Prof.Dr. Ercan: Kaçışmaya, olayı abartmaya gerek yok

Güncelleme Tarihi:

Prof.Dr. Ercan: Kaçışmaya, olayı abartmaya gerek yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2016 13:47

Prof.Dr. Ercan: Kaçışmaya, olayı abartmaya gerek yok

Haberin Devamı

İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL, (DHA)- KOCAELİ'nin Kandıra İlçesi açıklarında bugün meydana gelen 4.8 veya 5 büyüklüğündeki depremi değerlendiren uzmanlar, bunun Kuzey Anadolu Fay hattı ile ilgisinin bulunmadığını bildirirken, artçı bir sarsıntı olmadığına dikkat çekti.
İstanbul Teknik Üniversitesi'nden jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, bugün saat 11.15’de Batı Karadeniz bölgesinde derinliği 11.4 kilometre, büyüklüğü ise Richter ölçeğine göre 4.8 ile 5 arasında olan depremin Kocaeli'nin Kandıra, Zonguldak'ın Devrek İlçesi ile İstanbul, Bursa’nın bazı kesimlerinde hissedildiğini ancak, ölümcül olmadığını açıkladı. Prof.Dr. Ercan, yazılı açıklamasında şöyle dedi:
"Karadeniz kabuğu Anadolu’nun altına tıpkı bir kürek gibi dalar. Anca,k bu dalma hızı çok yavaş olduğundan sıkışma ile gerginlik birikimi ancak küçük depremlerle ortaya çıkar. İstanbul-Riva-Ağva-Kandıra- Ereğli-Zonguldak kıyılarından dalan Karadeniz kabuğunun arkasında derin Karadeniz çukurları yer alır. Batı Karadeniz bölgesinde 2 ana kırık kuşağı vardır. Bunlardan birisi; Bulgaristan, Romanya, Ukrayna önünden, yaklaşık Kuzey 15 Batı doğrultulu bu kırık, Istranca Kuşağı ile İstanbul Kuşağını ayıran, öteleyen bir diri kırıktır. Bu kırığın adı Batı Karadeniz kırığıdır. Bu kırığın Türkiye topraklarında olan baş kesimi Durusu-Çatalca-Mimarsinan doğrultusunda uzanıp, Büyükçekmece koyu önünde Kuzey Anadolu Kırığı ile kesişir. Daha doğudaki kırık ise Kastamonu-İnebolu ile Batı Kırım doğrultusunda, 'K20B' doğrultulu olup, üzerinde Kocaeli yarımadasının yer aldığı İstanbul Kuşağının doğu sınırını oluşturur. Buna Batı Kırım kırığı denir. Bunlar arasında, kuzeyde Odessa Selfi yer alır. Bugün (cumartesi) olan deprem bu iki kırığın arasında, Batı Karadeniz Çanağına yakın bir yerde oluşmuştur. Dolayısıyla, sarsıntılar Bulgaristan, Romanya ile Ukrayna’da güçlü olarak duyulmuş olmalı. Görünüşe göre bu deprem, bir öncü deprem değil, ana depremin ta kendisidir. Bilimsel verilere göre, göreceli olarak gerginliği düşük olan Batı Karadeniz’in daha büyük bir deprem yaratması benim için şaşırtıcı olur. Kaçışmaya, olayı abartmaya gerek yoktur."
"ÖNCÜ VEYA ARTÇI DEĞİL"
Diğer deprem uzmanı Jeofizik Mühendisi Yard. Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu de, depremin Karadeniz'in ortasına yakın bölgede, Zonguldak'a yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta olduğunu, çeşitli kaynakların bu depremin büyüklüğü konusunda 4.8 ila 5.2 arasında farklı değerler verdiğini söyledi. Yrd.Doç.Dr. Gündoğdu, şöyle devam etti:
"Sonuçta 5 büyüklüğünde bir deprem. Karadeniz ve İstanbul'un bazı kesimlerinde hissedilmesi son derece normal. Örneğin ben İstanbul Beylikdüzü'nde bu depremi hissetmedim. Öncü veya artçı bir derem değil. Ancak, 5 büyüklüğüne erişebilmiş bir deprem. Kuzey Anadolu Fay Hattı ile bir ilgisi yok. Bu depremin devamında bir deprem olmadı. Ayrıca derinliği konusunda da farklı bilgiler var. Bazı kaynaklar 20 kilometre derinlik bildirdi. Bu depremin çok belirgin özellikleri yok. Dikey mi, yatay mı olduğuna dair bilgiler bu aşamada yok."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!