THY Teknik A.Ş Genel Müdür Danışmanı Tokel: Birçok yöneticimiz, bürokratımız ve sektörümüz kendi gücünün farkında değil

Güncelleme Tarihi:

THY Teknik A.Ş Genel Müdür Danışmanı Tokel: Birçok yöneticimiz, bürokratımız ve sektörümüz kendi gücünün farkında değil
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2016 13:07

THY Teknik A.Ş Genel Müdür Danışmanı Tokel: Birçok yöneticimiz, bürokratımız ve sektörümüz kendi gücünün farkında değil

Haberin Devamı

 

 Murat ÇAKIR -Tolga Özbek-İbrahim YILDIZ/İSTANBUL, (DHA) TÜRKİYE’NİN yüzde yüz yerli uçağını ve tankını kendisinin üretmesi gerektiğini ve bunun için üretici firma konusunda sıkıntı olmadığını ifade eden Türk Hava Yolları Teknik A.Ş Genel Müdür Danışmanı Halil Tokel, “Bir çok yöneticimiz, bürokratlarımız ve sektörümüz kendi gücünün farkında değil. 2023 yılında kendi uçağımızı kendi tankımızı yaparız. Bunda bir sıkıntı yok. Bu işte görevli herkes inanacak, milletimiz de inanacak" dedi. 

Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen Airshow 2016 Havacılık fuarına kendilerine çalışan üretici firmalarla katıldıklarının altını çizen THY Teknik A.Ş. Genel Müdür Danışmanı Halil Tokel, Türkiye’de 400 bin üreticinin bulunduğunu söyledi. Havacılık ve savunma sanayinde yüzde yüz yerli ürün üretilmesi için çalıştıklarını belirten  Halil Tokel, Türkiye’nin uçak yapamaması için bir engelin olmadığını belirterek, “Savunma ve havacılık yüzde yüz yerli olmalıdır. Baktığımız zaman Türkiye’de inanılmaz rakamlar var. Türkiye’de 400 bin adet üretici firma var. 400 bin adet üretici firması olan bir ülkenin uçak yapamaması, deniz altı yapamaması, uydu yapamaması düşünülemez. Demek ki bizim burada bir koordinasyon eksiğimiz var. Firmalarımızı son ürüne yönlendireceğiz ve her türlü ürünün parçalarını yapabilecek hale getireceğiz “ dedi.

FİRMALARA ‘YAPAMAZ’ GÖZÜYLE BAKILIYOR

Tokel, Türkiye’de bu üretime ilgi duyulmadığı için yapılamayacağı görüşünün hakim olduğunu ve bunu gerçekleştirebilmek için sanayiciyi örgütlediklerini kayderek, şunları söyledi:

”Bu konulara ilgi duyulmadığı için firmalarımız yapamaz gözüküyorlar. Ama onların ötesinde nice parçaları yapan firmalarımız var. Bunları nasıl koordine edebiliriz, bunun birinci kurumsal yolu kümelerimizdir. Türkiye’de şu anda 6 tane havacılıkla ilgili kümelerimiz var. Bu kümelerimizin bir tanesi ilk kurulan İzmir’de, iki tanesi Ankara, Eskişehir, Bursa ve en son bizim Türk Hava Yolları’nın öncülüğünde ticaret odamızın katkılarıyla Saha İstanbul diye havacılık ve savunma sanayi kümemizde kuruldu. Bu kümelerimiz şu an da 500’ün üzerinde uluslararası uçak havacılık sektörüne üretim yapabilecek kalitede firmamız toplandı. Bu hedefi 5 bin’e çıkarmak istiyoruz. İki sene sonraki fuarda da bu 500 firmamız ürünleriyle katılacak. O zaman ise bir gövde gösterisine dönüşecek. Türkiye’nin sanayisinde bu potansiyel var.”

SEKTÖRÜMÜZ BİLE KENDİ GÜCÜNÜN FARKINDA DEĞİL


THY Teknik A.Ş Genel Müdür Danışmanı Tokel, Türkiye’nin kendi gücünün farkında olmadığını söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti:
“ Birçok yöneticimiz, bürokratlarımız farkında değil veya sektörümüz bile kendi gücünün farkında değil. Sadece İkitelli’de 30 bin firma var, sadece OSTİM’de 5 bin 500 firma var. Bu kadar büyük bir üretim gücü olan ülkenin dünyanın en güzel ürünlerini yapması lazım. Yapabilecek potansiyeli de var. O zaman Türkiye’nin kalkınmasını bir seferberlik kapsamında düşünürsek bütün kamu yönetimi, özel sektör yönetimi, bütün insan kaynakları ve finans kaynaklarıyla beraber biz artık Türkiye’nin en zor en yapılamaz gözüken savunma sanayi ve havacılık ürünlerini kısa sürede yapmamız lazım. 2023 yılında kendi uçağımızı kendi tankımızı, kendi deniz altımızı, kendi uydumuzu yaparız bunda bir sıkıntı yok. Bu işte görevli herkes inanacak, milletimiz de inanacak “


NURİ DEMİRAĞ’IN RUHU ŞAD OLACAK

Türkiye’nin ilk yerli uçak üreticisi Nuri Demirağ’ın torunu Bilge Kum  da fuarda yer alan şirketleri ziyaret ederken Demirağ’ın ruhunun, yerli tasarım uçağın uçmasıyla şad olacağını söyleyerek,” Sanayi hamlesi içinde yer almış büyük bir girişimciydi. Kendisini bundan 80 yıl evvel Türk tasarımı uçağı meydana getirmiş kendi öz sermayesiyle ve ne yazık ki o günün şartlarında engellendi. Bu proje bugün tekrar hayata geçiyor. Onun ruhuna sahip çıkan bir çok sanayicimizi görmekten son derece mutlu oluyorum. İnşallah ruhu şad olacaktır. Biz Türk tasarımı uçağı yeniden uçurmayı başardığımız zaman “ diyerek duygularını dile getirdi.

(FOTOĞRAF) 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!