IHA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2015 10:07
Büyükçekmece Belediyesi, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurban kesimi ve halk sağlığı semineri düzenledi. Seminere konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çetin, vatandaşları kurbanlık alırken dikkat edilmesi gerekenler ve kurbanlıklardan bulaşabilecek hastalıklar konusunda uyardı.
Büyükçekmece Belediyesi Kurban Bayramı öncesi vatandaşları kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda bilgilendirmek için kurban sağlığı ve halk sağlığı semineri düzenledi.
Atatürk Kültür Merkezi ev sahipliğinde gerçekleşen eğitim seminerine İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Ömer Çetin konuşmacı olarak katıldı. Çetin, kurban alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği ve kurbanlıklardan insanlara bulaşacak hastalıklar konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu. Büyükçekmece Belediyesi Proje Danışmanı Coşkun Kaynak ise Büyükçekmece’de kurbanlıklar için yapılan düzenlemeler ve Kurban Bayramının maneviyatı hakkında vatandaşları bilgilendirdi.
KURBANLIKLARDAN VATANDAŞLARA HASTALIK BULAŞABİLİR
Kurbanın kurban satış yerlerinden alınmasını tavsiye eden Öğretim Üyesi Ömer Çetin, şunları söyledi: “Burada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Öncelikle hayvanların sağlıklı olmaları gerekiyor, veteriner hekim muayenesinden geçmiş olması gerekiyor. Kısaca her şeyden önce hayvan sağlıklı olmalı. Hayvanlardan insanlara birçok hastalıklar bulaşabiliyor. Tüberküloz, bruselloz gibi insanların hayatlarında çok ciddi aksaklıklar oluşturan hatta insanların ölümlerine bile sebep olan hastalık bulaşabiliyor. Bu yüzden hayvanların ciddi bir veteriner hekim kontrolünden geçmesi gerekiyor.”
“ETİN SAĞLIKLI TÜKETİMİ İÇİN 3-5 SAAT BEKLEMEK GEREKLİ”
Bu hastalıkların insanların hayvanlara temasıyla, ya da etlerinin ve iç organlarının yenilmesiyle bulaşacağını belirten Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Özellikle iyi pişirilmeden yenilen etler ve iç organlardan kolay bir şekilde hastalık bulaşabiliyor. Et Kesildikten sonra 3-5 saat bekletilse iyi olur diyoruz çünkü etin bir olgunlaşma süresi var. Bekletip yenilmesinin daha lezzetli ve hijyenik olduğunu söyleyebiliriz. Hayvana bir kere eziyet etmemek gerekiyor. Eziyet edildiğinde hayvan strese giriyor ağrı ve acı çekiyor. Bu yüzden insanca hayvanlara muamele edip, uygun bir şekilde kesilmesi gerekiyor.”