Taş ocağı isyanı ses getirdi; Cebeci Taş Ocakları bölgesinin ‘koruma bölgesi’ ilan edilmesine karar verildi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2016 14:53

Taş ocağı isyanı ses getirdi; Cebeci Taş Ocakları bölgesinin ‘koruma bölgesi’ ilan edilmesine karar verildi

Haberin Devamı

Ezgi ÇAPA/İSTANBUL, (DHA) TAŞ ocağı isyanı ses getirdi. Sultangazi 'deki Cebeci Taş Ocakları bölgesinin ‘koruma bölgesi’ ilan edilmesine karar verildi. Karar İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından açıklandı.

Cebeci bölgesinde mahallelerinin hemen yanı başında faaliyet gösteren taş ocaklarının sebep olduğu toz ve kamyon tehlikesine dikkat çekmek için defalarca protesto düzenlediler. Kimi zaman bireysel kimi zaman toplu olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Valiliği ve Sultangazi Belediyesi’nin yolunu tuttular. Tramvay yolunu trafiğe kapattılar, kamyon ve TIR'ların geçiş yaptığı yolda oturma eylemi yaptılar, akrep ve TOMA’larla yüz yüze kaldılar. Kamyonların, taş ocaklarının yarattığı toz bulutlarının getirdiği yılgınlığı ellerindeki kirli toz bezleriyle anlatılar. Bölgelerinde bulunan bulunan taş ocaklarından bıkan mahalle sakinleri hayatlarını ve sağlıklarını olumsuz etkileyen taş ocakları ve hafriyat kamyonlarına karşı seslerini duyurmaya çalıştılar.

CEBECİ TAŞ OCAKLARI ÇEVRESİNDE YAŞAYAN VATANDAŞLAR HAKLI ÇIKTI
İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Cebeci bölgesinde yaşayan sakinlerin şikayetlerini masaya yatırdı, Mahalli Çevre Kurulu, Cebeci bölgesinde bulunan taş ocağı işletmelerinden kaynaklanan hava kirliliğinin çözümü için alınması gereken önlemleri sıraladı. 19 Ağustos’ta düzenlenen ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müsteşarı başkanlığında düzenlenen toplantıda ‘mobil hava kalitesi ölçüm araçları’ ile yapılan hava kalitesi ölçümleri değerlendirildi. Sayısal verilerin paylaşılmadığı önlem paketi, Cebeci sakinlerini haklı çıkardı.

CEBECİ TAŞ OCAKLARI BÖLGESİNİN KORUMA BÖLGESİ İLAN EDİLMESİNE KARAR VERİLDİ
Cebeci bölgesinde yaşayan mahalle sakinlerinin en önemli şikayeti hava kirliliği idi. Marmara Temiz Hava Merkezi Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın 4 Ağustos-4 Eylül 2016 tarihleri arasında yaptırdığı ölçümlere göre, hava kalitesi ölçüm sonuçları Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi yönetmeliğinde belirtilen 2016 yılı sınır değerinin üzerinde çıktı. Cebeci Taş Ocakları bölgesinin, Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü yönetmeliği gereği ‘koruma bölgesi’ ilan edilmesine karar verildi.

3 ADET SABİT İSTASYON KURULACAK
Cebeci bölgesindeki hava kalitesini denetim altına almak için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sürekli partikül madde ölçümü yapacak 3 adet sabit istasyon kurulmasına karar verildi. Bu istasyonlardan alınan ölçüm sonuçları Sultangazi Belediyesi’nin kuracağı elektronik panolar aracılığıyla vatandaşlara duyurulacak. Ayrıca veriler aylık olarak raporlanarak kamuoyu ile paylaşılacak.

MEVCUT YOL TEMİZLENECEK, KAMYONLAR İÇİN ALTERNATİF BİR YOL OLUŞTURULACAK
Taş ocaklarından inşaat şantiyelerine uzanan yollar üzerinde ikamet eden sakinleri, çocuklarının sokakta daha rahat oynayabilecekleri, tozdan daha az etkilenecekleri bir formül için sadece kamyon ve iş makinelerinin seyredeceği alternatif bir güzergahın oluşturulması önerisini getirmişti. Mahalli Çevre Kurulu kararlarına göre bölgede bulunan işletmelerin ortak çalışması ile 4 ay içinde mevcut yol yerine alternatif bir yol kurulacak. Alternatif yolun devreye girmesiyle yerleşim yerleri içerisinde kalan yolu kullanan işletmelerin faaliyetleri durdurulacak. Mevcut yol işletmeler tarafından yenilenerek, yol kenarında biriken tozlar yol süpürme araçları ile günde en az 2 defa temizlenecek.

İŞLETMELERE 4 AY SÜRE VERİLDİ: YA UYGULA YA TERK ET
İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü’nün duyurduğu kararlar arasında mahallenin taş ocaklarına yönelik sunduğu geçici çözüm önerileri de yer aldı. Taş kırma, eleme ve öğütme tesislerinin tamamen kapalı ortamda çalıştırılmasına, ince malzemelerin kapalı mekanlarda depolanmasına, branda ile tamamen kapatılmasına, depolama sahalarının ve tesis içi yolların sürekli sulanarak nemli tutulmasına, nakliye araçlarının tekerlerinin yıkanması için kabin sistemli araç yıkma ünitelerinin kurulmasına, brandasız ve tekerlekleri çamurlu araçların sefere çıkmasına izin verilmemesine karar verildi. Gerekli önlemlerin alınması için bölgede faaliyet gösteren işletmelere 4 ay süre verildi. Bu süre sonunda gerekli önlemleri almayan işletmelerin faaliyetleri durdurulacak. 6 ay daha süre tanınacak işletmeler önlem almaya devam etmezse Cebeci bölgesinden taşınacak.

HAFRİYAT DEPOSU OLARAK KULLANILABİLİR
Kararlar arasında, taş ocaklarındaki faaliyetler nedeniyle çukurlaşan alanlarının rehabilitasyonuna yönelik bir madde de yer aldı. Bu alana ne kadar hafriyat depolanabileceğine yönelik bir rapor hazırlanmasına da karar verildi.

DİNAMİTLERDEN BAHSEDİLMEMİŞ
Mahalle sakinlerinin muzdarip olduğu konuların başında taş ocaklarında kullanılan dinamitler de yer alıyordu. Alınan kararlar arasında ses ve titreşim nedeniyle mahallenin diken üstünde yaşamasına neden olan dinamit kullanımına ilişkin herhangi bir yaptırımının yer almadığı görüldü.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!