SabitFikir’de bu ay ‘Kedili edebiyat’ var

Güncelleme Tarihi:

SabitFikir’de bu ay ‘Kedili edebiyat’ var
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2017 16:14

SabitFikir’de bu ay ‘Kedili edebiyat’ var

Haberin Devamı

İSTANBUL (DHA) - AYLIK güncel edebiyat dergisi SabitFikir,78’inci sayısında ‘Kedilerin edebiyata bu kadar yerleşmesinin nedenlerine odaklanıyor ve çözümü “Kedilerin yazarlarla benzeşmesine” kadar götürüyor. Kedilerle yaşamak sadece psikolojiye değil, pek çok bedensel hastalığa da iyi geliyor.

Gündüz Vassaf’ın kedisi Billy’e ithaf ettiği “İstanbul’da kedi” isimli şiirsel romanının ikinci baskısını yapmış olması, Özlem ve İhsan Oktay Anar’ın evine yerleşip oradan biz insanoğlunun pür mealini anlatan bir kedinin maceralarını okuduğumuz “Aşık kedi” romanı, Aylin Oflaz’ın “Murakami’nin kedisi” Tarkan Kaynar’ın “Kediatri; Kedili tedavi” kitabı kedilerin nesne değil, edebiyatta özne varlık olarak konumlandığının da göstergeleri.

SabitFikir orta sayfalarının vazgeçilmezi Kararsız Okur infografiği de, kedi edebiyatı kapak konusunu destekliyor. Murat Can Aşlak’ın hazırladığı ve Onur Atay’ın resimlediği Kararsız Okur edebiyatın kapıdan kovulsa bacadan giren kedilerinin peşine düşüyor. Söyleşi sayfalarında ise Ece Karaağaç, Kediatri adlı kitabıyla kedilerin sadece sanatçı değil, otacı tarafını da ortaya koyan Tarkan Kaynar’ı konuk ediyor.

GÜNCEL MESELELER VE GÜVENİLİR KİTAP ELEŞTİRİLERİ İÇİN

Dünyadan sayfalarında Mert Tanaydın “ada manyaklığı” konusunu ele alırken; Hilmi Tezgör, Müzik sayfalarında adını Nina Simone’un şarkısından alan bir kitaba değiniyor. Güncel sayfalarında da Zeynep Şen, yazarların son dileklerine kulak kabartıyor.

SABİTFİKİR’DE YENİ BİR KÖŞE

78. sayıdan itibaren A. Ömer Türkeş, Bir Klasik sayfalarında modası asla geçmeyen kitapları mercek altına alıyor; ilk kitap ise John Steinbeck’in Sardalye Sokağı isimli romanı. Seval Şahin de, okurları Dünden Yarına sayfalarında Sevgi Soysal’ın TRT günlerine götürüyor. Başka Dünyalar’da ise Yankı Enki, bir yüzüğün ihtişamına kapılan genç kahramanı takip ediyor.

SabitFikir’in bu sayısında ayrıca Joyce Johnson, Gülayşe Koçak, MaryanneWolf, AshleyElston, MichelLaub, Selçuk Demirel, Ayşe Erbulak, Dilek Türker ve IanMcGuire’in eserlerini güvenilir eleştirmenler Kahraman Çayırlı, Burcu Bayer, Gökçe Gündüç, Özge Uysal, Ece Çavuşlu, Seda Ateş, Abdullah Ezik, Ali Bulunmaz ve Can Semercioğlu yorumluyor. Irmak Şahinoğlu’nun değindiği kitap ise oldukça leziz; Yenilir Bu Hayat.

Kuş Bakışı bölümünün bu ayki konuğu ise bize masasını açmakla kalmayıp yeni bir “Metin Çakır polisiyesi” müjdesi veren Armağan Tunaboylu.

SabitFikir'in kapak illüstrasyonu Dilem Serbest’e ait. Ancak çizimler bununla sınırlı kalmıyor, iç sayfalarda dikkatli gözler, çok sayıda yetenekli ve genç çizerle de karşılaşıyor.

SABİTFİKİR ARŞİVİNDEN EK OKUMALAR

Bu sayıyla birlikte, bir yenilik de göze çarpıyor. Yayınlandığı günden bu yana SabitFikir’deki her yazı, bir süre sonra internet sitesine de ekleniyor.Hatta sitede, basılı dergiden çok daha geniş bir içerik yer alıyor. Ancak artık QR kodlar kullanarak basılı dergideki içeriklerle bu sanal arşiv arasında bir bağlantı kurmak ve böylelikle, SabitFikir arşivinden konuyla ilişkili “ek okuma” yapmak da mümkün.

(FOTOĞRAFLI)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!