TÜBİDER: Bilişim sektöründe yetişmiş eleman eksikliği var

Güncelleme Tarihi:

TÜBİDER: Bilişim sektöründe yetişmiş eleman eksikliği var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2017 16:07

TÜBİDER: Bilişim sektöründe yetişmiş eleman eksikliği var

Haberin Devamı

İSTANBUL,(DHA)- TÜBİDER Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Vural, 'Bilişim Teknolojileri Meslek Seçimi ve Ücretler' araştırmasının sonuçlarına ilişkin sektörde yetişmiş eleman eksikliğinin olduğunu ve bu sorunun temel eğitimin sağlam olmasıyla aşılabileceğini söyledi.

Bilişim Sektörü Derneği (TÜBİDER) ve Bilişim Sektörü Dernekleri Federasyonu  (TÜBİFED)  tarafından yapılan 'Bilişim Teknolojileri Meslek Seçimi ve Ücretler' araştırmasının sonuçları İstanbul'da düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Basın toplantısına TÜBİDER Bilişim Sektörü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Vural, TÜBİFED Bilişim Sektörü Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Anlaş, TÜBİDER Bilişim Sektörü Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Niyazi Saral'ın yanı sıra TÜBİDER-TÜBİFED  yönetim kurulu üyeleri ve gazeteciler katıldı. 'Bilişim Teknolojileri Meslek Seçimi ve Ücretler' araştırması ilk olarak 2013 yılında Mesleki Yeterlilik Kurumu bilişim meslekleri standartları ve yeterlilikleri çalışması çerçevesinde yapıldı. 2017 yılında tekrarlanan araştırma 2 binden fazla profesyonel ve 2 yüzden fazla şirket çalışanları üzerinde yapılan anket çalışmasına dayandırıldı.

BİLİŞİM SEKTÖRÜNDE 85 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR

Açıklanan sonuçlara göre, Bilgi ve İletişim Sektörü toplam istihdamının her yıl yaklaşık yüzde 3-4 büyüdüğü ve 2016 için 120-130 bin kişi olduğu hesaplandı. Bilgi Teknolojileri kategorisi toplam sektör içinde yüzde 66 pay ile yaklaşık 80-85 bin olduğu tahmin ediliyor.2016 yılında iş arayanların Anadolu ve İstanbul, Ankara ve İzmir şehirlerinde bilişim meslek alanlarına göre dağılımında toplam iş arayanların yüzde 58'inin 3 büyük ilde toplandı. Birinci sırada hizmet/işletme, ikinci sırada ise teknik yönetim/kalite kontrol/bilgi güvenliği konuları geldi.

"SEKTÖRDE YETİŞMİŞ ELEMAN AZ"

Araştırma sonuçlarına ilişkin açıklama yapan TÜBİDER Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Vural, aslında temel problemin sektörde yetişmiş eleman eksikliğinin olduğunu söyledi. Yazlım alanının çok popüler olduğunu da belirten Vural, "TÜBİDER genelde hem ülke bilişim sorunlarına hem sektör sorunlarına odaklı bir dernek. Böyle bir araştırma yapma ihtiyacı hissettik. Araştırmanın sonucunda da yetişmiş eleman eksikliğinin olduğu bir kere daha tescil edilmiş oldu. Temel eğitiminin öncelikle sağlam olması lazım, temel eğitim zayıf geliyor temel eğitimden sonra iyi bir planlamayla üniversitelerde iyi yönlendirmeyle bu işin sonucu alınır. Yazılım önemli dünyada çok hızlı gelişiyor daha kolay adapte olunabilinir. Nitekim Türkiye'nin yazılımda iyi projeleri de var örneğin telekomünikasyonda iyi çözümleri var . Türkiye'de yetişmiş insan gücünün olumsuz tabloya rağmen hala çokta iyi olduğunu düşünüyorum. Ama problem az sayıda iyi yetişmiş elemanın olması, kitlesel olarak eğitim yetersiz kalıyor, problem bence burada doğuyor. Eğer öğrenciler kendilerini aşağıdan itibaren iyi yetiştirirlerse geldikleri her yerde çok kısa sürede adapte olabilirler. Diğer türlü adapte olmak çok uzun sürüyor bu da onlar için ve  iş veren içinde  ızdırap oluyor" dedi.

TÜBİDER Bilişim Sektörü Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Niyazi Saral ise tam üniversite tercihleri dönemi olduğunu ve öğrencilerin tercih yaparken bilişim mesleklerini tanımadıklarını aktardı. Saral, araştırmayı yapmaktaki amaçlarının  Türkiye'nin her köşesinde, yüzlerce üniversitede bilişim,elektronik, robotik ve biyomedikal alanlarında halen okuyan öğrencilerin mezun olduğunda iş ararken karşılaşacağı zorluklara karşı yardımcı olmak ve iş bulma süreçlerinde nelerle karşılaşacaklarını ve ne gibi ücret alacaklarını göstermek olduğunu dile getirdi.

"YAZILI MÜHENDİSLİĞİ ALANINDA CİDDİ AÇIK VAR"

 Hem niceliksel hem de niteliksel yapıda araştırma yaptıklarını ifade eden Saral, "Bilgi teknolojilerinde 85 bin kişi çalışıyor. Çalışanların büyük bir çoğunluğu teknik eleman, teknisyen ve satış elemanı. Bu kişilerin mesleklerinde aldıkları ücretler bir miktar enflasyonun altında kalıyor. Ama yine de özellikle yazılım ve mühendislik alanında ki mesleklerde  ciddi açık olduğunu görüyoruz. Bu alanların ücretleri de son 4 yıla baktığımızda enflasyonun üstünde kalıyor. Çünkü yeteri kadar arz yok ve yetkin eleman yok sektörün genel problemi. Aslında üniversiteler meslek vermiyorlar, meslek için ön altyapısal bir çalışma sunuyorlar" açıklamalarında bulundu.

"ÖĞRENCİLER MUTLAKA İNGİLİZCE ÖĞRENSİN"

Öğrencilere kendilerini geliştirmeleri yönünde tavsiyelerde de bulunan Saral, "Öğrenciler daha üniversite 1'inci sınıfta seçmiş oldukları mesleğe yönelik kendileri çalışma yapabilirler. Kendilerini eğitip uzaktan eğitim alabilirler. Bizim bilişim sektöründe olmazsa olmazdır bu  İngilizce öğrenmelerini tavsiye ederim. Çeşitli hobisel, deneysel veya benzer projelerde kendilerini eğitebilirler. Staj mümkün olduğu kadar çok yapmalılar" ifadelerin kullandı.

(FOTOĞRAF)

 





 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!