TMMOB: Sultanbeyli Sanayi Sitesi'ndeki patlama ihmallerin sonucu

Güncelleme Tarihi:

TMMOB: Sultanbeyli Sanayi Sitesindeki patlama ihmallerin sonucu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2016 15:17

TMMOB: Sultanbeyli Sanayi Sitesi'ndeki patlama ihmallerin sonucu

Haberin Devamı

İSTANBUL (DHA), TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sekreteri İbrahim M. Tataroğlu, dün Sultanbeyli'de bir sanayi sitesinde yaşanan patlamaya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Tataroğlu,  açıklamasında iş kazalarının kader olmadığı ihmal olduğunu belirterek, "Sultanbeyli Oto Sanayi Sitesinde bir sac boya atölyesinde buhar kazanının patlaması sonucunda 10 vatandaşımız yaralanmıştır. Yaşanan kazaların ortak özelliği, iş ekipmanlarının bakım ve kontrol yapılmadan kullanılması ya da uygunsuz ve ehil olmayan kişiler tarafından yapılan kontrol, denetim ve bakım faaliyetleridir" dedi.

"İŞ KAZALARI KADER DEĞİLDİR"

Tataroğlu, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"İş kazaları kader değildir. Sultanbeyli'de yaşanan patlama ihmallerin sonucudur. Çalışma hayatına yönelik tüm düzenlemelerin para ve kar oranlarıyla ölçüldüğü günümüzde işçi sağlığı ve iş güvenliği mevzuatının sermaye çıkarları doğrultusunda düzenlenmesi, hemen her sektörde yaşanan ucuz ve kalitesiz hizmet anlayışı iş güvenliğinde de ana felsefe haline getirilmek istenmektedir. Bu nedenle ilgili yönetmelikler kapsamında yapılması gereken kontrol ve bakımların ihmal edilmesi, kar hırsı ile görmezlikten gelinmesi, insan hayatının acı bir şekilde sona ermesine ve birçok çalışanın yaralanarak sakat kalmasına sebebiyet vermektedir. Son dönemde yaşanan buhar kazanı patlamaları ve bu kazaların sonrasında oluşan ölümler ve ağır yaralanmalar ilgili tüm kurum ve kuruluşlara birçok görev yüklemektedir. 25.10.2016 tarihinde avcılarda bir tekstil atölyesinde gerçekleşen ve ütü kazanı olarak tabir edilen buhar üretecinin patlaması neticesinde, 1 kişi hayatını kaybetmiş 2 kişi yaralanmıştır. Bunun ardından mevcut olayın neden ve sonuçları tam olarak araştırılmadan, 14.11.2016 günü Sultanbeyli Oto Sanayi Sitesinde bir sac boya atölyesinde buhar kazanının patlaması sonucunda 10 vatandaşımız yaralanmıştır.

YAŞAM HAKKI HİÇE SAYILIYOR

Yaşanan kazaların ortak özelliği, iş ekipmanlarının bakım ve kontrol yapılmadan kullanılması ya da uygunsuz ve ehil olmayan kişiler tarafından yapılan kontrol, denetim ve bakım faaliyetleridir. En kutsal değer olan yaşam hakkı, kar hırsı ve ihmaller nedeniyle hiçe sayılmaktadır. İş kazaları sebebiyle yaşadığımız can kayıplarından dolayı, maddi hırslardan uzak bir anlayışla uzman kişi ve kuruluşlar tarafından yapılan kontrol ve bakımlar hedefimiz olmalıdır. Kamusal etkin denetim ve sağlıklı güvenli bir iş yaşamı, bu konuyu belli bir oranda da olsa çözümlemiş gelişmiş ülkeler gibi ülkemizin de hak ettiği bir olgudur. Mevcut sistemin devamı halinde sadece 2015 yılında en az 1730, 2016 yılı ilk 10 ayında 1596 can verdiğimiz iş kazaları yaşanmaya devam edecektir.

CAYDIRICI CEZALAR VERİLMELİ

Sonuç olarak, ölümlerin ve yaralanmaların önüne geçilmesi için yasal altyapının yukarıdaki önerilerimiz de dikkate alınarak oluşturulması, denetimlerin sıklaştırılması ve denetimler sonucu caydırıcı cezaların verilmesi gereklidir. Kazaları önlemek adına Makina Mühendisleri Odası olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğimizi ve bu alandaki kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde olabileceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız."
 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!