Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL(DHA)- LİSANS Yerleştirme Sınavı'nın( LYS) ilk aşaması olan LYS 4 bugün tamamlandı. LYS 4’e TS puan türleri ile öğrenci alacak olan bölümlere yerleşmek isteyen adaylar katıldı. LYS 4 testinde adaylar Tarih testinden 44, Coğrafya 2 testinden 14, Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde 32 soruya doğru cevap vermek için ter döktü.
Üniversite Tercih Merkezi Direktörü Nazik Kösegil, “Öğrencilerden sınav sonrası aldığımız bilgilere göre sınavın eleyici testinin Felsefe Grubu olduğu görülüyor. Tarih ve Coğrafya 2 testlerinde ise öğrencilerin daha kolay bir sınav geçirdiğini söyleyebiliriz. Her testte 1 adet kısa cevaplı soru vardı ve bu soruların doğru cevaplarının doğru kodlanması istendi.3 adet kısa cevaplı sorunun puan oluşumunda katkısı düşük olacaktır fakat sınava giren öğrenci sayısı ve TS bölümlerinin kontenjanları düşünüldüğünde 1 soru çok değerli hale gelmektedir. Bu yıl ilk defa sorulan kısa cevaplı sorularda direkt bilgi istendiği için öğrenciler hem şaşırdı hem de zorlandı. Devam eden yıllarda bu tarz soru sayılarının artması bekleniyor. Bu durumda ilerleyen yıllarda bu sorular eleyici olacaktır" dedi.
Yarın yapılacak olan LYS 1 matematik testi için uyarılarda bulunan Kösegil, “ Bu yılın önemli değişiklerinden bir matematik testinin 80 sorunun bulunduğu tek oturumdan oluşması. Test içerisinde geometri soruları da bulanacak ama geçen yıllarda olduğu gibi süreler değişmeyecek dolayısıyla geometri sorularında zorlanan öğrenci tüm zamanını matematik testine ayırabilecektir. Öğrencilerin sayısal testlerde yaptığı en büyük hata zor sorularda vakit kaybetmeleridir. İşlemleri çözmeye çalışırken zamanın nasıl geçtiğini fark etmeyen öğrenciler soru ile bir yarışa girerler. Bu durumla başetmenin en doğru yolu bir soruyu ilk denemelerinde çözemedilerse bu soruya bir işaret koyarak bir sonraki soruya geçmeleridir. Test içinde kolay sorular da olacak. Zor sorularla geçen her vakit yapılabilecek sorunun zamanından alır. Aynı şekilde işlem hataları da öğrencinin yaptığı hatalardandır. Her soruyu açık bir şekilde çözmek ve kodlamadan önce işlemlerin üzerinden geçmek bu hataları önleyecektir” dedi.
TS puan türlerinden bir bölüme yerleşmek isteyen öğrencilerin katıldığı LYS 4 ile birlikte önümüzdeki hafta yapılacak olan LYS 3’e katılacaklar. Kösegil, “Bugün yapılan LYS 4’e giren öğrenciler gün içinde öncelikle dinlenmeliler. Önemli bir sınavdan çıktılar ve hem beden hem de zihin yorgunluğunu atmalılar. Yarın itibariyle ise bu sınavın olumlu-olumsuz her yönünü bir kenara bırakarak önümüzdeki haftanın sınavlarına hazırlanmalılar. Puan oluşumunda tüm sınavlar önemli ve değerli. Yarış henüz bitmiş değil. Bu nedenle deneme sınavları çözülmeli, denemelerde yanlış yapılan sorularla ilgili tekrar çalışmaları yapılmalı. Aileler ise bu sınavla ilgili olumsuz konuşmalar yerine öğrenciyi desteklemeli. En önemlisi ne olursa olsun sevgi ve güven telkin edilmeli. Her olumsuz konuşma öğrencinin devam eden sınavlarına hazırlık sürecine yansıyacaktır” dedi.
Devam eden LYS oturumlarının ve zaman çizelgesi ise şöyle olacak:
LYS-1: Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik) Tarihi, Saati ve Süresi : 11 Haziran 2017 (Pazar), 10.00, 135 dakika
LYS-2: Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (Fen Bilimleri) Tarihi, Saati ve Süresi : 17 Haziran 2017 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika
LYS-3: Lisans Yerleştirme Sınavı- 3 (Edebiyat-Coğrafya) Tarihi, Saati ve Süresi : 18 Haziran 2017 (Pazar), 10.00, 120 dakika
LYS-5: Lisans Yerleştirme Sınavı-5 (Yabancı Dil) Tarihi, Saati ve Süresi : 17 Haziran 2017 (Pazar), 14.30, 120 dakika
(FOTOĞRAF)