Toprak Eleme Tesisleri Ruhsatlandırılıyor

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2015 11:56

Önemli bir çevre sorunu olan kaçak ve kontrolsüz hafriyat dökümlerini kontrol altına almak ve hafriyat toprağının yeniden değerlendirilmesi için yürütülen çalışmalar kapsamında; toprak eleme tesislerinin ruhsatlandırılma görev yetkisi, ilçe belediyelerine verildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı; hafriyat toprağı, inşaat / yıkıntı atıkları ve her türlü katı atıkların kaçak olarak dökümüne mani olmak noktasında yeni bir uygulamayı hayata geçirdi.
Yeni uygulama kapsamında; toprak eleme, organik gübre imalatı, depolama ve satışı konusunda faaliyet gösteren işyerlerine ruhsat verme, denetleme ve her türlü müeyyide uygulama yetkisi, İlçe Belediye Başkanlıklarına verildi.
RUHSAT SORUNU ÇÖZÜME KAVUŞTU
İstanbul’da, hafriyat kazılarından çıkan toprağın yüzde 30-35’i bitkisel toprak olduğu için, bu toprakların eleme tesislerine yönlendirilmesi, izinli döküm sahaları için ayrılan alanların yüzde 30-35 hacminde küçülmesi, çevre - insan sağlığı ve doğal kaynakların geleceğini etkileyecek olumsuzluğun önüne geçmek noktasında atılmış bir adım olan bu yeni uygulama sayesinde, hafriyat toprağının yeniden değerlendirilmesi konusunda faaliyet gösteren toprak eleme tesislerinin ruhsat sorununun çözüme kavuştuğunu belirten İBB Zabıta Daire Başkanlığı yetkilileri; Toprak Eleme Tesislerinin, 9207 Sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte tanımlanmadığı için ruhsat açısından problemlerin yaşandığını ve bu işletmeleri hangi kurumun ruhsatlandıracağı hususu net olarak belirlenmediğinden hiçbir kurumun bu işletmelere ruhsat veremediğini dile getirdi.
Bitkisel toprakların korunarak yeniden değerlendirilmesi hususunun önemine vurgu yapan Zabıta yetkilileri, "Önemli doğal kaynaklarımızdan biri, aynı zamanda ekosistemlerin en önemli taşıyıcı ve çevrimci gücü olan toprağın uygun koşullarda 1 cm’sinin oluşumu için 100 ila 400 yıl geçmesi gerekirken, bu toprağın işlenebilir, verimli bir yapıya kavuşması için en az 3 bin ile 12 bin yıl geçmesi gerekmektedir. Dünyadaki toprakların ancak 1/10’inde üretim yapılabilmektedir. Türkiye’nin arazi varlığının ise yaklaşık yüzde 36’sı işlenmektedir. Dolayısı ile toprakların, özellikle de bitkisel toprakların korunarak yeniden değerlendirilmesi hususu çevre, insan sağlığı ve doğal kaynakların korunması açısından önem arz etmektedir" diye konuştu.
Zabıta yetkilileri; hayata geçirilen yeni uygulama ile bundan böyle toprak eleme, organik gübre imalatı, depolama ve satışı konusunda faaliyet gösteren firmaların, İlçe Belediyelerinden ruhsat alabileceklerini vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!