Güncelleme Tarihi:
İstanbul, 25 Temmuz (DHA) - Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasına göre 2017 Temmuz ayında dört kişilik ailenin açlık sınırı bin 498 lira, yoksulluk sınırı 4 bin 878 lira oldu.
Türk-İş’ten yapılan açıklamaya göre, otuz yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının sonuçları, mutfak harcamasının özellikle meyve-sebze fiyatlarına bağlı olarak bu ay azaldığını gösteriyor. TÜRK-İŞ Araştırmasının 2017 Temmuz ayı sonucuna göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1,479.66 lira oldu. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplamdan oluşan yoksulluk sınırı da 4 bin 878.38 lira olarak hesaplandı. Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise bin 876.53 lira olarak gerçekleşti.
TÜRK-İŞ hesaplamasına göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı geçtiğimiz aya göre 11 lira, yoksulluk sınırı tutarı ise 35 lira geriledi. Böylece Haziran sonrası Temmuz ayında da mutfak harcamasında nispi bir rahatlama görüldü. Ancak yılbaşına göre aradan geçen yedi ayın sonunda açlık sınırı 65 lira ve yoksulluk sınırı 213 lira arttı.
Türk-İş açıklamasında çalışanların içinde bulundukları olumsuz geçim şartlarının çarpıcı bir göstergesinin halen geçerli olan net aylık bin 404 lira olan asgari ücret ile tek bir çalışan için hesaplanan aylık bin 877 lira tutarındaki yaşam maliyeti arasındaki 473 liralık fark olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, son aylarda mutfak harcamasında ortaya çıkan gerilemeye rağmen “elde edilen ücret ile yapılmak gereken harcama” arasındaki ciddi bir farkın devam ettiği belirtildi.
TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim Temmuz 2017 ayında şöyle gerçekleşti:
• Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0.71 oranında geriledi.
• Yılın ilk yedi ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 4.57 oranında gerçekleşti.
• Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 9.34 oldu.
• Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 5.54 olarak hesaplandı.
Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatları Temmuz 2017 itibariyle şu şekilde değişim gösterdi:
• Süt, yoğurt, peynir grubunda; bu ay yine önemli bir değişiklik olmadı. Bu grupta dikkati çeken bir husus, geçen ay da ifade edildiği üzere, izlenen marketlerde değişik markaların fiyatlarının genelde aynı tutarda olmasıdır. Örneğin peynirde, bir markette izlenen altı markanın dördünün fiyatı aynıdır
• Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; kıyma etin fiyatı çok düşük de olsa azalırken, kuşbaşı etin fiyatı biraz artı, tavuk fiyatı değişmedi. Aynı şekilde sakatat ürünleri (dana ciğer, yürek, böbrek) fiyatları da aynı kaldı. Balık fiyatı (kültür balığı ağırlıklı olarak) biraz artış gösterdi. Yumurtanın fiyatı değişmedi. Bakliyat ürünleri (kuru fasulye, kırmızı-yeşil mercimek, nohut, barbunya vb.) fiyatları; kuru fasulye ve kırmızı mercimek fiyatı azalırken diğerleri aynı kaldı.
• Yaş sebze-meyve ortalama fiyatlarında bu ay gerileme görüldü. Ancak pazarın bulunduğu semtlerde aynı ürün değişik fiyatlarla tezgahta yer aldı. Kurusoğan ve patates genellikle üç kilo 5 lira olarak satılırken, bazılarında kilogramı kurusoğan için 3.50 lira ve patates için 2 lira oldu. Bu ay meyve fiyatlarında ciddi oranda gerileme görülürken, sebze ortalama kilogram fiyatı arttı.
Geçtiğimiz ay 3.89 lira olarak hesaplanan ortalama sebze-meyve fiyatı bu ay 3.61 liraya geriledi. Geçtiğimiz ay ortalama 3.42 lira olan sebze fiyatı bu ay 3.59 liraya yükseldi. Meyve ortalama kilogram fiyatındaki gerileme bu ay da devam etti ve bir önceki ay 4.59 lira olan tutar bu ay 3.64 lira olarak hesaplandı.