Prof. Dr. Haluk Levent: “2000’lerin başındaki büyüme döneminin tekrar yaşanması ihtimal dışı”

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Haluk Levent: “2000’lerin başındaki büyüme döneminin tekrar yaşanması ihtimal dışı”
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2016 09:05

Prof. Dr. Haluk Levent: “2000’lerin başındaki büyüme döneminin tekrar yaşanması ihtimal dışı”

Haberin Devamı

 İSTANBUL, (DHA)- İSTANBUL Kemerburgaz Üniversitesi Uygulama Araştırma Merkezi Dekanı Prof. Dr. Haluk Levent, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan yılın üçüncü çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini değerlendirdi.

Verilerin öne çıkan sonuçlarından biri olan ‘ekonomide yüzde 1.8’lik daralma’ hakkında konuşan Prof. Dr. Levent, “Bu, bizim tahminimizden daha büyük bir daralma ile karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Bu daralma, birinci ve ikinci çeyrekteki artışın ardından geldiği için büyük ihtimalle birinci çeyreğin artışını tamamen götürecek. Eğer bu eğilim dördüncü çeyrekte de devam ettiyse ki; hissettiğimiz kadarıyla etti, 2016’nın bir küçülme yılı olabileceğini söylemek mümkün” dedi.

“2016 YILININ BÜYÜME ORANINA BAKMAK İÇİN YILLIK VERİLERİ BEKLEMEK LAZIM”

Geçen yıla bakıldığında yüzde 6.1’lik bir büyümenin söz konusu olduğunu belirten Levent, bu oranın daha önce açıklanan ve eski yöntem ile hesaplanmış rakamın yaklaşık %50 üstünde olduğunu belirtti. Prof. Dr. Levent sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dolayısıyla bu azalışlarda bir Baz etkisi söz konusu olabilir, onu da dikkate almak lazım. Tabii 2015’e ait yeni hesaplanan yıllık büyüme oranını 2016’nın yıllık büyümesi açıklandığında karşılaştırmak daha doğru olacaktır. Öte yandan yeni yöntemde yıllık tahmin bağımsız olarak hesaplandığından çeyreklere göre hesaplanan büyüme verilerinden farklı sonuçlar verebileceğini de unutmamak gerekir. Eskiden böyle bir alışkanlığımız vardı, ancak artık bu iki veri türü tamamen farklı kaynaklardan hesaplanıyor. çeyreklik büyüme oranlarında mevsimsel düzeltmenin yapılmadığından hareketle yüzde 1.8’lik daralmanın mevsimselliği içeren bir rakam olduğunun altını çizmekte fayda var. ”

“ÇÖZÜM, SİYASİ İSTİKRARIN SAĞLANMASI”

Ekonomideki dalgalanmaların durulması ve büyüme hızının artması için öncelikle bir konsensüs çerçevesinde ‘siyasi istikrar’ sağlanması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Levent, “Bu siyasi istikrar çerçevesinde eskiden olduğu gibi hukukun yüzde yüz geçerli ve adil olduğu, mülkiyet güvencesinin tesis edildiği bir ortama geri dönmemiz lazım, her şeyden önemlisi bu” dedi.

“2000’LERİN BAŞINDAKİ BÜYÜMELERİN YAŞANMASI İHTİMAL DIŞI”

Mevcut durumda bu dalgalanmaların devam edeceğini söyleyen Prof. Dr. Levent, riskler olduğuna ve küresel ortamda da benzer problemlerin yaşandığına dikkat çekti. Çalkantılı bir döneme girildiğini dile getiren Prof. Dr. Levent, “Bu dönemde ülke içerisinde istikrar olsa dahi küresel ortamdaki bu sıkıntılardan ötürü bir sorun yumağı ile karşı karşıya kalacağız. Sanıyorum bundan sonra uzunca bir süre 2000’lerin başındaki büyümelerin yaşanması ihtimal dışı. Kaldı ki başka problemler de var. Bunlardan biri de işsizlik. Küresel ölçekte ilk defa bu yoğunlukta bir teknolojik işsizlikle karşı karşıya kalıyoruz” diye konuştu.

(FOTOĞRAF)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!