Güncelleme Tarihi:
(Ayrıntılar eklendi)
İstanbul, 13 Temmuz (DHA) - Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2017 yılında buğday almım fiyatının kilo başına 80 kuruş ile 1 lira arasında değişeceğini açıkladı.
TMO'dan yapılan açıklamaya göre fiyatlar, makarnalık buğday için kalitesine göre 84 kuruş ve 100 kuruş, ekmeklik buğday için de kalitesine göre, 80 kuruş, 89.5 kuruş ve 94 kuruş olarak belirlendi.
TMO açıklamasında, 2017 yılı buğday üretiminin geçen yıla göre yüzde 6 artışla 21.8 milyon tona, arpa üretiminin de yüzde 12 artışla 7.5 milyon tona çıkacağının öngörüldüğü belirtilerek, "Ülkemizde hububat hasadı Mayıs ayı içinde başlamış, bugün itibarıyla yüzde 50 seviyesine ulaşmıştır" denildi ve şu bilgiler verildi:
"TMO, 06 Haziran 2017 itibarıyla üreticilere depolama ve finansman imkânı sağlamak amacıyla emanet alımlara başladı ve 13 Temmuz 2017 tarihine kadar 415 bin ton ürün alımı gerçekleştirdi.
"Anadolu Kırmızı Sert (AKS) ekmeklik buğday alım fiyatı ton başına 940 TL,
"Makarnalık buğday fiyatı ise 1.000 TL/Ton olarak belirlendi.
"Açıklanan fiyatlara kalitesine göre yüzde 5’e kadar artış uygulanacaktır.
"Buna göre, ekmeklik buğdaylar ton başına 990 TL’ye, makarnalık buğdaylar ton başına 1.070 TL’ye kadar işlem görecektir.
"Arpa fiyatları üreticiyi memnun edecek seviyede işlem gördüğünden arpa için fiyat açıklamaya gerek görülüyor. Ancak emanet karşılığı arpa alımlarına devam edilecek.
"TMO bugün itibarıyla 300 alım noktasına ilave olarak kapasitesi 1 milyon tonu geçen 24 lisanslı depo işletmesinde de alım yapmaktadır.
"Üreticilerimizin ürünlerini sözleşme imzalanan lisanslı depolara teslim etmeleri; yüzde 2 stopaj, yüzde 2 SGK primi kesintisi yapılmaması ile anlaşmalı bankalardan cazip kredi imkânı ve peşin ödeme gibi avantajlar düşünüldüğünde menfaatlerine olacaktır."
Açıklamada TMO tarafından bu yıl hububat alımlarında izlenecek politikalar da şöyle sıralandı:
1. TMO iş yerlerine veya sözleşme imzalanan lisanslı depolara ürün bırakan, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacaktır.
2. Ürününü TMO iş yerlerine teslim eden üreticiler; 22.07.2017 tarihine kadar depo kira ücreti vermeden ürünlerini geri çekilebilecek, açıklanan fiyatlarla TMO’ya satabilecek veya emanette bırakabilecektir.
Ürününü sözleşme imzalanan lisanslı depolara teslim eden üreticiler ise 22.07.2017 tarihine kadar (depo kira ücreti Kurumumuz tarafından karşılanmak kaydıyla) ürününü TMO’ya satabilecektir.
3. Ürününü TMO’ya anlaşmalı bankalardan alınan banka kartı ile teslim eden üreticilere ödemeler 15 gün içerisinde, banka kartı ile teslim etmeyenlere ise 30 gün içerisinde yapılacaktır.
Ürününü sözleşme imzalanan lisanslı depolara teslim eden üreticilere ise ürünlerini TMO’ya satmaları hâlinde ödemeler peşin olarak yapılacaktır.
4. Üreticilerden bu yıl da boşaltma ücreti alınmayacaktır. Böylece üretici 6,5 TL/Ton ilave gelir elde edecektir.
5. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olmayan kesimler (tüccar), üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla stoklarındaki ürünü 1 Kasım 2017 tarihinden itibaren TMO’ya satabileceklerdir.
6. TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edecektir.
7. Randevular internet üzerinden www.tmo.gov.tr veya randevu.tmo.gov.tr adreslerinden alınabileceği gibi yine internet sitesi üzerinden şube müdürlükleri ile ajans amirliklerinden de alınabilecektir.
8. TMO, altyapısı uygun olan borsalarda da alım yapacaktır. Borsalardan alım yapan iş yerlerinde üreticiler, randevu almak suretiyle hem borsalar üzerinden hem de doğrudan iş yerlerine gelerek ürünlerini TMO’ya satabileceklerdir.
9. Ürününü TMO depolarına emanete bırakan üreticiler makbuz senedini kullanarak TMO’dan yüzde 30 avans alabilecektir.
10. Üretici ve tüccarlar, emanete bırakılan ürünler için TMO’nun anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabileceklerdir. Makbuz senedi karşılığı kredi kullananların kredi faizinin yüzde 25’i TMO tarafından ödenecektir.
(Tablo)