IHA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2015 11:32
PROF. DR. ERSİN ÜLKÜR, BURUN ESTETİĞİ VE MERAK EDİLENLER HAKKINDA BİLGİ VERDİ.
Prof. Dr. Ersin Ülkür, burun estetiği ve merak edilenler hakkında bilgi verdi.
Dr. Ülkür, yüzün orta bölümünde bulunan burunun yüz görünümünü etkileyen estetik ve fonksiyonel bir organ olduğunu belirterek "Burun estetik ameliyatında boyutlarını küçültmek veya büyültmek, ucunu yeniden şekillendirmek, tümseğini uzaklaştırmak, burun deliklerinin şekillerini düzeltmek gibi işlemler uygulanabilir” dedi.
Burunun aynı zamanda fonksiyonel bir organ olduğu için estetik ameliyatlarında fonksiyon açısından da değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Ersin Ülkür, şöyle konuştu: “Burundan nefes alma zorluğu olduğu durumlarda, nefes alma problemlerini çözmeye yönelik müdahale ile birlikte yapılabilir. Ameliyat sırasında gelişimsel ya da çarpma sonucu oluşan burun tıkanıklıkları düzeltilebilir. Burun ameliyatlarında istenen sonucun alınabilmesi için hastanın doktoruna isteklerini anlatması, yapılacak girişimin planlanması konusunda doktoru yönlendirecektir."
Doktorun ameliyat sırasında yapmak istedikleri ile hastanın yapılmasını istediklerinin aynı noktada olması gerektiğini belirten Ülkür, şunları söyledi: "Bu görüşmelerde farklı açılardan çekilen fotoğraf üzerinde ölçüm yapılarak en ideal burun modeli hasta için belirlenmektedir. Dijital kamera ile çekilen bu fotoğraflar bilgisayar ortamına alınıp üzerinde oynama yapılarak en ideal burunun hasta ile beraber karar verilmesi sağlanır. Muayene esnasında burun içi muayene yapılıp nefes almayı güçleştirilebilecek sorunlar belirlenip ameliyat planı buna göre yapılmaktadır. Ameliyat sonrası burun sırtında bir hafta sonra çıkarılacak alçınız olacaktır. İlaçlarla kolayca geçen hafif bir ağrı olabilir. Morarma ve şişmeyi azaltmak için sizden başınız hafif yukarıda yatmanız ve gözlerinize soğuk kompres uygulamanız istenecektir.”
Estetikle amacın yapıldığı belli olmayan, abartısız, doğal, yüze yakışan bir burun oluşturmak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ersin Ülkür, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yeni bir burun yeni bir hayatın garantisini vermez ancak görünümün düzeltilmesi öz güveninizi tazeler. Doktorunuz ile yapacağınız yüz yüze görüşmelerde daha detaylı ve sizin özelliklerinize uygun geniş bir görüşme yapılacaktır. Ameliyat sonrası şişlik ve morarma olur mu? Burun estetik ameliyatları sonrası burun ve burun etrafında şişlik ve morarma olabilmektedir. Bu durumun en az bir şekilde olması için en ince aletlerle ve dokuya azami saygı göstererek ameliyatları gerçekleştiriyoruz. Aslında bu konuda halk arasında yanlış bir kanı mevcuttur. Az şişlik oldu az morarma oldu ameliyat daha başarılı geçti. Aslında bu gerçekle bağdaşmıyor. Çünkü bu şişlik ve morarma hastanın yapısına bağlıdır. Az şişlik olsun veya az morluk olsun diye yapılması gereken bazı müdahaleleri yapmamazlık yapılmaması gerektiği kanısındayım. Bu konuda hastamı detaylı bir şekilde bilgilendiririm. Eğer burnun üst yarısından bulunan kemik yapıları ilgilendiren müdahale yapılacaksa az da olsa şişlik ve morluk olabilmektedir. Bu tamamen geçici olduğu ve ameliyat başarısı ile alakası olmadığını hastama anlatırım."
Ameliyat sonrası ilk iki gün şişlik ve morarmalar olup bu günden sonra hızla azaldığını anlatan Ülkür, sözlerini şöyle tamamladı:
"Birinci hafta sonrası burun atelini alırken göz etrafı şişlik ve morarma önemli ölçüde ortadan kalkmaktadır. Burnuma tampon konup nefes almam engellenecek mi? Geçmişte, hastaların en fazla ızdırapları olan burun içi tampon uygulaması yapıyorduk. Geri dönüşlerde hastaların en fazla rahatsızlık duyduğu ilk 2 gün burunda tampon olması ve nefes alamamaları idi. Bu tamponları çekerken de ağrı ve rahatsızlık duyuyorlardı. Şimdi ise burun içine eski tarz tampon koymuyoruz. İçi delikli silikon splint koyarak hem burun çatısını destekleyebiliyor hem hasta nefes alabiliyor ve hasta burun içi temizliğini rahatlıkla yapabiliyor. Ameliyat sonrası 2-7 gün içerisinde burun splintleri hiç bir ağrı veya rahatsızlık vermeden çıkartabiliyoruz.”