Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı, Zorlu Yaşam Yolculuğunu Anlattı

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı, Zorlu Yaşam Yolculuğunu Anlattı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2015 14:57

Türkiye’nin ilk fıkıhçılarından Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı, katıldığı söyleşide yaşadığı acı-tatlı anılarını paylaştı. Kavakçı yaşam yolculuğundan örnekler anlatırken, kendisini dinleyenler arasında kızları 21’inci Dönem Milletvekili Merve Kavakçı ile AK Parti Milletvekili Ravza Kavakçı da yer aldı.
Bağcılar Belediyesi’nin düzenlediği ’Adanmış Ömürler’ konulu söyleşinin bu ayki konuğu Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı oldu. Tek parti döneminin zorluklarını yaşayan, zor şartlar altında eğitimini tamamlayan kültür, eğitim ve maneviyat dünyasının önemli isimlerinden olan Prof. Dr. Kavakçı, davetlilerle acı-tatlı anılarını paylaştı.
Moderatörlüğünü Demet Tezcan’ın yaptığı programda Kavakçı, "O dönem okullarda düzgün din dersi yoktu. Arapça tefsir, hadis, fıkıh okumak mümkün değildi. İnönü’nün şiddetli rejiminin olduğu bir devri yaşadık" dedi.
O dönemde Türkçe ezan okunduğunu da hatırlatan Kavakçı, durumun 1950’de son bulduğunu belirtti. Kendisinin Cumhuriyet tarihinin yetiştirdiği ilk fıkıh hocalarından olduğunu ifade eden Kavakçı, Hukuk Fakültesi ve Yüksek İslam Enstitüsü mezunu olduğunu söyledi.
"KADİR MISIRLIOĞLU 20 KİŞİYLE TEK BAŞINA KAVGA EDERDİ"
Ünlü şair Necip Fazıl’ın konuşmalarını dinlediğini ve Sezai Karakoç’u da Beyazıt’taki ’küllük’ diye adlandırılan yerde tanıdığını anlatan Kavakçı, yazar Kadir Mısırlıoğlu ile hatırasını paylaştı. Kavakçı şunları söyledi: "Onu Hukuk Fakültesi’nde tanıdım. Karadeniz’den gelmişti. Cüsseli biriydi. Okulda kavga çıktığında tek başına 20 adamla mücadele yapardı. Ben de, ’Kadir Ağabey sen kavganı yap ben dua ederim’ diyordum."
Gençliğinde, Gönenli Mehmet Efendi’nin Sultanahmet’te imamlık yaptığını ve vaazlar verdiğini anlatan Kavakçı, Çolak Mehmet Efendi’nin de önemli bir vaiz olduğunu, Beşiktaş Müftüsü Fuat Çam ve Mahmut Efendi’nin şeyhi Ahiskavi Ali Haydar Efendi’nin önemli hizmetler ifa ettiğini söyledi. Kavakçı, "Tarikat şeyhleri ve ulemaların yanına giderdim" diye konuştu.
"KIZLARIMA 11 YAŞLARINDA ARABA KULLANMAYI ÖĞRETTİM"
Çocuklarına 11 yaşlarında araba kullanmayı öğrettiğini, kız çocuklarının okula dahi gönderilmediği dönemde onları kolejde okuttuğunu da anlatan Kavakçı, "Kızım Merve Kavakçı, 1980 yılında Tıp Fakültesi’ni kazandı. Başörtüsü yasağı sebebiyle okuyamadı. Yurt dışında okumasını istedim. ABD’ye gittik. Orada İslam Merkezi’ni kurduk. 2009’da dünyanın en etkili 500 insanı arasına seçildim" dedi.
"1999 YILINDA BÜYÜK SIKINTILAR YAŞADIK"
Kızı, 21’inci Dönem Milletvekili Merve Kavakçı’nın başörtüsü yüzünden 1999 yılında TBMM’de yaşadığı sıkıntıya da değinen Kavakçı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kızımın yurt dışına çıkması istendi. Buna izin vermedim. Kızlarım ve torunlarım büyük sıkıntılar yaşadı. Biz, her zaman bize düşeni yapmaya çalışırız. İnşallah geçmiş acılar amel defterimize sevap olarak yazılmıştır."
"KIZLARI BABALARINI DİNLEDİ"
Söyleşi programını Kavakçı’nın kızları Merve Kavakçı ile AK Parti Milletvekili Ravza Kavakçı’nın yanı sıra çok sayıda davetli izledi. Program sonunda Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Kavakçı’ya teşekkür ederek çiçek verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!