Selam Tevhid'de kumpas davasında 3 kişiye tahliye

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2016 22:50

Selam Tevhid'de kumpas davasında 3 kişiye tahliye

Haberin Devamı

Ümit TÜRK/İSTANBUL, (DHA)- FETHULLAH Gülen, Emre Uslu ile eski emniyet müdürleri Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin de aralarında olduğu 22'si tutuklu 81 sanığın yargılandığı "Selam Tevhid'de Kumpas" davasında mahkeme 3 sanığın tahliyesine karar verdi.

Çağlayan'daki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya sanıklar ve avukatları katıldı. Önceki celselerde alınan karar gereği kapalı görülen duruşmada 10 bin 529 sayfalık iddianamenin okunmasına devam edildi. 4 gün boyunca süren duruşmaların ardından mahkeme, avukatların tahliye taleplerini aldı. Saat 21.30 sıralarında ara kararını açıklayan Mahkeme heyeti, tutuklu kaldıkları süre ve ileride suç vasfının değişmesini dikkate alarak tutuklu sanıklar Gültekin Avcı, Muhammet Yasin Akyar ve Sinan Karataş'ın adli kontrol tedbiri uygulanmak şartıyla tahliyelerine karar verdi. Fethullah Gülen hakkında verilen gıyabi tutukluluk kararının devamına karar veren mahkeme heyeti, sanıklardan eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Serdar Bayraktutan hakkında ise yakalama kararı çıkarılmasına hükmetti.

İDDİANAME...

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan 10 bin 529 sayfalık iddianamede, firari sanık Fethullah Gülen bir, Emre Uslu ise iki numaralı şüpheli olarak yer alıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile 61. AK Parti hükümetinde görev alan bakanların tümü, bazı üniversitelerin rektörleri, akademisyenler, kamu görevlileri ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu 968 kişi mağdur-şikayetçi olarak yer alıyor. İddianamede, Fethullah Gülen, Emre Uslu ve eski Emniyet Müdürü Yurt Atayün'ün ayrı ayrı 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 67,5'ar yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

MİT TIR'LARI DOSYASI AYRILMIŞTI

15 Mart'ta görülen davanın 3. celsesinde mahkeme heyeti, CMK 182. maddesindeki "Genel ahlakın veya kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kıldığı hallerde, duruşmanın bir kısmının veya tamamının kapalı yapılmasına mahkemece karar verilebilir" hükmü uyarınca, tüm duruşmaların kapalı yapılmasına karar vermişti. Davanın 18 Mart'ta görülen 6. celsesinde ise Adana ve Hatay'da MİT'e ait TIR'ların durdurulması olayına ilişkin dosyanın ayrılarak Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ndeki dava dosyasıyla birleştirilmesine karar verilmişti. Bu nedenle tutuklu yargılanan 23 muvazzaf askerin ve firari sanıklar Fethullah Gülen ile Emre Uslu'nun sadece MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin suç kapsamında dosyaları ayrılmıştı. Dosyaların ayrılması nedeniyle sanık sayısı 80'e düşmüştü.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!