Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL,(DHA)- NİŞANTAŞI Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Murat Tufan, Haziran ayında enflasyon oranının yıllık bazda yüzde 10,90 olarak gerçekleşmesi ve aylık bazda tüketici fiyatlarının yüzde 0,27 gerilemesinde mevsimsel etkilerin önemli rol oynadığını söyledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre, TÜFE Haziranda yüzde 0,27 azalırken, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,07 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 10,90, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 14,87 oldu. Enflasyon gıda, giyim ve ulaştırma fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle geçen ay düşüş kaydetti. Nişantaşı Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Murat Tufan açıklanan Haziran ayı enflasyonunu değerlendirdi. Piyasa beklentilerinin altında açıklanan enflasyon rakamlarının alt metinlerine bakıldığında mevsimsel etkilerin geri çekilmede önemli rol aldığını belirten Tufan, "Ayrıca son Katar krizi ile de düşüşlerini hızlandıran petrol fiyatları da enflasyon rakamlarımıza pozitif katkı yapmaya devam ediyor. Gıda fiyatlarının yıllık bazda düşüş yaşaması enflasyon oranlarında yaşanan gerilemeye önemli katkı yaptığını söyleyebiliriz. Hükümetin gıda fiyatlarında yaşanan yükselişe yönelik aldığı önlemlerinin etkileri ilerleyen aylarda daha belirgin şekilde hissedebilir" dedi.
"MERKEZ BANKASI PARA POLİTİKASINI GEVŞETEBİLİR"
Tarihsel bazda enflasyon rakamları incelendiğinde Haziran ve Temmuz aylarında genel olarak enflasyon rakamlarında düşüş olmasının olağan karşılamak gerektiğini dile getiren Tufan, "Bundan kaynaklı muhtemelen Temmuz ayında da enflasyonda geri çekilme devam edecektir. Yıl sonunda gıda fiyatlarının ve kur geçişkenliğinin düşme eğilimin devam etmesi durumunda enflasyonda da tek haneli rakamlarının altına inmek sürpriz sayılmayacaktır. Öte yandan enflasyon oranında yaşanan gerileme Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkı para politikasını bir miktar gevşetmesine neden olabilir. Önümüzdeki süreçte enflasyon oranına bağlı olarak TCMB’nin geç likidite penceresinde ılımlı faiz indirimlerine yönelebilir. Bu yüzden önümüzdeki süreçte TCMB’nin atacağı adımlar dikkatle takip edilecektir. Aynı zamanda SSK – Bağ-Kur emeklileri ile memur ve memur emeklileri son enflasyon oranı sonrası Temmuz ayında yüzde 6,89 zam elde etmiş oldu. Beklenti anketine göre maaşlara yüzde 6,48 zam gelmesi bekleniliyordu. Böylece beklentilerin üzerinde zam yaşandığını söyleyebiliriz" diye konuştu.
(FOTOĞRAF)