Güncelleme Tarihi:
Faik KAPTAN-Murat ÇAKIR/İSTANBUL,(DHA) TÜRK Hava Yolları (THY), kriz nedeniyle sefer azaltırken kabin ekiplerini işten çıkartmak yerine farklı bir yol izleme kararı aldı. Her ay 8 bin kabin memurundan 200’ü yer eğitimine alınacak. Böylece THY kabin memurlarına uçuş tazminatı ödemeyecek. Eğitim programı toplam 2 bin 500 kabin memurunu kapsayacak.
THY, geçen yıl sonunda Rus uçağının düşürülmesi, terör saldırıları ve darbe girişimi nedeniyle zorlu bir dönem yaşıyor. Son 12 yılda filosunu dört kat büyüten THY, önümüzdeki günlerde yüzde 10’luk bir küçülmeye gidecek. Bu dönemde tasarruf tedbirleri alan THY, giderlerinin önemli bölümünü oluşturan maaş ödemelerinde farklı bir yol izleme kararı aldı.
Yeni uygulamaya göre, uçuşların azaltılması nedeniyle pilotların aylık uçuş saati 100’den 70’e düşürüldü. Bu durum pilot maaşlarında yaklaşık yüzde 30’luk düşüşe neden oldu. Kabin memurları için ise birer aylık zorunlu eğitim uygulaması başlatıldı.
Toplam 8 bin kabin memurundan seçilen 200 kişi, birer aylık eğitime alınıyor. Eğitim yapıldığı ay, kabin memuruna düz maaşı ödenirken bu maaşa yakın tutardaki uçuş tazminatı verilmiyor.
İsminin açıklanmasını istemeyen bir kabin görevlisi 20’şer kişilik 10 ayrı sınıfta 1 ay sürecek olan eğitimin, kesintisiz devam edeceği ve uçamayacakları için maaşlarının yarıya yakın kısmını alamayacaklarını belirterek, “Ayda bir saat uçsak bile en az çıplak maaşımız kadar uçuş tazminatı almaya hak kazanıyoruz. Ancak eğitim nedeniyle uçmadığımız için, tazminat alamayacağız. Bu gelirimizde yarı yarıya fark edecek” dedi.
EĞİTİME ÇAĞRILMA ELEKTRONİK POSTA VEYA SMS MESAJIYLA
Kabin memurları eğitime kendilerine elektronik posta veya SMS mesajıyla çağırılıyor. Eğitime seçilen kabin memurlarının sicilleri inceleniyor. Sık rapor alan veya hakkında yolcu şikayeti olanlar eğitim için öncelikli çağırılıyor. Bazı kabin memurlarından ise yetersiz performans alınması nedeniyle savunma da isteniyor.
İNGİLİZCE’DE GEÇER NOT 50 PUANA ÇIKTI
THY kriz döneminde kabin memurlarının İngilizce düzeylerinin gelişmesi için sınav programında 25 olan geçer notu 50’ye çıkardı. Sınavdan 50 geçer not alamayan, ücretsiz izne çıkartılıyor. İkinci sınavdan da 50 alamayan işten çıkartılıyor.