Prof. Dr. Emre Alkin: Merkez Bankası'ndaki Gıda Komitesi çalışmıyor mu?

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Emre Alkin: Merkez Bankasındaki Gıda Komitesi çalışmıyor mu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2017 16:02

Prof. Dr. Emre Alkin: Merkez Bankası'ndaki Gıda Komitesi çalışmıyor mu?

Haberin Devamı

Gül KABA/İSTANBUL, (DHA) - KASIM ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, “Tarımsal ürünlerin fiyatı sürekli yükseliyor bu anormal bir durum. Merkez Bankası'ndaki, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi çalışıyor mu?, bu sorunlarla alakalı bazı raporlar ortaya koyuyorsa bunlar dikkate alınmıyor mu? Bu komisyon eğer çalışmıyorsa o zaman ne iş yapıyor?, çalışıyorsa raporlarını görelim, tarım ve gıda fiyatları neden artıyor? Bize bunun sebeplerini açıklasınlar" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Aylık TÜFE yüzde 1,49 aylık ÜFE yüzde 2,02 oranında arttı. Yıllık TÜFE yüzde 12,98, yıllık ÜFE 17,30 oranında arttı. Tüketici fiyatları bazında kasımda en yüksek fiyat artışı yüzde 45,29 ile domateste görülürken, en fazla fiyat düşüşü yüzde 19,95 ile karnabaharda oldu. Domatesteki fiyat artışını yüzde 23,33 ile kabak izledi.

"KOMİSYON GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞIN VE ENFLASYONA ETKİSİNİN NEDENLERİNİ TESPİT ETTİ Mİ?"

Tarımsal ürünlerin fiyatlarının sürekli yükselmesinin anormal bir durum olduğunu aktaran Prof. Dr. Alkin, şunları söyledi:

"Bu anormal durumu da aracılar mı yarattı yoksa devletin tarım politikaları mı bu sonucu ortaya çıkardı? Bence bu konuda çok ciddi inceleme yapılması gerekiyor. Merkez Bankası'ndaki Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme Ve Değerlendirme Komitesi çalışıyor mu? sorunlarla alakalı bazı raporlar ortaya koyuyorsa bunlar dikkate alınmıyor mu? Bu komite eğer çalışmıyorsa o zaman ne iş yapıyor?, Çalışıyorsa raporlarını görelim, tarım ve gıda fiyatları neden artıyor? Bize bunun sebeplerini açıklasınlar.

Çalışmıyorsa lağvedelim daha etkin bir komisyon kuralım. Ben bir bilim insanı olarak soruyorum komite tarım ve gıda fiyatlarının bu kadar yüksek seyretmesinin ve enflasyona menfi etki etmesinin sebebini komisyon buldu mu?"

"ORTA VADEDE YÜZDE 5 ENFLASYONA ULAŞMAK MÜMKÜN DEĞİL"

Bir iyi bir de kötü haber vereceğini söyleyen Prof. Dr. Alkin, "İyi haber şu Merkez Bankası Beklenti Anketi önümüzdeki 12 ve 24 ay sonunda çift haneli rakam beklenmediğini ortaya koyuyor. Her şeye rağmen bu ankete katılanlar 'enflasyon yüksek ama ileride düşecek' görüşünde. Ben de öyle uzun vadede 10'un altına düşmesini bekliyorum. Kötü haber şu : Hem orta vadeli planda hem de Merkez Bankası'nın açıklamalarında hedef olarak belirlenen yüzde 5 enflasyon var. Bu hedefe orta vadede ulaşmanın mümkün olmadığı ortada. Şu anki rakamlar, benim için de piyasalar için de şok edici bir gelişme olmadı. Döviz kurları da aynı yerde duruyor" diye konuştu.

"TARIM VE GIDADAKİ FİYAT ARTIŞLARIYLA ALAKALI ÇOK RADİKAL ÖNLEMLER ALINMALI"

Şu an çok tehlikeli sınırda durulduğunu ve  tarım ve gıdadaki fiyat artışlarıyla alakalı çok radikal önlemlerin alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Alkin şunları söyledi:

"Özellikle gıda fiyatlarında, çekirdek enflasyonda bu hareket önlenemezse daha yüksek oranlarla karşılaşırız . Bu da moralimizi, hedeflerimizi bozabilir. En başta yapılacak şey tarım ve gıdadaki fiyat artışlarıyla alakalı çok radikal önlemlerin alınması. Anlaşılıyor ki gıda ürünleri üzerinde ve tarımsal mallarda bir oligopol hatta bazı yerlerde monopol oluşumlar var.

Büyük ihtimalle ürünün topraktan çıkıp tüketiciye gelmesine kadar bazı insanların ciddi para kazandığı ortada. Fakat kazananlar arasında ne tüketici, ne de üretici var. Tarımsal malların piyasasını bozan kişileri veya ilişki ağını tespit etmek lazım. Sadece aracılar değil, devletin destekleme politikalarının enflasyonist etkisi olup olmadığını mutlaka kontrol etmek lazım. 'Çiftçiyi mağdur etmiyorum' diye yapılan destekleme alımları var. Acaba destekleme alımları acaba ne kadar dünya fiyatlarıyla eşgüdümlü gidiyor."

"KİMSE MUTLU DEĞİL, DESTEKLEME ALIMLARININ MUTLAKA GÖZDEN GEÇİRİLMESİ LAZIM"

Hayat pahalılığının enflasyondan daha yüksek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Alkin, "Dünya fiyatlarıyla eşgüdümlü olunmayan durumlarda enflasyonist etki yaratma ihtimali var. Yani üretici elde ettiği gelirden memnun değil, kendisine sunulan fiyattan tüketici de memnun değil. Yani kimse mutlu değil, destekleme alımlarının mutlaka gözden geçirilmesi lazım. Enflasyona etki yapıyor mu, yapmıyor mu diye. Çekirdek enflasyondaki artışı gözlemek lazım çünkü doğrudan bizi etkiliyor. Bu yükseldikçe gelecekte enflasyonun düşmesiyle ilgili beklentiler de azalıyor. Çekirdek enflasyonun yükselmesi gelecekte sıkıntı olacağını gösterir" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!