Claros da, "Yerli, küçük ve orta ölçekli işletmelerin günlük faaliyetlerinde hükümet politikaları büyük bir rol oynamaktadır ve ağır düzenlemeler girişimcilerin enerjilerini iş geliştirme veya yenilikçilikten başka yerlere yönlendirebilir. İş Yapma Kolaylığı verilerini işte bu sebeple, akıllı, verimli, erişilebilir ve basit şekilde tasarlanan düzenlemeleri teşvik etmek amacıyla topluyoruz" dedi.